Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Zemřel MUDr. Jan Bureš, průkopník mozkové elektrofyziologie

Ve věku 86 let zemřel v sobotu 24. 8. 2012 jeden z nejúspěšnějších českých fyziologů paměti a průkopník mozkové elektrofyziologie, MUDr. Jan Bureš, DrSc, FNAS. Se svou manželkou Olgou Burešovou a skupinou spolupracovníků ve Fyziologickém ústavu AV ČR celý život zkoumal podstatu paměti. Byl uznávaným světovým odborníkem, za kterým se do Prahy sjížděli vědci ze všech kontinentů a jemuž po sametové revoluci aplaudovalo publikum v přednáškových síních mnoha světových metropolí. Jako jedinému českému fyziologovi mu bylo v roce 1995 uděleno členství v National Academy of Sciences (USA).

Napsal na 250 experimentálních studií, jejichž vědecký význam dokládá více než čtyři tisíce pět set citací. Byl spoluautorem výjimečné studie Fyziologického ústavu z dob totality, oceněné jako citační klasická práce Ústavem pro vědecké informace (ISI, USA). Ta otevřela nové obzory buněčného výzkumu mozkové kůry i podkoří, kde jsou uloženy miliardy neuronů, odpovědných za naše vnímání, paměť a znaky osobnosti.
Odešel skromný, pracovitý a intelektově mimořádně vybavený akademik (člen Mensy), jehož příkladný rodinný a vědecký život si zasloužil v mnoha ohledech obdiv a úctu. 
 
Připravily: Fyziologický ústav AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

28 Aug 2012

Search

All intranet Current section