Kalendář akcí

Dnes < 2012 >  < říjen > 
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Týden vědy a techniky

Akademický bulletin

abicko

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

biocev-logo-color-horizontal.jpg

Více o projektu

 

projekt ALISI

ALISI

7. Sekce sociálně-ekonomických věd
Seznam anotací:
  1. Zpráva o vývoji české společnosti 1989 - 1998 (SOÚ)
  2. Max Weber a počátky sociologie náboženství (SOÚ)
  3. Trh bydlení, jeho regionální diferenciace a sociální souvislosti (SOÚ)
  4. Analýza investičního chování středních a velkých průmyslových podniků v České republice v letech 1992-1995 (NHÚ)
  5. Rozvoj malých a středních podniků v ČR (NHÚ)
  6. Změny výstupů a vychýlení měřené inflace (NHÚ)
  7. Vazby mezi reálnou ekonomikou a vývojem finančních trhů ve střední Evropě (NHÚ)
  8. Lidská agrese a její souvislosti (PSÚ)
  9. Vývoj syntaktických struktur volných slovních párových asociací od pěti do devatenácti let (PSÚ)
  10. Tvorba práva a její současné problémy (ÚSP)
  11. Srovnávací ústavní právo (ÚSP)
  12. Činnost veřejné správy. Obecná část správního práva (ÚSP)
  13. Češi a Slováci ve 20. století. 2. sv. Česko-slovenské vztahy 1945-1992 (MSÚ)
  14. Prohlášení nezávislosti československého národa zatímní vládou československou (MSÚ)
  15. Souborný katalog-Excalibur (KNAV)


7.1 Zpráva o vývoji české společnosti 1989 - 1998 (J. Večerník - editor, P. Matějů - vedoucí týmu, Academia, Praha 1998, 363 s.) Práce na základě sociologických výzkumů a statistických dat popisuje a analyzuje ve vybraných tematických okruzích vývojové trendy české společnosti v posledních deseti letech a snaží se o propojení pohledů sociologického, ekonomického, demografického, politologického a pedagogického. První část zprávy je věnována lidským zdrojům, zejména vzdělání, podnikání a rodině, jakožto nástrojům a prostředím, skrze něž se rozvíjí lidská aktivita. Druhá část je věnována strukturám a institucím, ve kterých se rozvíjejí činnosti lidí - ekonomickým rozdílům a mechanizmům jejich utváření, pohybům lidí na sociálním žebříčku a rozdělení úloh mezi trhem a státem. Třetí část je věnována vztahům sociální a politické struktury společnosti. V příloze jsou uvedeny časové řady indikátorů, vztahujících se k textové části a informace o použitých výzkumech. Práce vychází z ekonomické teorie lidského kapitálu, sociologické teorie sociální stratifikace a politologicky zejména z teorií krystalizace politické scény.


7.2 Max Weber a počátky sociologie náboženství (M. Havelka, úvodní studie k českému překladu práce M. Webera Sociologie náboženství, Vyšehrad, Praha 1998, 98 s.) Původní studie weberovského badatele Miloše Havelky byla psána jako úvod k českému překladu Weberových studií k sociologii náboženství. Představuje však samostatný příspěvek k dějinám tohoto oboru sociologie i k interpretaci Weberovy metodologie, podstatně přesahující původní účel. V první části se studie zabývá sociologií náboženství a jejími základními problémy, v dalších dvou historickým, sociálně-politickým a filozofickým pozadím Weberovy sociologie, ve čtvrté a páté části pak výkladem a rozborem Weberovy metodologie a základních pojmů jeho teorie společnosti. V české sociologické literatuře, stále chudé pokud jde o prezentaci, analýzu a interpretaci díla velkých osobností světové sociologie, jde o důležitou práci.


