Abicko  > 2011  > červen

  Letní Řecko – jedna velká učebna

kreta_21.jpg                   
           Foto: Archiv Akademického bulletinu

Po celém Řecku se v létě konají stovky Letních škol; jen na Krétě jsou jich desítky. Jedním z pořadatelů tradičních školicích akcí v rámci 7. rámcového programu EU je Univerzita na Krétě spolu se vzdělávacím centrem Ellinogermaniki Agogi.
Do konferenčního centra hotelu Candia Maris se ve dnech 3.–8. července 2011 sjelo ze všech zemí Evropské unie přes 60 středoškolských učitelů, kterým ve čtyřech paralelních kurzech zaměřených na specifické obory přednášely dvě desítky evropských i zámořských lektorů. (Podrobnosti např. http://www.ea.gr/ep/osr-summerschool). Všichni frekventanti se účastnili společně doplňkových programů – největší úspěch mělo pozorování oblohy. Ať už bylo zaměřeno na chromosféru za použití dalekohledu Coronado PST Ha, který byl k dispozici na terase hotelu, nebo Měsíce prostřednictvím Galileoskopů, jež si účastníci sami vyrobili. Skupina pozorovatelů si poté zažila teplotní extrém, když se z rozpáleného Heraklionu přímo omývaného mořem přemístila do výšky 1700 m n.m. na větrné pohoří Ida, aby navštívila observatoř Skinakas patřící krétské univerzitě. Nenechte se mýlit zeměpisnou polohou ostrova Kréta; na zdejší observatoři mohou astronomové pracovat přibližně od dubna do října, protože v zimě je vzhledem k množství sněhu a častým bouřím, nedostupná. Avšak ani v létě není pro zájemce z řad veřejnosti snadné zdolat kilometry serpentin během pravidelných dnů otevřených dveří.
Přímo v centru Heraklionu najdete nedaleko přístavu bývalou průmyslovou budovu, která je dnes přestavěna na krétské přírodovědecké muzeum. To patří rovněž univerzitě a tak se zde zabývají výzkumem, jehož výsledky se snaží předávat přímo veřejnosti. Celé Řecko leží v seizmicky aktivní oblasti, muzeum tedy věnuje této realitě pozornost a návštěvníkům umožňuje simulaci zemětřesení včetně odborného výkladu a poučení, jak se v této situaci chovat. V expozici věnované měření času mají své místo i nejdokonalejší astronomické hodiny – pražský orloj. Muzeum se rovněž zapojilo do evropské aktivity na podporu popularizace vědy prostřednictvím vědeckých kaváren.

MARINA HUŽVÁROVÁ
 

Aktuality

5.10.2012 Zlatá bula sicilská – 800 let mezi realitou a mýty

Na den přesně uplynulo 26. září 2012 osm set let od doby, kdy císař Fridrich II. potvrdil v Basileji českému králi Přemyslu Otakarovi I. výsadu dědičného královského titulu. Listina provázená ještě dalšími body je v české historické tradici známá pod názvem Zlatá bula sicilská. U příležitosti tohoto významného jubilea pořádají Národní archiv a Historický ústav AV ČR ve spolupráci s Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy a Filozofickou fakultou Masarykovy univerzity výstavu a odborné kolokvium českých i zahraničních odborníků Zlatá bula sicilská, 1212. 800 let mezi realitou a mýty. Záštitu akci poskytli spolu s předsedou Akademie věd Jiřím Drahošem ministři Karel Schwarzenberg a Jan Kubice, který na vernisáži vyzdvihl, že „velké poklady se lidským zrakům otevírají jen výjimečně a na krátký čas; ať je tedy výstava nejen připomínkou naší slavné minulosti, ale i inspirací pro Čechy a Evropany.“ Podle ředitelky Historického ústavu AV ČR Evy Semotanové přetrvává význam Zlaté buly sicilské i v současnosti, protože každá země potřebuje své historické vědomí: „Bez něj jsou stát a národ jako člověk bez vzpomínek a paměti – jako prázdná nádoba, jak říkají čínští filosofové. Nechceme-li takovou prázdnou nádobou být, měli bychom si tato významná výročí připomínat.“ Vzácný dokument si během vernisáže prohlédly význačné české osobnosti – mezi jinými předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová, ministr spravedlnosti Pavel Blažek či kardinálové Dominik Duka a Miloslav Vlk. Mimořádnou expozici lze navštívit od čtvrtka 27. září do neděle 30. září vždy od 10:00 do 18:00 hod. v sídle Národního archivu na pražském Chodovci. Organizátoři připravili pro veřejnost ve dnech 27. a 28. září rovněž doprovodné přednášky významných českých historiků a specialistů, kteří se zabývají obdobím raného a vrcholného středověku. Více informací naleznete na webových stránkách Národního archivu.

