15. června 2009: Hormon auxin do značné míry rozhoduje o tvaru a vzhledu rostliny. Badatelé z ÚEB a dalších institucí zjistili, jak se buňky zbavují nadbytečného auxinu. Jejich objev vzbudil zájem světových vědců i českých médií.
O výzkumu jsme už psali v tomto příspěvku, takže jen stručně. Aby se rostlina dobře vyvíjela, musí být v každé buňce správné množství auxinu: ani málo, ani moc. Vědci nyní odhalili, že bílkovina zvaná PIN5 pomáhá držet hladinu hormonu na uzdě. Funguje totiž trochu jako popelář, který odváží přebytečný auxin k likvidaci. Ano – nejen města, ale i buňky potřebují pro udržení pořádku své „popeláře“.
Na objevu se podílela laboratoř docentky Zažímalové z našeho ústavu. Práci otiskl Nature, jeden z nejprestižnějších vědeckých časopisů. Článek v Nature nebo v podobně uznávaném Science je pro vědce stejný úspěch, jako je pro fotbalistu postup na mistrovství světa. Týmu docentky Zažímalové se přitom v posledních letech podařilo dostat na stránky obou časopisů.
O světovém úspěchu českých biologů informovala například ČTK, Aktuálně.cz, MF DNES a Lidové noviny. Věnovalo se mu také několik stanic Českého rozhlasu: Leonardo (zpráva s rozhovorem), Vltava (rozhovor), Radiožurnál (záznam pořadu, začátek příspěvku v čase 35:03) a Rádio Česko (rozhovor).
Foto: Bílkovina PIN5 (zeleně) v buňkách tabáku. Snímek Petr Skůpa.