Novinky

Novinky

23.02.2012
Reakce ředitele ÚOCHB na článek v E15...

 

Reakce ředitele ÚOCHB na článek v E15 týkající se výběrového řízení na dostavbu areálu v Dejvicích - předáno ČTK.

Ústav organické chemie a biochemie AV ČR vypsal výběrové řízení na rekonstrukci a dostavbu areálu s předpokládanou hodnotou zakázky 1 900 mil Kč. Tato zakázka není hrazena ze státních prostředků, ale z ekonomicky úspěšné činnosti ústavu. Jde o technologicky komplikovanou zakázku, která po realizaci posune ústav mezi nejmodernější instituce.

Ke kritice, která se objevila v E15 uvádím.

Požadované pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou dodavatelem třetí osobě ve výši

800 mil. Kč zcela odpovídá rozsahu a charakteru veřejné zakázky a rozsahu škody, kterou by mohl dodavatel způsobit při práci v areálu Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky, v. v. i. Naopak zadavatel je toho názoru, že požadované pojištění je nižší, než by mohl vzhledem k výše uvedenému po dodavatelích požadovat. Zajištění požadovaného pojištění je pak dostupné pro značný okruh dodavatelů a proto nemůže být tento požadavek považován za diskriminační. Výše úhrady pojistného se pak jen odrazí ve výši nabídkové ceny, ale pro zadavatele požadované pojištění znamená eliminaci možného rizika při provádění stavby, a proto se pro tento požadavek rozhodl.

Obdobně to platí i o požadovaném obratu a počtu zaměstnanců. Zadavatel musí mít jistotu, že stavba bude prováděna dodavatelem, který má s obdobným rozsahem stavebních prací v určitém časovém úseku dostatečné zkušenosti. Navíc tyto kvalifikační předpoklady může prokázat dle požadavků zákona i několik dodavatelů společně, či při jejich prokazování může být použito subdodavatelů. Proto tyto požadavky nemohou být považovány vzhledem k předpokládanému rozsahu veřejné zakázky za diskriminační.

RNDr. Zdeněk Havlas, DrSc.

Ředitel ÚOCHB AV ČR, v.v.i.