  5.10.2012 50 let Evropské jižní observatoře

Evropská jižní observatoř (European Organization for Astronomical Research in the Southern Hemisphere – ESO), jíž je Česko od roku 2007 členem, slaví 5. října 2012 padesát let od svého založení v roce 1962, kdy byla podepsána mezivládní dohoda mezi Belgií, Francií, Německem, Nizozemím a Švédskem. ESO se během půlstoletí výrazně rozrostla a vybudovala si pozici astronomické instituci s vynikajícím renomé. K významnému jubileu ESO připravila přímý přenos z Cerro Paranal v chilské poušti Atacama, jehož prostřednictvím mohou lidé z celého světa nahlédnout do zákulisí nejproduktivnější pozemní observatoře. Mimořádné vysílání doplní rozhovory s astronomy v ústředí ESO v Německu. Rovněž v Česku se v rámci oslav uskuteční vzdělávací a popularizační akce – vznik Evropské jižní observatoře připomene např. Hvězdárna Valašské Meziříčí, kde si 6. října můžete prohlédnout jak areál hvězdárny, tak i výstavu, jež je věnována české účasti v této organizaci. Astronomický ústav AV ČR pro změnu připravil soutěž Putování za Jižní korunou, literární klání Ve stínu dalekohledu či přednáškový program v rámci Týdne vědy a techniky.

  4.10.2012 Jaroslava Folbergrová obdržela Medaili J. E. Purkyně

Krest_Orient_Academia_perex.jpg

RNDr. Jaroslava Folbergrová, DrSc., převzala 27. září 2012 od předsedy Akademie věd ČR prof. Jiřího Drahoše Čestnou oborovou medaili Jana Evangelisty Purkyně za zásluhy v biomedicínských vědách. Jaroslava Folbergrová je světově uznávanou vědkyní, která svými významnými objevy v průběhu více než pěti dekád ovlivňuje několik generací neurovědců. Výzkumnou činnost celoživotně spojila s Fyziologickým ústavem AV ČR, v němž působí od roku 1958. Oceněná badatelka nedávno oslavila významné životní jubileum.

  3.10.2012 Reprezentace médií a transmediace

Ústav pro českou literaturu AV ČR zve zájemce o intermediální studia, sémiotiku i nordisty na přednášku Reprezentace médií a transmediace, kterou prosloví prof. Lars Elleström z Linnaeus Universitet, Växjö. V přednášce, jež se uskuteční 18. října 2012 od 15:00 hod. v zasedací místnosti UJČ AV ČR, Na Florenci 3, Praha 1, bude načrtnut zásadní rozdíl mezi reprezentací (jako sémiotickou operací, tvorbou významu) a mediací (jako jedním z předpokladů reprezentace). Konkrétně se zaměříme na rozdíl mezi reprezentací médií a transmediací jako přenosem reprezentovaného obsahu z jedné mediace do druhé. Následně budou pojednány ty aspekty médií, které lze označit jako transmediální v tom smyslu, že mohou být úspěšně přeneseny z jednoho média do druhého. Záměrem je vytvořit pojmový rámec, který by dovolil rozvinout komplexní teorii transmediality schopnou zahrnout široké rozpětí jevů, jež jsou spojeny s přenosem mediálních kvalit. Přednáška bude proslovena v angličtině. V diskusi bude prostor pro další témata, jako je ikonicita poezie, ekfráze apod.

  2.10.2012 Fulbright-Masarykovo stipendium

Komise J. Williama Fulbrighta v České republice upozorňuje na blížící se uzávěrku Fulbright-Masarykova stipendia pro výzkumné pobyty v USA na akademický rok 2013–2014. Přihlášky lze posílat do 1. prosince 2012. Fulbright-Masarykovo stipendium je určeno zástupcům akademické obce v ČR, kteří jsou kromě úzkého odborného zaměření činní také v akademickém a veřejném životě (v akademickém senátu, v neziskové organizaci, v místní samosprávě apod.).

