Centre of

Administration

and Operations of

ASCR, v. v. i.
Národní 1009/3
110 00 Prague 1

Czech Republic
tel.:  +420 221 403 111
fax.: +420 221 403 307
e-mail:
ssc@ssc.cas.cz

 

Videopresentation of the Academy of Sciences

videovizitka ASCR

Výstava „Marie Sklodowska-Curie – neobyčejná žena”

Akademie věd ČR připravila na měsíc květen a červen pro příznivce vědy novou zajímavou a obsáhlou mezinárodní výstavu o výjimečné osobnosti světové vědy „Marie Sklodowska-Curie – neobyčejná žena”. Výstava je přístupna v budově Akademie věd ČR v Praze 1, Národní 3, od 16. května do 8. června 2012.

Marie Skłodowska-Curie (1867–1934) patří mezi nejvýznamnější a nejinspirativnější ženy vědkyně na světě. Byla první ženou v dějinách, která složila vstupní zkoušky na Fakultě exaktních věd na pařížské Sorbonně. Dvakrát byla vyznamenána Nobelovou cenou. Dlouhá léta byla jedinou ženou, která se zúčastňovala Solvayovských konferencí – setkání předních vědeckých kapacit.

 

Vědeckým přínosem Marie Skłodowské-Curie nebyl jen objev polonia a radia. Zasloužila se rovněž o zpracování nových výzkumných vědeckých postupů, které umožnily vývoj jaderné fyziky a radiochemie. Práce této neobyčejné vědkyně v oblasti záření znamenaly průlom v léčbě onkologických onemocnění. Onkologická radioterapie, vývoj nových diagnostických technik a využiti radionuklidů jsou významnými milníky v dějinách medicíny 20. století.

 

Se životem a dílem slavné vědkyně se můžete seznámit na výstavě „Marie Sklodowska-Curie – neobyčejná žena”. Výstava je přístupna v budově Akademie věd ČR v Praze 1, Národní 3, od 16. května do 8. června 2012. Akademii věd ČR ji zapůjčila Jagiellonská univerzita v Krakowě v rámci mezinárodní spolupráce při popularizaci vědy. Výstavu zajišťuje Středisko společných činností AV ČR a koná se pod záštitou předsedy Akademie věd ČR a velvyslance Polské republiky.

Výstava „Marie Sklodowska-Curie – neobyčejná žena” je součástí akce Jarní exkurze do světa vědy.
 

15 May 2012

The Academy of Sciences of the Czech rebublic - The Academy of Sciences of the Czech rebublic

Search

All intranet Current section