Abicko  > 2011  > červen

  Letní Řecko – jedna velká učebna

kreta_21.jpg                   
           Foto: Archiv Akademického bulletinu

Po celém Řecku se v létě konají stovky Letních škol; jen na Krétě jsou jich desítky. Jedním z pořadatelů tradičních školicích akcí v rámci 7. rámcového programu EU je Univerzita na Krétě spolu se vzdělávacím centrem Ellinogermaniki Agogi.
Do konferenčního centra hotelu Candia Maris se ve dnech 3.–8. července 2011 sjelo ze všech zemí Evropské unie přes 60 středoškolských učitelů, kterým ve čtyřech paralelních kurzech zaměřených na specifické obory přednášely dvě desítky evropských i zámořských lektorů. (Podrobnosti např. http://www.ea.gr/ep/osr-summerschool). Všichni frekventanti se účastnili společně doplňkových programů – největší úspěch mělo pozorování oblohy. Ať už bylo zaměřeno na chromosféru za použití dalekohledu Coronado PST Ha, který byl k dispozici na terase hotelu, nebo Měsíce prostřednictvím Galileoskopů, jež si účastníci sami vyrobili. Skupina pozorovatelů si poté zažila teplotní extrém, když se z rozpáleného Heraklionu přímo omývaného mořem přemístila do výšky 1700 m n.m. na větrné pohoří Ida, aby navštívila observatoř Skinakas patřící krétské univerzitě. Nenechte se mýlit zeměpisnou polohou ostrova Kréta; na zdejší observatoři mohou astronomové pracovat přibližně od dubna do října, protože v zimě je vzhledem k množství sněhu a častým bouřím, nedostupná. Avšak ani v létě není pro zájemce z řad veřejnosti snadné zdolat kilometry serpentin během pravidelných dnů otevřených dveří.
Přímo v centru Heraklionu najdete nedaleko přístavu bývalou průmyslovou budovu, která je dnes přestavěna na krétské přírodovědecké muzeum. To patří rovněž univerzitě a tak se zde zabývají výzkumem, jehož výsledky se snaží předávat přímo veřejnosti. Celé Řecko leží v seizmicky aktivní oblasti, muzeum tedy věnuje této realitě pozornost a návštěvníkům umožňuje simulaci zemětřesení včetně odborného výkladu a poučení, jak se v této situaci chovat. V expozici věnované měření času mají své místo i nejdokonalejší astronomické hodiny – pražský orloj. Muzeum se rovněž zapojilo do evropské aktivity na podporu popularizace vědy prostřednictvím vědeckých kaváren.

MARINA HUŽVÁROVÁ
 

Aktuality

2.8.2012 Zakladatel genetiky G. J. Mendel se narodil před 190 lety

Letošní 190. výročí narození Gregora Johanna Mendela, přírodovědce, zakladatele genetiky a geniálního augustiniána, jenž významně posunul biologické vědění, připomíná aktivita Mendel 190 , kterou zastřešuje Masarykova univerzita a Augustiniánské opatství na Starém Brně. K iniciativě se připojilo rovněž Národní technické muzeum v Praze, které od července do října zpřístupnilo stejnojmennou výstavu. Záštitu nad expozicí převzal předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš společně se starobrněnským opatem Lukášem Evženem Martincem, OSA.

  1.8.2012 Zemřel zakladatel českého jaderného výzkumu Čestmír Šimáně

Ve věku 93 let zemřel 26. července 2012 významný český fyzik profesor Čestmír Šimáně, který stál u zrodu Ústavu atomové fyziky (1948) a později se stal prvním ředitelem řežského Ústavu jaderné fyziky dnešní AV ČR. Vedle své badatelské práce publikoval řadu odborných článků a knih. Byl též členem mnoha československých delegací na mezinárodních konferencích o mírovém využití jaderné energie v letech 1955–1961. Po zřízení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost ČR pracoval jako člen jeho poradního sboru. Až do své smrti byl vědeckým pracovníkem ÚJF AV ČR v Řeži.

  30.7.2012 Unikátní vědecká spolupráce poskytla „tvrdá“ data o spotřebě drog v Evropě

Norský ústav pro výzkum vody (NIVA) a Ústav Maria Negri iniciovaly studii, na které se podílelo dalších 11 evropských výzkumných ústavů a univerzit. V České republice se do projektu zapojila Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Účastníci studie koordinovaně podle jednotné metodiky odebrali vzorky odpadních vod na vstupu do čistíren v 19 velkých evropských městech v průběhu jednoho březnového týdne roku 2011 a analyzovali je na přítomnost nepovolených drog a jejich metabolitů. Sledovány byly tyto látky: kokain, amfetamin, MDMA (Extáze), metamfetamin (Pervitin) a marihuana. Výsledky byly publikovány 26. 7. 2012 ve vědeckém časopise Science of the Total Environment.

  25.7.2012 Zemřel světoznámý chemik Antonín Holý

Panorama_Holy.jpg

 





Po dlouhé nemoci zemřel 16. července 2012 ve věku 75 let jeden z nejvýznamnějších českých přírodovědců dvacátého století profesor Antonín Holý. Jím objevené léky nové generace přinesly naději lidem se závažnými chorobami, jako jsou žloutenka typu B, virové opary či také AIDS. Fotogalerii naleznete zde.