  1.10.2012 BIOCEV – Nové centrum excelence biologického výzkumu

S podporou Evropského fondu regionálního rozvoje vznikne zanedlouho Ve Vestci u Prahy nová výzkumná instituce evropského významu. Na projektu výstavby Biotechnologického a biomedicínského centra Akademie věd a Univerzity Karlovy ve Vestci (BIOCEV) se podílí šest ústavů Akademie věd ČR a dvě fakulty Univerzity Karlovy. Moderní výzkumné centrum s kapacitou cca 26 tis. m2, se bude stavět na pozemku Akademie věd o rozloze 5,5 ha. Po dokončení nabídne několik set nových pracovních příležitostí v rámci 54 výzkumných týmů. Studovat by zde mělo až 250 postgraduálních a magisterských studentů.

  1.10.2012 Knowledge, Research, Education – KRE 12

Individuální projekt národní Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, České vysoké učení technické a Národní technická knihovna zvou na 3. ročník mezinárodní konference KRE (Knowledge, Research and Education), která bude ve dnech 4.–5. října 2012 věnována měření výzkumu. Podle ředitele Národní technické knihovny Martina Svobody se KRE 12 vrátí k problematice měření výzkumu: „Konference bude součástí projektu Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací. Zazní zprávy o postupu projektu a o jeho klíčových aktivitách. Materiál pro přemýšlení o dalším postupu prací poskytnou přednášející z nám blízkých zemí, pokusíme se najít i dobrý příklad z české univerzity. Závěrečný panel by měl identifikovat dobře zdůvodněné a spravedlivé metody, které podpoří výzkum jako nutnou podmínku ekonomického rozvoje země a rozkvětu vysokoškolského vzdělávání. Konference poskytne dostatek prostoru pro odbornou debatu jak v kuloárech, tak při večerním společenském programu.“ O loňské konferenci se dočtete v AB 10/2011.

  28.9.2012 Podvečery Společnosti pro vědy a umění

Pražská skupina Společnosti pro vědy a umění pořádá pravidelné Podvečery SVU: 11. října 2012 – knihu Sto českých vědců v exilu představí editoři doc. Soňa Štrbáňová a dr. Antonín Kostlán; 8. listopadu 2012 – přednáška prof. Aleny Morávkové Deníky Mistra a Markétky. Deníky M. a J. Bulgakovových (v rámci Týdne vědy a techniky); 14. prosince 2012 – prezentace českého překladu knihy Miloslava Rechcígla ml. Pro vlast – Padesát let Společnosti pro vědy a umění (v edici Paměť vydalo Nakladatelství Academia). Všechny akce se konají od 17:00 hod. v zasedací místnosti č. 206, 2. patro budovy Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1. Vstup volný.

  27.9.2012 Výsledky šestého ročníku dějepisné soutěže EUSTORY

Ústav pro soudobé dějiny AV ČR ve spolupráci s Asociací učitelů dějepisu a za podpory Körberovy nadace z Hamburku vyhlásil 26. září 2012 výsledky šestého ročníku dějepisné soutěže pro studenty středních škol EUSTORY, jejíž letošní téma bylo Pamětní místa na komunistický režim. Autorům vítězných projektů poblahopřál čestný předseda Akademie věd Rudolf Zahradník, který nad organizací soutěže v Česku drží záštitu, a ředitel ÚSD AV ČR Oldřich Tůma, který uvedl: „Těší mne, že dnes můžeme ocenit práci a talent studentů středních škol, ale také to, že jak se zdá, bude soutěž pokračovat i v dalších letech. První ročník soutěže jsme vyhlásili v roce 2000 a od té doby se jí zúčastnilo na 700 studentů z více než 60 středních škol. Věřím, že pro některé se stala nezanedbatelným stimulem k studijní a profesní kariéře.“ Mezi nejlepšími autory a autorskými týmy se umístili studenti z osmi českých a moravských gymnázií. Za nejlepší práci porota označila studii Křivdy na duši i na majetku trojice studentek z Gymnázia dr. Aleše Hrdličky v Humpolci – Jany Dvořákové, Petry Vinklářové a Magdalény Kameníkové. Jako v minulých ročnících byla vyhlášena i Cena za nejlepší literárně zpracovanou soutěžní práci revue Dějiny a současnost; kterou předal předseda Redakční rady prof. Vít Vlnas.

