logo-bunter-sidebar.png
logo-bunter-sidebar.png
logo-ibc-sidebar.png

 

Kariéra: Eva Syková hledá nové metody léčby

(ČT 24, Ekonomika) Profesorka Eva Syková řídí Ústav experimentální medicíny Akademie věd České republiky, kromě vědkyně tak musí být i dobrou manažerkou. To, že svou roli zvládá, dokazuje i letošní titul manažerka roku 2011.

 

Rozhovor s profesorkou Sykovou přiblížil životní příběh české vědkyně, její cestu ke vědě, volbu kmenových buněk spojenou s nadějí, že umožní léčit složitá onemocnění. Výzkum kmenových buněk provází problémy etické, finanční a především nedostatek možností převést výsledky výzkumu do praxe. Základem výzkumu po více než 30 let však byl u profesorky Sykové mozek, její tým objasnil jako jeden z prvních na světě tzv. nesynaptický přenos. Podporuje mladé vedoucí skupin a ženy ve vedoucích rolích zvláště.

 

Profesorka Syková říká:“ Každý lék či buněčná terapie, nebo léčebný prostředek, jak tomu říkáme, stojí velké peníze, protože musíme započítat i výzkum, který k nim vedl. Jedná se o mnoho milionů, až miliardy korun, než je vyvinut, řekněme, složitější lék, který potom se dostane do praxe. U kmenových buněk je to trošku problematičtější, protože tam ještě nejsou ty produkty, které by zaplatili ti další a další. Čili tato oblast se rozvíjí i průmyslově. A určitě se v budoucnu rozvine. A jsou už samozřejmě tací, kteří do toho investují veliké peníze, protože věří, že se jim ty peníze v budoucnosti vrátí .“

20 Aug 2012

 

Search

All intranet Current section