  20.7.2012 PřF akreditovala magisterský obor Aplikovaná informatika – první technický obor na JU s navazujícím mag. studiem

Zatímco bakalářské studium aplikované informatiky běží na několika fakultách JU, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity nově otevírá navazující magisterské studium od září letošního roku. Jedná se o první technický obor, které poběží na JU jako navazující magisterské studium. Očekáváme, že budoucí absolventi toho oboru najdou uplatnění jako IT architekti, projektoví manažeři informačních systémů nebo jako vysoce kvalifikovaní „softwaroví vývojáři“, po kterých je i bude stále vysoká poptávka a kterým (na rozdíl od ostatních informatických oborů) stále stoupají platy. Přírodovědecká fakulta přijímá přihlášky letos mimořádně do 20. srpna.

  19.7.2012 24 svazků díla Vladislava Vančury v elektronické podobě

Při příležitosti sedmdesátého výročí smrti Vladislava Vančury (23. června 1891 Háj u Opavy – 1. června 1942 Praha) přinesl Ústav pro českou literaturu AV ČR dílo významného autora v elektronické podobě. Na webových stránkách ústavu v jeho elektronické Edici E a též prostřednictvím e-shopu nakladatelství Academia nabízí volně ve formátu EPUB a PDF nejen jeho známý román Markéta Lazarová (1. vyd. 1931), ale současně ve formátu PDF i digitální podobu obou projektů Vančurových Spisů, jež v minulosti vznikaly na tomto akademickém pracovišti. Tyto soubory doplňuje výbor z Vančurovy publicistiky Řád nové tvorby. Čtenářům je tak bezplatně k dispozici v elektronické podobě celek 24 svazků dosud knižně kriticky vydaného Vančurova díla.

  16.7.2012 Pokračování archeologického výzkumu při stavbě tunelu Blanka ohroženo

Archeologický výzkum v rámci výstavby tunelu Blanka probíhá již od roku 2008. Za tu dobu přinesl významné poznatky z dějin Prahy, zejména jejich nejstaršího období – paleolitu, raného středověku a raného novověku. Po celou dobu byl ale výzkum doprovázen neshodami mezi investorem a orgány památkové péče, zejména Archeologickým ústavem v Praze. Investor opakovaně není ochoten dodržovat řádné zajištění záchranného archeologického výzkumu a není ochoten výzkum hradit, ačkoli mu to ukládá zákon.

  11.7.2012 Výzva k podávání nominací na Cenu Milady Paulové

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ve spolupráci s Národním kontaktním centrem - ženy a věda a Domem zahraničních služeb vyhlašuje 4. ročník Ceny Milady Paulové. V roce 2012 bude cena udělena v oblasti historických věd s odkazem na pedagogicko-výzkumné působení historičky a byzantoložky prof. Paulové, jejíž jméno nese. Cena je spojena s finanční odměnou 150 000 Kč. Nominační dopisy lze zasílat v elektronické podobě na cena@soc.cas.cz, nebo na adresu NKC-ŽV, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i., Jilská 1, 110 00 Praha 1, a to do 31. srpna 2012. Více informací naleznete na www.zenyaveda.cz.

  4.7.2012 SVU a její úloha v době globalizace

Pod tímto názvem byl 1. července 2012 zahájen již 26. kongres československé Společnosti pro vědy a umění, jehož pořádání bylo letos svěřeno Žilinské univerzitě a záštitu mu udělil prezident Slovenska Ivan Gašparovič i jeho český kolega Václav Klaus.

  3.7.2012 Akademickou prémii získali botanik a astronom

Předseda Akademie věd prof. Jiří Drahoš ocenil prestižní Akademickou prémií doc. Jaroslava Doležela z Ústavu experimentální botaniky AV ČR a dr. Pavla Spurného z Astronomického ústavu AV ČR. Setkání, během něhož byla podepsána trojstranná smlouva mezi Akademií věd, nositelem Akademické prémie a jeho zaměstnavatelem (akademickým pracovištěm), se konalo 26. června 2012 v budově Akademie věd na Národní třídě v Praze.

  2.7.2012 6. evropský matematický kongres v Krakově

V historickém městě Krakov se 2. července 2012 otevřely brány 6. evropského matematického kongresu, který je vrcholnou evropskou matematickou událostí světového významu. Pravidelná setkání se konají se čtyřletou periodou pod záštitou Evropské matematické společnosti; předchozí kongresy se uskutečnily v Paříži, Budapešti, Barceloně, Stockholmu a Amsterdamu. Letošní setkání zorganizovaly Polská matematická společnost a Jagellonská univerzita v Krakově pod vedením prof. Stefana Jackowského z Varšavy. Čestnou záštitu nad kongresem převzal polský prezident Bronislaw Komorowski.

  29.6.2012 Předseda udělil medaili Za zásluhy o Akademii věd

Předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš udělil 27. června 2012 čestnou medaili Za zásluhy o Akademii věd České republiky Mgr. Evě Žižkové, která mj. významnou měrou přispěla k založení Vědecké rady AV ČR a také Komise pro etiku vědecké práce.