  26.9.2012 Chemie v potravinách a v životním prostředí

Učená společnost České republiky zve na veřejnou debatu k tématu Chemie v potravinách a v životním prostředí. Účast přislíbili europoslankyně a bývalá ministryně zdravotnictví MUDr. Zuzana Roithová (Úvod do evropské legislativy nebezpečných látek); prof. Jana Hajšlová z Vysoké školy chemicko-technologické (Aspekty globální chemické bezpečnosti potravin); dr. Pavel Rossner z Ústavu experimentální medicíny AV ČR (Vliv znečištěného ovzduší na zdraví dětské populace); dr. Lenka Maletínská z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR (Příčiny obezity a problémy její farmakoterapie). Každý z řečníků přednese desetiminutovou prezentaci na výše uvedená témata. Následovat bude hodinová otevřená debata, kterou bude moderovat prof. Pavel Jungwirth (Ústav organické chemie a biochemie AV ČR). Debata se uskuteční dne 29. října 2012 od 15:00 hodin v budově Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1 (místnost č. 206). Kontakt: prof. Pavel Jungwirth, pavel.jungwirth@uochb.cas.cz, tel. 220 410 314; dr. Jiřina Jedináková, jedinakova@kav.cas.cz, tel. 221 403 384. 

  25.9.2012 Geofyzici diskutovali o projektu EPOS

Geofyzikální ústav AV ČR pořádal v pražském hotelu Globus ve dnech 17. až 20. září 2012 letošní druhou regionální konferenci infrastrukturního projektu EPOS (European Plate Observing System), který se v roce 2008 zařadil do tzv. cestovní mapy evropských infrastruktur ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures) a na němž Česká republika participuje spolu s dalšími 18 státy.

  20.9.2012 Zemřel archeolog Tomáš Durdík

Dne 20. září 2012 zemřel prof. PhDr. Tomáš Durdík, DrSc., dlouholetý pracovník Archeologického ústavu Akademie věd ČR, Praha, kastelolog, evropsky významný specialista na hradní architekturu a hmotnou kulturu vrcholného a pozdního středověku, významný představitel ochrany národního kulturního dědictví a popularozátor vědy. V roce 2011 získal prestižní mezinárodní Cenu Europa Nostra za mimořádné úsilí na poli péče o evropské kulturní dědictví, zejména za mimořádný přínos k výzkumu, zachování a ochraně hradů a opevnění, které tvoří součást národního dědictví České republiky a bývalého Československa.

  18.9.2012 Nanocentrum úspěšně spojuje vědu s praxí

Nanocentrum Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR představilo 13. září 2012 výsledky výzkumu a vývoje za uplynulý rok – tj. druhý rok fungování v období tzv. pětileté fáze udržitelnosti. V Centru pro inovace v oboru nanomateriálů a nanotechnologií, které vzniklo v letech 2008–2010, se vedle aplikačně zaměřených týmů z ÚFCH JH zabydlely rovněž firmy působící na trhu nanotechnologií: „Cílem bylo vybudovat pracoviště, na němž se budou setkávat základní výzkum s aplikačním, a jejich spolupráce zajistí přenos výsledků do praxe. Po dvou letech je zřejmé, že se cíl daří úspěšně uskutečňovat,“ uvedl manažer Nanocentra Jiří Rathouský.

  17.9.2012 Prohlášení Odborového svazu pracovníků vědy a výzkumu, člena ČMKOS, k otázce financování výzkumu a vývoje na pracovištích Akademie věd České republiky

Proměny způsobu financování vědy v ČR schválené vládou v roce 2009, jejichž cílem mělo být zkvalitnění výzkumné základny ČR a výrazná podpora excelentních výzkumných organizací, přinesla ve svých důsledcích zejména pro pracoviště AV naprosté popření deklarovaných cílů. Zcela jistě nelze hovořit o „optimálním nastavení způsobu rozdělování institucionálních prostředků“, jestliže se v průběhu tří let změnila výše institucionální podpory v AV ČR v řádu desítek procent.
Odborový svaz pracovníků vědy a výzkumu je stejně jako představitelé Akademie věd České republiky velmi znepokojen tím, že navržený střednědobý rozpočtový výhled na období 2013–2015 počítá nadále s dramatickým omezením prostředků na základní výzkum o dalších 300 mil. Kč ve prospěch jiných subjektů, např. vysokých škol a dalších mimoakademických výzkumných pracovišť.

