Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

Největší evropský sluneční dalekohled dokončen

Na projektu se podílejí vědci z ASÚ AV ČR

První světlo spatří po deseti letech vývoje největší evropský sluneční dalekohled GREGOR. Jeho slavnostní uvedení do provozu se uskuteční v pondělí 21. května 2012 ve španělské observatoři Teide na ostrově Tenerife. Právě zde jsou totiž výborné podmínky pro pozorování, která umožní slunečním fyzikům zkoumat na naší mateřské hvězdě jevy s dosud nevídaným rozlišením. Tento třetí největší dalekohled na světě je skvělým výsledkem německo-španělsko-české spolupráce vědců, v níž naši zemi zastupuje Astronomický ústav (ASÚ) AV ČR za grantové podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

 
Na vybudování dalekohledu GREGOR má hlavní podíl konsorcium tří německých astronomických institucí – Kiepenheuerova ústavu pro sluneční fyziku ve Freiburgu, Leibnizova astrofyzikálního ústavu v Postupimi a Ústavu Maxe Plancka pro výzkum Sluneční soustavy v Katlenburgu/Lindau. Vedle ASÚ AV ČR s nimi dále spolupracovaly Kanárský astrofyzikální institut a Astrofyzikální ústav Univerzity v Göttingenu.
 
Zprovozněním nového výkonného slunečního dalekohledu vědci nyní dostanou tak do rukou klíč k pochopení fyzikálních procesů nejen na Slunci, ale i na většině ostatních hvězd. Má to i praktický význam – sluneční aktivita ovlivňuje funkci umělých družic v kosmu a rozvodných sítí na Zemi a může je i poškodit. Naše znalosti o procesech na Slunci tak mohou pomoci vyhnout se nepříjemným a finančně nákladným haváriím energetiky a komunikací.
 
GREGOR je dalekohled o průměru 1,5 metru a je uzpůsoben k pozorování sluneční atmosféry ve viditelném a infračerveném světle. Díky svému velkému průměru a novému systému adaptivní optiky, který kompenzuje vliv chvění ovzduší, bude moci měřit teplotu, rychlost pohybu a magnetické pole objektů na Slunci, které mají rozměr pouhých 70 km. Je to jako bychom počítali nohy bleše, která je od nás kilometr daleko. Dalekohled se bude moci používat také k nočnímu pozorování jasných hvězd, lze jím též sledovat, zda mají podobnou cyklickou aktivitu jako naše Slunce.
 
Konstrukce dalekohledu GREGOR je otevřená a umožňuje, aby vítr ochlazoval zrcadla a další části přístroje. Proto byla klasická kopule nahrazena skládacím krytem ze speciální tkaniny, který při otevření umožní přirozené proudění vzduchu. Konstrukce dalekohledu musí tedy být velmi stabilní i při silných nárazech větru.
 
Hlavní zrcadlo je jedenapůlmetrový lehký žebrovaný kotouč ze sklokeramického materiálu, který se nedeformuje slunečním žárem. Na jeho zadní straně je složitý chladicí systém, který udržuje zrcadlo na teplotě okolí, aby nevytvářelo rušivou turbulenci vzduchu.
 
Dalekohled GREGOR bude využívat široká mezinárodní komunita astronomů včetně našich. Lze očekávat, že přinese i nové objevy a významně přispěje k pokroku světové i české sluneční fyziky.
 
 
 
 
Kontakt: RNDr. Michal Sobotka, CSc., DSc., msobotka@asu.cas.cz, tel: 323 620 249, 323 620 146, Pavel Suchan (tiskový tajemník), suchan@astro.cz, 737 322 815
 
Foto: Michal Sobotka
Připravily: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR a Astronomický ústav AV ČR

 

15 May 2012

Search

All intranet Current section