Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

Mezinárodní konference Ženy a politika (1890–1938)

Ke 100. výročí zvolení první ženy do českého zemského sněmu, Boženy Vikové-Kunětické, se ve dnech 24.–25. května 2012 uskuteční v prostorách Poslanecké sněmovny (PS) PČR mezinárodní vědecká konference Ženy a politika (1890–1938). Záštitu nad ní převzali předsedkyně PS PČR Miroslava Němcová a předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš. Pořadateli konference jsou PS PČR, Masarykův ústav a Archiv (MÚA) Akademie věd ČR, Centrum středoevropských studií (společné pracoviště MÚA AV ČR a Vysoké školy CEVRO Institut) a Nadace Anny a Jaroslava Krejčích.

 

Cílem konference je vymezit a definovat prostor pro uplatnění žen ve veřejné činnosti a v politice v posledních třech desetiletích existence Rakouska-Uherska, v první Československé republice a v Rakouské republice. Příspěvky se budou zabývat komparací programových úkolů ženského hnutí v jednotlivých korunních zemích monarchie, podmínkami, v nichž jednotlivá ženská hnutí pracovala, a pokusí se najít odpověď na otázku, jak vypadala veřejná činnost žen v době, kdy neexistovalo povolání „politička“. Pozornost bude věnována působení žen-poslankyň v národních parlamentech a jejich zahraničním kontaktům.

 

Byly československé a rakouské političky kolegyněmi politiků, nebo hájily ryze ženské zájmy? Převažovala u poslankyň/senátorek stranická disciplína, nebo bylo možné vytvořit podmínky pro zformování tzv. ženské lobby napříč politickými stranami? Odpovědi na tyto i další otázky přinesou referáty domácích i zahraničních účastníků.

 

Dvoudenní jednání je rozděleno do pěti sekcí:


čtvrtek 24. května 2012, 9.00–17.00 h
I. Božena Viková-Kunětická
II. Významné osobnosti a některé ze vzdělávacích aktivit českého ženského občanského hnutí
III. Od aktivismu k politice

 

pátek 25. května 2012, 9.00–15.00
IV. Politička z povolání?!
V. Veřejné aktivity žen v letech 1918–1938

 

Konferenčními jazyky jsou čeština, slovenština a němčina; simultánní tlumočení je zajištěno.

 

Vzhledem k omezené kapacitě míst a povinné registraci všech účastníků prosíme zájemce, aby zaslali závaznou přihlášku nejpozději do 13. května 2012 na adresu:
bahenska@mua.cas.cz
malinska@mua.cas.cz

 

Přihláška je ke stažení na webových stránkách Masarykova ústavu a Archivu AV ČR:
http://www.mua.cas.cz/images/akce/2012/prihlaska_ostatni.doc

 

Program konference (pdf)

 

Připravily: Masarykův ústav a Archiv AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

10 May 2012

Search

All intranet Current section