Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Ceny Josefa Hlávky již podvacáté

Do souboje o ocenění za odbornou literaturu, které každoročně uděluje Hlávkovo nadání spolu s Nadací Český literární fond, bylo letos přihlášeno přes 70 titulů. V každé ze čtyř oblastí je však vyhlašována pouze jedna vítězná kniha a děje se tak většinou v Hlávkově lužanském sídle. Tradiční slavnost v Lužanech u Přeštic rámovala letos 18. června také kulatá výročí. Helena Hájková z NČLF připomněla, že se tentokrát jedná již o dvacáté udílení cen v pořadí (poprvé to bylo v roce 1993). Protože cena za medicínu (Ivo Sotorník, Štěpán Kutílek a kolektiv za knihu Kostní minerály a skelet při chronickém onemocnění ledvin) již byla předána při jiné příležitosti, převzali ocenění za původní knižní práci za rok 2011 autoři tří vědeckých děl.

      

hlavkovy_ceny_2012_01.jpg hlavkovy_ceny_2012_01.jpg OW_2012_01.jpg hlavkovy_ceny_2012_03.jpg hlavkovy_ceny_2012_04.jpg hlavkovy_ceny_2012_05.jpg hlavkovy_ceny_2012_07.jpg hlavkovy_ceny_2012_08.jpg hlavkovy_ceny_2012_09.jpg                                                                   
Fota: Marina Hužvárová a archiv Akademického bulletinu
 

 

V oblasti společenských věd přibližuje Petr Charvát v knize Zrození státu – Prvotní civilizace Starého světa pohled dnešních badatelů na vzniku a stabilizaci nejstarší státnosti v Egyptě, Mezopotámii, Indii a Číně. Příroda, nebo člověk? Služby ekosystémů nazval biolog a pedagog Lubomír Nátr knihu, v níž se zamýšlí nad možnostmi adekvátního vyčíslení služeb přírody, které lidstvo považuje za běžné a bezplatné. V oblasti věd o neživé přírodě byl oceněn překvapivý pohled na geologicky nedávnou minulost a na historické kořeny současnosti, které formovaly středoevropský prostor v publikaci Neklidné časy – Kapitoly ze společných dějin přírody a lidí autora Petra Pokorného.
Již třetím rokem uděluje společně Národohospodářský ústav Josefa Hlávky a Vysoká škola ekonomie a managementu památeční Cenu Milana Sojky. Letos ji získala mladá autorka na startu své vědecké kariéry Zuzana Podaná za vynikající studii Fenomén delikvence mládeže v České republice a středoevropském regionu.
Stylově v Lužanech byl současně představen zbrusu nový román spisovatelky Valji Stýblové o Josefu Hlávkovi příznačně nazvaný Mecenáš v obnošené vestě. Prezentace se mu dostalo dokonce dřív, než byl ke spatření na putech knihkupectví. Známá autorka, která je profesí neuroložka a vysokoškolská profesorka, dostala za svou hlávkovskou románovou tetralogii (první tři díly vyšly jako Lužanská mše s latinskými názvy Vita brevis, Ars Longa a Musis Amicus, vydal Šulc-Švarc, s. r. o.) a při příležitosti životního jubilea 90 let Pamětní medaili Josefa Hlávky. A také krásný dort.
K výročím přistoupilo rozverně i Richterovo kvarteto, když jeho hudebníci po Mozartově hudbě rozezvučeli kapli lužanského zámečku variacemi na písničku Happy birthday k veselému vykročení společnosti do dešťovou přeháňkou osvěženého parku.
Marina Hužvárová

21 Jun 2012