7.3 Trh bydlení, jeho regionální diferenciace a sociální souvislosti (T. Kostelecký a kol.) Výsledné poznatky stejnojmenného grantového projektu GA ČR řešeného v Sociologickém ústavu AV ČR v létech 1996 - 1998. Projekt analyzoval regionální rozdíly trhu bydlení, jakož i rozdílné postavení různých skupin obyvatelstva na tomto trhu, a to z hlediska sociálních důsledků těchto rozdílů. Získané poznatky jsou příspěvkem k poznání sociální diferenciace soudobé české společnosti a mohou mít význam pro sociální politiku. Existující značné regionální rozdíly v cenách bydlení vedou k tomu, že jednotlivé regionální trhy bydlení fungují do velké míry autonomně. Tyto rozdíly brání stěhování obyvatel za prací a malá prostorová mobilita zase konzervuje regionální rozdíly v míře nezaměstnanosti. Kromě regionální segmentace je trh bydlení segmentován též na sektory definované vlastnickými poměry a způsobem stanovení nájemného - toto členění značně ovlivňuje majetkové poměry domácností a jejich možnost stěhovat se. Náklady na bydlení u domácností pronajímajících si byt na volném trhu, resp. donucené okolnostmi k takovém řešení, jsou v průměru mnohem vyšší než u ostatní populace. Tato skutečnost je významným faktorem snižujícím jejich životní úroveň. Státní systém sociálního zabezpečení, který definuje chudobu na základě výše příjmů, však nebere tuto zátěž v úvahu a postižené domácnosti propadají sociální sítí. Často postiženy jsou takto zejména domácnosti novomanželů, z nichž podstatná část nemá po sňatku zajištěno cenově dostupné vlastní bydlení. Vývoj na trhu bydlení tak posílil význam širší rodiny při řešení bytové situace nově vzniklých domácností.


7.4 Analýza investičního chování středních a velkých průmyslových podniků v České republice v letech 1992-1995 (J. Švejnar, L. Lízal) Projekt se zabývá relevancí jednotlivých modelů investování a testuje rozdíly v investování podle vlastnictví a právní formy podniku. Použití rozsáhlých panelových dat vede k redukci vychýlenosti odhadů způsobených agregací, selektivitou a chybou měření, bere v úvahu heterogenitu vzorku přes firmy i v čase. Z dat vyplývá, že zahraniční firmy investují nejvíce zatímco družstva nejméně. na rozdíl od jiných dřívějších výzkumů jeho poznatky nepodporují hypotézu, že státní firmy investují méně než privátní. S výjimkou družstevních a malých soukromých firem ekonometrické testy ukazují, že akcelerační a neoklasický model nejlépe vysvětluje investiční chování podniků a modely založené na cash-flow nebo jiných finančních teoriích jsou méně vhodné.


7.5 Rozvoj malých a středních podniků v ČR
Výzkum v rámci projektu Český zpracovatelský průmysl na cestě do EU (GA ČR No. 402/98/0480) byl zaměřen na rozvoj malých a středních podniků v ČR (ČSFR) po roce 1989. Byl věnován jak přístupu vlády k tomuto sektoru v průběhu transformace, tak i prostředí, v němž se tento významný sektor rozvíjí i jeho výkonnosti. Byly použity jednak empirické výzkumy, jednak data publikovaná ČSÚ. Na základě analytických výsledků byla formulována doporučení pro hospodářskou politiku.V letošní etapě řešení projektu Copernicus No. PL 964034 "Právní a finanční podmínky ovlivňující difúzi technologických inovací a strategie vědy a výzkumu ve střední a východní Evropě" byly zpracovány tři případové studie. Jejich závěry slouží jako inspirace pro koncipovanou politiku vědy a výzkumu a přípravu inovační strategie ČR.


7.6 Změny výstupů a vychýlení měřené inflace (Output Changes and Inflationary Bias in Transition) (koordinátoři projektu R. K. Filer a J. Hanousek) Dá se očekávat, že v období přechodu od plánované k tržní ekonomice budeme pozorovat daleko větší chyby v měření inflace než je tomu v zemích se stabilní tržní ekonomikou. Naše odhady pro vychýlení měřené inflace v České republice naznačují, že všemi zdůrazňovaný pokles reálného produktu a životních standardů během období transformace odráží spíše statistický artefakt než ekonomickou realitu.


