Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Medaile J. E. Purkyně pro Jaroslavu Folbergrovou

 

Čestnou oborovou medaili Jana Evangelisty Purkyně obdržela ve čtvrtek 27. září 2012 v sídle Akademie věd ČR v Praze RNDr. Jaroslava Folbergrová, DrSc. Předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš ji toto vyznamenání udělil za zásluhy v biomedicínských vědách. Jaroslava Folbergrová je světově uznávaná vědkyně, která svými významnými objevy v průběhu více než pěti dekád ovlivňuje několik generací neurovědců. Svou výzkumnou činnost celoživotně spojila s Fyziologickým ústavem AV ČR, v němž od roku 1958 působí. Oceněná badatelka nedávno oslavila významné životní jubileum.

 

Get the Flash Player to see this player.

Video vyrobil:  Odbor audivizuálních tecnologií, SSČ AV ČR, v. v. i. 

 

Jaroslava Folbergrová vystudovala biochemii na Matematicko-fyzikální fakultě UK v Praze. Mezi její nevýznamnější zahraniční spolupráce patří pobyt u prof. Lowryho (Department of Pharmacology, Washington University, School of Medicine, St. Louis, USA) v šedesátých letech a zejména dlouhodobé a pracovní partnerství s prof. Bo Siesjo (Lunds universitet, Švédsko).
 
Práce Dr. Folbergrové z oblasti studia metabolismu mozku v průběhu různých fyziologických a patofyziologických podmínek patří ve svém oboru mezi stěžejní vědecká díla. Ačkoliv byla vydána v šedesátých až devadesátých letech minulého století, dodnes jsou hojně citována v prestižních vědeckých časopisech. V novém tisíciletí se pak badatelka zaměřila především na studium oxidativního stresu při epileptických záchvatech v nezralém mozku. V této oblasti se opět stala průkopníkem a její recentní práce jsou okamžitě citovány, což dokládá jejich významný vliv.
 
O kvalitách Dr. Folbergrové svědčí i scientometrické údaje. Je autorkou 129 primárních publikací v renomovaných mezinárodních časopisech, citovaných 3429 x (s vyloučením autocitací), její H-index je 33. Vědkyně byla opakovaně oceněna na mezinárodním fóru.
 
Dr. Folbergrová je stále aktivní a úspěšnou vědeckou pracovnicí s nesmírným pracovním nasazením a nadšením, které je inspirací a vzorem pro řadu jejích o mnoho let mladších spolupracovníků.
 
Připravily: Fyziologický ústav AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

27 Sep 2012

Search

All intranet Current section