Březno u Loun. Archeologický skanzen a experimentální pracoviště Archeologického ústavu

Experimentální pracoviště Archeologického ústavu v Březně u Loun

provozovatel: Oblastní muzeum v Lounech  aktuální informace

Po skončení rozsáhlého archeologického výzkumu se v r. 1981 místo změnilo na experimentální pracoviště, podobné těm, která pracují v Dánsku, Anglii, Německu, Francii, Polsku atd. Šlo o v Čechách ojedinělý projekt stavebního pokusu, který s přestávkami pokračoval až do r. 1993. Konkrétní půdorysy domů byly rekonstruovány, domy stavěny replikami původních nástrojů z doloženého stavebního materiálu a s použitím starých technik. Byly postaveny : dvě slovanská obydlí, jedna germánská stavba a dlouhý mladoneolitický dům, dále slovanská hrnčířská pec a dvě obilnice. Cílem bylo zjišťovat parametry, které archeologický výzkum neposkytuje. Poznatky jsme chtěli získat o spotřebě materiálu, o technické obtížnosti stavby, o optimálním počtu pracovníků a alespoň rámcově o času, potřebném k provedení určitých úkonů a celé stavby v tehdejší době.

Ke komplexnímu sledování pracovního procesu patřilo i testování provozních vlastností rekonstruovaných domů. Byl to nejen pokus s obýváním slovanského domu, ale zejména topení v zimě. Pozornost byla věnována nejen teplotním poměrům, ale také otázkám cirkulace a odchodu kouře.

Byly zahájeny i přidružené pokusy, k nimž patřily výpaly keramiky ve vertikální dvoukomorové peci a skladování obilí v zásobní jámě.

Možnost archeologie živě seznamovat veřejnost se získanými poznatky vedla v r. 1993 k transformaci březenského pracoviště na archeologické muzeum v přírodě. To bylo předáno Okresnímu muzeu v Lounech, které se stalo jeho provozovatelem. Zájem veřejnosti je značný, zejména školy tvoří stálý kádr návštěvníků. Stavby, provedené ve skutečné velikosti a co nejvíce se přibližující tehdejší realitě, jsou pro představu archeologa nenahraditelné, stejně tak pro laickou veřejnost.

Ivana Pleinerová

Pleinerová, I. 1986 : Březno : Experiments with building old slavic houses and living in them, Památky archeologické LXXVII, 104-176.

Pleinerová, I. 1991 : An experimental station at Březno near Louny (NW Bohemia), Archaeology in Bohemia 1986 – 1990, Praha, 256-259.

Pleinerová, I. 1992 : Der experimetelle Aufbau des trapezförmigen Hauses von Březno, Bez. Louny, in : Archäologische Arbeitsgemeinschaft Ostbayern / West-und Südböhmen,1. Treffen, Deggendorf, 31-34.

Archeologický skanzen. Rozestavěný dům z mladší doby kamenné (4000 př. n. l.),
v pozadí časně historické domy 6. – 9. stol. n. l.

 

Archeologický skanzen. Časně slovanská polozemnice a přístřešek s hrnčířskou pecí
při natáčení filmu Mýtická trilogie (režie J. Císařovský).

  • Print
  • PDF
  • email
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • LinkedIn
  • RSS
  • Twitter