7.7 Vazby mezi reálnou ekonomikou a vývojem finančních trhů ve střední Evropě. (koordinátoři projektu R. K. Filer a J. Hanousek) Projekt se zabývá otázkou, zda-li nově vzniklé finanční trhy ve střední Evropě mohou vykazovat podobný stupeň eficience jako pozorujeme na rozvinutých trzích. Rozdílné privatizační metody aplikované v tomto regionu vytvořily, co do velikosti, velmi rozdílné finanční trhy; český trh je největší z nich a proporcionálně odpovídá finančním trhům v západní Evropě. Požadavky na informace o finanční situaci podniků se ukazují jako dostatečné pro eficienci těchto trhů, nicméně zde existuje řada rozdílů mezi jednotlivými zeměmi, a to jak v (zákonných) požadavcích, tak i v různých sankcích. Parametrické i neparametrické testy nezamítají hypotézu, že se výnosy na finančních trzích Visegrádské skupiny chovají jako náhodná procházka. Tento fakt je konzistentní s hypotézou slabé eficience těchto trhů.


7.8 Lidská agrese a její souvislosti (I. Čermák, monografie, Fakta, Žďár nad Sázavou 1998, 204 s.) Kniha představuje koherentní přehled poznatků o agresi za posledních zhruba třicet let, většinou výzkumně ověřených. V knize jsou zahrnuty různé perspektivy od biologické, přes osobnostní až po kulturní. Mnohovrstevnatost přístupů k agresi je dokumentována stručným výčtem různých definic, důraz je kladen na eklektické či otevřené pojetí agrese, které ji umožňuje komplexněji popsat.
Novější neurobiologické nálezy jsou dány do souvislosti s psychologickými a sociálně psychologickými interpretacemi, jež se ukazují pro porozumění agrese z této perspektivy nezbytnými. Dále je agrese analyzována v souvislosti s negativními emocemi. Pozornost je věnována kognitivním předpokladům agrese a kriticky je zhodnocen vliv sociálního učení na agresi. Agrese je pojednána také ve vztahu k morálnímu usuzování a podrobně je zachycen fenomen morální vyvázanosti a jeho facilitační vliv na agresivní chování.
Osobnostní předpoklady k agresivnímu chování jsou obecně formulovány jako náchylnost k agresi, tento faktor je popsán na různých úrovních specifikace. Tradiční téma davové agrese je doplněno o výsledky výzkumů aktuálních změn norem v průběhu skupinového násilí a o výklad mezirasové agrese. Interpretace vlivu médií na agresivní chování jedince zahrnuje i diskusi o vlivu virtuální reality na agresi. Nejplausibilnější hypotézou se jeví předpoklad, že největší účinek budou mít násilné mediální obsahy u lidí, kteří jsou již predisponováni k agresivnímu jednání. Rovněž je explorován vztah mezi agresí a působením pornografie. Analýza sexuálního násilí a agrese v rámci páchání kriminálního činu představuje aplikaci obecných poznatků o agresi a zároveň přispívá k vymezení specifik těchto druhů agrese. Reflektovány jsou i kulturologická dimenze agrese a vliv mýtu hrdiny a autority na udržování agrese ve společnosti. Závěrem jsou shrnuty některé seriózní pokusy o vytvoření způsobů zvládání agrese na individuální i společenské úrovni.


