Spolupráce ÚČL AV ČR s Katedrou bohemistiky FF UP v Olomouci
Friday, 20 July 2012 20:32
There are no translations available.

V uplynulých týdnech zahájil ÚČL pedagogickou a vědeckou spolupráci s Katedrou bohemistiky FF UP v Olomouci v rámci projektu "Inovace bohemistických studií v mezioborových kontextech". Projekt je financován tříletým grantem z Evropského sociálního fondu a potrvá od 1. 6. 2012  do 31. 5. 2015. ÚČL AV ČR je do projektu zapojen v pozici tzv. partnerské instituce.

Jako přední vědecko-výzkumné pracoviště v oboru participuje Ústav pro českou literaturu AV ČR v rámci projektu na přípravě, inovaci a výuce vybraných disciplín, konzultuje odbornou činnost pracovníků KBH FFUP, podílí se na vedení diplomových prací studentů, umožňuje či pořádá pro studenty odborné stáže, lektoruje a posuzuje publikační výstupy grantu. 

Těžiště spolupráce spočívá na přípravě a realizaci studentských týmových projektů v oblasti textologie a knižní kultury, dále na přednáškové činnosti a výuce (či hostování ve výuce) vybraných disciplín. 

Projekt je zaměřen na komplexní restrukturalizaci studia všech studijních programů na Katedře bohemistiky FF UP v Olomouci. Zejména se jedná o diverzifikaci studia bakalářské a magisterské úrovně a přechod na modulový systém v případě magisterského studia. Zatímco na bakalářské úrovni usiluje katedra o koncentraci základních bohemistických disciplín a posílení prakticky orientovaných složek studia (aplikovaná bohemistika), na magisterské úrovni vytváří spektrum dvanácti profilových modulů, v jejichž rámci se student může úžeji specializovat. Za tím účelem navazuje spolupráci s partnerskými katedrami uvnitř FF UP, s nimiž sdílí vybrané kurzy, a rovněž s partnerskými vědeckými institucemi (vedle ÚČL AV ČR je to Ústav pro jazyk český AV ČR), s jejichž pomocí katedra mj. zajišťuje vznik nových a inovovaných předmětů. 

Výstupy projektu jsou odborné publikace – studijní opory, nová koncepce studia bohemistiky včetně nových disciplín, alternativní způsoby výuky, přednášky, workshopy a odborné studentské týmy, v rámci nichž si studenti magisterského stupně osvojují základy badatelské práce při řešení konkrétních problémů (zpracovávání edic, encyklopedií apod.). Jako platforma pro studentskou redakční práci vzniká studentský časopis a edice G ü nther, detašované nakl adatelské pracoviště, kde studenti pod dohledem pedagogů kompletně připravují publikace k vydání. Studenti mají rovněž možnost absolvovat stáže ve vybraných institucích a zpracovávat diplomové práce pod vedením externích odborníků. Součástí projektu je také zvyšování odborné kvalifikace členů Katedry bohemistiky FF UP, a to formou spolupráce s externími odborníky a formou konzultací odborné práce.