  27.6.2012 Nabídka letních škol na Jihočeské univerzitě

Jihočeská univerzita připravila na letošní červenec osm letních škol a kurzů. Akce jsou určeny převážně pro středoškoláky a vysokoškoláky studenty ale i veřejnost. Univerzita nabízí např. intenzivní jazykové kurzy, kurzy zaměřené na samostatnou práci na malých vědeckých projektech nebo kurzy zaměřené na management, sociologii, politické vědy, biologii apod.

  26.6.2012 Jindřich Zeithamml: Od kruhu ke čtverci (kresby, grafiky)

Geofyzikální ústav AV ČR, v. v. i., a Archiv výtvarného umění, o. s., srdečně zvou na 37. výstavu cyklu Setkávání: Jindřich Zeithamml: Od kruhu ke čtverci (kresby, akvarely, grafiky), která je k vidění v přednáškovém sále Geofyzikálního ústavu, Boční II/1401, Praha 4-Spořilov. Výstava je otevřena do 31. srpna 2012, po-pá 8.00–16.00 hodin. 

  26.6.2012 Praha ocenila významné vědce stříbrnou medailí

Ceny hlavního města Prahy – stříbrné medaile – převzali 22. června 2012 v Brožíkově sále Staroměstské radnice dva významní čeští profesoři – chirurg Miloš Hájek a chemik Antonín Holý.

  25.6.2012 Otevření naučné stezky v Nových Hradech

V Nových Hradech se 30. června 2012 uskuteční slavnostní otevření naučné stezky Buquoyská krajina. Řadu dosud nepublikovaných informací na základě pramenného výzkumu a vzpomínek pamětníků představí dvacet panelů. Texty doplňuje bohatý obrazový materiál ze sbírek ÚDU AV ČR, SOA Třeboň, NPÚ, ú. o. p. České Budějovice.

  25.6.2012 Soutěž o záchranu hradu Bečov

Prestižní ocenění Evropské unie Cenu Europa Nostra v kategorii výzkum získal v roce 2010 projekt Konzervace a prezentace Horního hradu Státního hradu a zámku v Bečově nad Teplou. Národní památkový ústav nyní vyhlašuje architektonickou soutěž na řešení záchrany a budoucího zpřístupnění horního hradu v Bečově tak, aby skutečně dostál slibu danému oceněným projektem. Najít dobré architekty i řemeslníky je o to důležitější, že středověký horní hrad v Bečově nad Teplou představuje unikátní soubor historických architektur. Jeho přestavbu v 19. století navrhl významný český architekt Josef Zítek, zůstala však pouze v rovině plánové dokumentace a nebyla nikdy realizována. Nyní po 130 letech již horní hrad skutečně potřebuje obnovu a snahou památkářů je nepoškodit původní areál z 15. století, jehož autenticitu se podařilo dodnes zachovat.

  21.6.2012 Ceny Josefa Hlávky již podvacáté

Do souboje o ocenění za odbornou literaturu, které každoročně uděluje Hlávkovo nadání spolu s Nadací Český literární fond, bylo letos přihlášeno přes 70 titulů. V každé ze čtyř oblastí je však vyhlašována pouze jedna vítězná kniha a děje se tak většinou v Hlávkově lužanském sídle. Tradiční slavnost v Lužanech u Přeštic rámovala letos 18. června také kulatá výročí. Helena Hájková z NČLF připomněla, že se tentokrát jedná již o dvacáté udílení cen v pořadí (poprvé to bylo v roce 1993). Protože cena za medicínu (Ivo Sotorník, Štěpán Kutílek a kolektiv za knihu Kostní minerály a skelet při chronickém onemocnění ledvin) již byla předána při jiné příležitosti, převzali ocenění za původní knižní práci za rok 2011 autoři tří vědeckých děl.

  21.6.2012 Diplomy DSc. deseti badatelům

Nejvyšší vědecký titul v České republice převzalo letos z rukou předsedy Akademie věd ČR prof. Jiřího Drahoše deset špičkových vědců. Slavnost se konala 21. června 2012 v prostorách Knihovny AV ČR za přítomnosti představitelů AV ČR, zástupců pracovišť, kde noví doktoři působí, členů komisí pro obhajoby a dalších pozvaných hostů.

  19.6.2012 Workshop SCIAP – první setkání popularizátorů vědy

Mezi úspěšné aktivity Střediska společných činností AV ČR se v loňském roce přiřadila soutěž projektů  popularizace vědy SCIAP (SCIence APproach). Mezi vítězi prvního ročníku (viz AB 1/2012) byly např. Národní muzeum (vítěz kategorie Expozice) či Česká televize, která uspěla v kategorii Audio/video pořad se seriálem PORT.  Jako novinku pro letošní ročník připravil Odbor popularizace vědy a marketingu SSČ AV ČR nesoutěžní setkání Workshop SCIAP 2012, které se uskutečnilo 19. června 2012 v Lannově vile v pražské Bubenči.

 

archiv aktualit