Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Návrat polární expedice Ústavu struktury a mechaniky hornin AV ČR

Čtvrtá polární výprava badatelů z Ústavu struktury a mechaniky hornin (ÚSMH) AV ČR na norské souostroví Svalbard se vrátila zpět do Česka. Ve spolupráci s kolegy z Wroclawské univerzity a z Geofyzikálního ústavu Polské akademie věd, kteří spravují polární stanici v zálivu Hornsund v jižní části Špicberku, čeští vědci pokračovali ve výzkumu současných geodynamických procesů a jevů v odledněných částech zálivu. Od roku 2009 zde probíhá systematické měření posunů na zlomech pomocí speciálního citlivého 3-D dilatometru TM-71 české výroby, který umožňuje měřit s přesností tisícin milimetru.

 
V závěru roku 2011 a v první polovině roku 2012 zde byly na všech přístrojích zaznamenány anomální posuny. Během pobytu na polární základně čeští vědci odečetli pohyby a provedli údržbu na všech třech měřidlech TM-71, vytvořili síť bodů pro opakovaná měření polohy pomocí GPS a uskutečnili úvodní měření. Tím byla v jižní části Špicberk dobudována dvojúrovňová unikátní síť pro sledování tektonických pohybů, spojující měření přímo na zlomech s měřením pohybů v celém regionu. Další terénní práce byly zaměřeny na vývoj svahů a blokových akumulací podél jejich úpatí. Pomocí velmi přesného laserového skeneru badatelé zdokumentovali tvary blokových akumulací a geofyzikálními metodami zkoumali stavbu a složení těchto tvarů pod povrchem, a to s cílem zjistit jejich genezi a případný další vývoj.
 
České výpravě se podařilo splnit celý časově náročný program, zejména díky velmi příznivému počasí během pobytu a vstřícnosti a pomoci kolegů z polské polární stanice. Nyní vědce čeká vyhodnocení značného množství získaných dat a zpracování výsledků výpravy.
 
Bližší informace o měření v různých lokalitách v rámci sítě TecNet naleznete zde .
 
Kontakt: RNDr. Josef Stemberk, CSc., Ústav struktury a mechaniky hornin AV ČR, tel.: 266 009 318, stemberk@irsm.cas.cz
 
Foto: RNDr. Filip Hartvich, Ph.D.
Připravily: Ústav struktury a mechaniky hornin AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

15 Aug 2012

Search

All intranet Current section