  17.9.2012 Tři překlady ze středověkého arabského písemnictví

Edici Orient, jež čtenáře seznamuje se vzdálenými kraji, exotickými kuriozitami, ale i seriózními vědeckými pracemi zabývajícími se dějinami, kulturami a jazyky daných oblastí, v letošním roce doplnily tři překlady ze středověkého arabského písemnictví – Divy a záhady Indického oceánu, Rozhodné pojednání o vztahu náboženství a filosofie Popsání pozoruhodností Egypta. Společný křest tří titulů se za přítomnosti překladatelů (prof. Jaroslava Oliveriuse, dr. Ondřeje Beránka a dr. Bronislava Ostřanského) uskutečnil 12. září v Literární kavárně Knihkupectví Academia v Praze.

  14.9.2012 STUDIE: Románová tvorba Josého Saramaga

Prozaický styl portugalského spisovatele Josého Saramaga (1922 – 2010) zaujme již na první pohled. Text z větší části není rozdělen na kapitoly, odstavce a věty. Případná souvětí někdy zabírají i polovinu strany. Chybí znaménka pro přímou řeč, která tak splývá s nepřímou, a interpunkce (ve většině případů čárky) se vyskytuje na neočekávaných místech. Autor se tím snažil vdechnout textu život a sugestivně jej co nejvíce přiblížit běžnému rytmu mluvy, přerývané pouze odmlkami a nádechy. Čtenáře rovněž překvapí spisovatelovy časté vstupy do děje, sarkastické glosy a ironické komentáře. Stejně jako kousavý humor, který je jinak v portugalské literatuře poměrně vzácný. Saramago svůj specifický autorský styl zúročil hlavně v románech, v nichž se především snažil o různé pojetí historie.

  14.9.2012 Vědecko-populární časopis českých a slovenských fyziků

casopis_pro_fyziku.jpg

  13.9.2012 STUDIE: Přístupy k analýze prostoru v literatuře

Ve vztahu k lidskému myšlení a vnímání světa je prostor, vedle času, jednou z nejvýznamnějších kategorií. Pojem prostoru je kulturním a sociálním konstruktem, stejně jako konstruktem sémantickým. Je tedy abstraktním pojmem, skrze který si modelujeme podobu světa. Slovo „prostor“ má v běžném a odborném jazyce různé významy, které souvisí i se značně rozdílným chápáním tohoto jevu. Opomeneme-li přírodní vědy, k problematice „abstraktního“ prostoru se postupně vyjadřovala filozofie, literární teorie a antropologie.

  13.9.2012 Dobrovského medaile prof. Ulrichu G. Leinslemu

Předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš předal dne 12. září 2012 prof. Ulrichu G. Leinslemu, OPraem, z katolicko-teologické fakulty na univerzitě v Řezně Čestnou oborovou medaili Josefa Dobrovského za zásluhy ve filologických a filosofických vědách.

  13.9.2012 Velké dobrodružství vědy aneb 20 let Jihočeské univerzity

V reprezentativních sálech Clam-Gallasova paláce na Starém Městě v Praze zahájila Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích výstavu Univerzita – Svět z mnoha pohledů – doposud největší přehlídku úspěchů, jichž JU dosáhla ve výzkumu, vědě, tvůrčí práci a v pedagogickém úsilí během dvacetiletí existence. Významnou součástí vědecko-výzkumné činnosti Jihočeské univerzity je spolupráce s ústavy Akademie věd, a to především s Biologickým centrem AV ČR a jeho pěti ústavy se sídlem v Českých Budějovicích. „Těší nás, že můžeme být první univerzitou, jež využije zdejších mimořádných prostor k prezentaci svých pracovišť. Rádi bychom návštěvníkům ukázali, že JU je perspektivní instituce, jejíž vědecké a pedagogické výsledky představují cenný příspěvek české vzdělanosti, vyzdvihl při vernisáži 10. září 2012 rektor JU profesor Libor Grubhoffer.

 

archiv aktualit