7.9 Vývoj syntaktických struktur volných slovních párových asociací od pěti do devatenácti let (Z. Novák, monografie, PSÚ AV ČR, Praha 1998) Od časů sofistů existuje evropská tradice úvah o tom, jak struktury a výrazové prostředky jazyka ovlivňují naše myšlení a poznání a naopak. Vývoj syntaktického strukturování v rámci asociačních vazeb je specifickou dílčí sondou do této problematiky, která se jeví stále aktuálnější.
V současnosti sdílený model syntaktického strukturování volných slovních párových asociací charakterizují, alespoň pro indoevropské jazyky, tři základní typy: asociace paradigmatické, tvořené páry slov stejného slovního druhu, pokládané zpravidla za výraz vědomí určité významové souvislosti podnětů a odpovědí, tedy za výraz vztahového, resp. pojmového myšlení, asociace lexikálně syntagmatické a asociace syntagmaticko-syntaktické (příklady: pes-kočka, pes-štěkat, pes-štěká).
Práce, jejíž vydání bylo podpořeno publikačním grantem GA AV ČR, shrnuje výsledky dlouholeté výzkumné práce autora, během níž vytvořil normy volných slovních párových asociací od pěti do devatenácti let u české populace. To je originální výkon, který u nás nemá obdobu. Zatímco většina evropských jazyků má své asociační normy dávno zpracovány (včetně slovenštiny, kde byla analogická práce vykonána před 20 lety - Libuše Maršálová, 1978), patřila čeština spolu s lužickou srbštinou dosud mezi několik málo evropských jazyků, kde se v této oblasti na pomyslné psycholingvistické mapě nacházelo "bílé místo".
Práce přinesla řadu originálních zjištění, která zde pro stručnost nelze uvést. Patrně nejzajímavějším zjištěním je "erupce" formálně paradigmatického asociování v rozmezí devíti až jedenácti let a pozdější pokles zhruba na předchozí úroveň. Dále pak zřetelná závislost mezi vysokou frekvencí podnětů a paradigmatickým a syntagmaticko-syntaktickým asociováním prakticky u všech druhů podnětových slov s výjimkou substantiv (a přirozeně zájmen) u vzorků celého věkového rozsahu. Obdobně stejná závislost mezi podněty nízké a v menší míře i střední frekvence a produkcí lexikálně syntagmatických odpovědí. Frekvence substantivních podnětů nemá významný vliv na typy asociačních odpovědí a pokud lze nějakou zřetelnou souvislost vysledovat, pak spíše podnětů nízké frekvence s paradigmatickými asociacemi a vysoké frekvence s lexikálně syntagmatickými.


7.10 Tvorba práva a její současné problémy (V. Knapp a kol. Linde, Praha 1998. 457 s.) Kniha je souhrnným výsledkem výzkumných prací kolektivu vědeckých pracovníků Ústavu státu a práva AV ČR uskutečněných k řešení projektu Teoretický výzkum demokratické a tržní ekonomice odpovídající transformace práva a procesu jeho tvorby v České republice a v mezinárodním srovnání. Tento projekt vedl prof.Viktor Knapp a po jeho smrti byl vedením projektu pověřen dr. Jiří Grospič, který vedl závěrečné práce, vedoucí k vydání této publikace.
Publikace je rozčleněna do pěti částí. První část prezentuje základní teoretické poznatky v oblasti tvorby práva a druhá část se věnuje současným problémům procesu tvorby práva. Třetí část monografie komplexně analyzuje právní základy místních právních předpisů všech druhů, zvláštní pozornost se věnuje poznatkům, vyplývajícím z judikatury Ústavního soudu ve vztahu k obecně závazným vyhláškám obcí v jejich samostatné působnosti.Část čtvrtá se zabývá právní informatikou ve vztahu k tvorbě práva a část pátá řeší otázky strukturálních přeměn právního řádu České republiky. V dnešní době proměn právního řádu je tato publikace významným přínosem v oblasti tvorby právních předpisů a legislativního procesu.


7.11 Srovnávací ústavní právo (J. Blahož, V. Balaš, K. Klíma, Codex, Praha 1998, 359 s.) Kniha je vědeckou monografií o srovnávacím ústavním právu a zároveň plní úlohu vysokoškolské učebnice pro právnické fakulty. Obsahem publikace je srovnávání ústav, ústavních systémů a ústavních institucí ve vyspělých pluralitních demokraciích. Jako předmět komparace byly vybrány Spojené státy americké, Velká Británie, Francie, Spolková republika Německo, Itálie, Rakousko a Švýcarsko, a to nejen vzhledem ke svému mocensko-politickému postavení, ale také proto, že v nich byly realizovány modelové ústavní systémy. Zvláštní pozornost je věnována ústavní a právní kultuře anglo-americké, lišící se od právní kultury kontinentální Evropy. Kniha je rozdělena do tří částí. První se zabývá teorií srovnávacího ústavního práva, druhá srovnáváním ústavních institucí jednotlivých států a v části třetí jsou řešeny vybrané otázky mezinárodního práva a analýza základních institucí Evropských společenství.


