Astronomický ústav AV ČR   Ondřejov

Fričova 298
251 65 Ondřejov

Tel. +420 323649201
Fax: +420 323620 110, 117
Email:

Akademie věd
České republiky

 

Novinky

Denní bolid - Na výzvu zareagovalo velké množství lidí
04.09.2012

Dostali jsme několik desítek hlášení, která potvrzují, že se jednalo o velmi mimořádný bolid. Bohužel hlavní cíl naší výzvy, kterým bylo především získat nějaký instrumentální záznam, tedy snímek bolidu z fotoaparátu, mobilu či kamery nebo z bezpečnostních kamer, se naplnit nepodařilo.

Dosud nemáme ani jediný takový záznam, což je pro nás velké překvapení, když v dnešní době skoro pořád někdo drží v ruce mobilní telefon s fotoaparátem a města, silnice a i soukromé budovy a pozemky jsou pod dozorem různých typů bezpečnostních kamer. Stále tedy doufáme, že nějaká instrumentální data získáme. Informací o vizuálních pozorováních se nám sešlo poměrně hodně a velmi za ně všem náhodným svědkům, kteří nám je poslali, děkujeme. Ale protože se jedná v naprosté většině o laická pozorování, která mají přirozeně omezenou přesnost, je velmi obtížné je pro výpočet dráhy použít. Přesto se snažíme z těchto informací slepit mozaiku, která nejlépe popisuje to, co se na podvečerním nebi ve středu 29. srpna odehrálo. S určitostí zatím můžeme říci, že bolid proletěl nad územím Severočeského kraje a jeho světelná stopa skončila velmi pravděpodobně v oblasti mezi Turnovem a Libercem. Je možné, že došlo i k pádu meteoritů v dané
oblasti, nicméně stále pracujeme i s možností, že celé těleso shořelo v atmosféře.

Z toho vyplývá, že stále ještě máme zájem o další vizuální pozorování tohoto jevu a to především jak z oblasti možného konce dráhy, tak jsou také pro nás velmi cenná hlášení z oblasti severních pohraničních oblastí, odkud máme dosud jen velmi kusé informace.

Intenzivní práce na tomto mimořádném případu stále ještě pokračují a věříme, že budeme schopni určit aspoň základní informace s podstatně větší spolehlivostí, než máme dosud a poté i informovat veřejnost. Astronomický ústav AV ČR je ve světě znám mimořádnými výsledky v oboru fyziky meteorů a pozorovaných pádů meteoritů. Kromě světového prvenství u bolidu Příbram, kdy v roce 1959 došlo poprvé k pozorovanému pádu, výpočtu místa dopadu a nálezu meteoritu se od té
doby přidaly další "meteority s rodokmenem". Jeden z významných byl také pozorován ve dne - bolid Morávka v roce 2000 - a následně byly na Severní Moravě nalezeny meteority z tohoto pádu. Tým Dr. Pavla Spurného z observatoře Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově se také zasloužil o výpočet dopadu a poté nálezu meteoritů Neuschwanstein na pomezí Německa a Rakouska, Jesenice ve Slovinsku, Košice na Slovensku, Bunburra Rockhole a Mason Gully v Austrálii a nedávno také Benešov v České republice.

- původní výzva veřejnosti

Zpět na přehled novinek