Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

6. evropský matematický kongres v Krakově

Vrcholná událost špičkových matematiků – 6. evropský matematický kongres – probíhá v těchto dnech (2.–7. července 2012) v polském Krakově. Tato setkání se konají se čtyřletou periodou (v roce 2008 v Amsterodamu) pod záštitou Evropské matematické společnosti (EMS), letos se akreditovalo téměř tisíc účastníků. Na programu jsou plenární zasedání, přednášky a minisympozia. Při slavnostním zahájení udělila prezidentka EMS prof. Marta Sanz-Solé deset prestižních EMS cen, dále Cenu Felixe Kleina a nově zřízenou Cenu Otto Neugebauera. Každý z laureátů získal finanční odměnu 5000 eur a byl pozván ke kongresové přednášce.

 
Deset EMS cen – za vynikající příspěvky k matematice – je určeno mladým vědcům do 35 let, kteří jsou občany některé evropské země, nebo v ní pracují. Laureáty vybírala komise složená z 15 mezinárodně uznávaných matematiků pod předsednictvím prof. Frances Kirwanové z Oxfordské univerzity. Cenu Felixe Kleina, podporovanou Ústavem průmyslové matematiky v Kaiserslauternu, získávají mladí vědci (zpravidla do 38 let) za využití důmyslných metod k vynikajícímu řešení konkrétního a obtížného průmyslového problému. Letošního vítěze vybrala šestičlenná komise pod vedením prof. Wila H. A. Schilderse z Eindhovenu. Cena Otto Neugebauera – za zvláště významné články nebo knihy v oblasti dějin matematiky – byla letos udělena poprvé. Odbornou komisi složenou z pěti specialistů v oblasti dějin matematiky vedl prof. Jeremy Gray z Open University ve Velké Británii. Podrobné informace o programu kongresu, udělených cenách a laureátech naleznete zde .
 
V souvislosti s probíhajícím 6. evropským matematickým kongresem je třeba připomenout i vysoké ocenění české matematiky, které představuje předsednictví prof. Eduarda Feireisla vědeckému výboru kongresu. Jde o vynikajícího pracovníka Matematického ústavu AV ČR a mimo jiné i držitele Akademické prémie.
 
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

2 Jul 2012

Search

All intranet Current section