7.12 Činnost veřejné správy. Obecná část správního práva, II část (M. Kindl, vydavatelství Západočeské univerzity, Plzeň 1998. 115 s.) Tato učebnice je určena studentům právnických fakult a navazuje na autorův Úvod do obecné části správního práva , vydané v roce 1997.
Publikace je rozdělena do šesti částí. První část se zabývá základní charakteristikou správního práva a veřejné správy , druhá část činností veřejné správy obecně a třetí část rozebírá kritéria klasifikace forem správní činnosti. Čtvrtá část řeší problematiku dvou a vícestranných smluv - veřejnoprávních smluv a jednostranných právních úkonů subjektů veřejné správy. Pátá část se zabývá správním právem procesním a poslední, šestá část stručně pojednává o správních úkonech právně nezávazných.


7.13 Češi a Slováci ve 20. století. 2. sv. Česko-slovenské vztahy 1945-1992 (J. Rychlík, Bratislava 1998, 555 s., jmenný rejstřík k 1. a 2. dílu) Kniha podává podrobný výklad slovensko-českých politických vztahů v uvedeném období. Jednotlivé kapitoly se zabývají postavením Slovenska v Československu ve spojitosti se změnami jeho státoprávního postavení v letech 1946, 1948, 1956, 1960, 1968 a 1970. Zvláštní pozornost je věnována krizím česko-slovenských vztahů v souvislosti s politickými událostmi poválečné historie, jako byl Tisův proces (1946-1947), tzv. luďácké spiknutí (1947), kampaň proti tzv. buržoazním nacionalistům (1949-1954) nebo industrializace Slovenska. Práce dále analyzuje zlomové momenty vývoje česko-slovenských vztahů, především vzniku federace v roce 1968, a ve slovensko-českých jednáních v letech 1990-1992 hledá příčiny zániku Československa v roce 1992.


7.14 Prohlášení nezávislosti československého národa zatímní vládou československou (E. Broklová, Praha 1998) Deklarováním víry, že "žádný národ nemá býti násilím udržován pod svrchovaností, které neuznává, "se československý národ v závěru první světové války přihlásil k americké tradici sebeurčení. Odmítnutím tvrzení o božském původu moci habsburské dynastie a projevem vůle národa být svobodným a nezávislým se československý národ připojil k tradicím francouzské revoluce (evropské tradici sebeurčení). Analýza historických pramenů jednoznačně prokazuje, že národ československý národ v deklaraci i v preambuli ústavy byl národ politický, žijící na území českých zemí a Slovenska, nikoli etnický národ Čechů a Slováků. Závěr o československém národu jako národu politickém jednak vyvrací nepravdy šířené o Československu, jednak je dokladem důsledného respektování demokratické teorie zakladateli ČSR. K vydání jsou připojena faksimile historických dokumentů, jejichž původcem byl T. G. Masaryk


7.15 Souborný katalog-Excalibur
Na WWW stránce Knihovny AV ČR jsou vystaveny katalogy, v nichž je možno prohledávat fondy více než dvou desítek knihoven ústavů AV a v nich přibližně 1 milión titulů. Nejvýznamnější prezentací KNAV a zároveň zdrojem informací pro uživatele je Souborný katalog-Excalibur, což je společný katalog pro všechny knihovny ústavů AV ČR, kde je možno vyhledávat sofistikovanými metodami. V současné době je možno prohledávat 18 databází, které obsahují 155 tisíc titulů. Součástí tohoto katalogu je i databáze ASEP ve které je nyní 42 tisíc záznamů. Další prezentací KNAV jsou Lístkové katalogy. Obsahují scannované katalogizační lístky prvních tří knihoven - KNAV, knihovny Orientálního ústavu a knihovny Sociologického a Filozofického ústavu, celkem 850.000 titulů. (Adresa homepage je www.lib.cas.cz).

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast