Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

SVU a její úloha v době globalizace

Pod tímto názvem byl 1. července 2012 zahájen již 26. kongres československé Společnosti pro vědy a umění, jehož pořádání bylo letos svěřeno Žilinské univerzitě a záštitu mu udělil prezident Slovenska Ivan Gašparovič i jeho český kolega Václav Klaus.

svu_zilina_01.jpg svu_zilina_02.jpg svu_zilina_03.jpg svu_zilina_04.jpg svu_zilina_05.jpg svu_zilina_06.jpg svu_zilina_07.jpg                                                                    

Fota: Matěj Hužvár

  
Na zahajovacím ceremoniálu vystoupili mimo prezidenta Společnosti pro vědy a umění Karla Rašky představitelé Žilinské univerzity – prorektor pro zahraniční vztahy a styk s veřejností Petr Fabian, děkanka Fakulty humanitních věd Vlasta Cabanová, starosta Žiliny Igor Chroma, v zastoupení předsedy SAV Ján Morovič z Katolíckej univerzity v Ružomberku. K nutnosti postavit se na obranu vzdělanosti pohovořil předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš. Setkání se zúčastnil také rektor Karlovy univerzity Václav Hampl a dále pak zástupci ministerstev zahraničí a školství obou zemí.
V odpoledním plenárním bloku SVU and its Role in the Era of Globalisation and Transatlantic Collaboration pozval Karel Raška k řečnickému pultu sedm osobností. Hned v úvodním vystoupení zdůraznil emeritní profesor Univerzity Palackého v Olomouci, letošní nositel Ceny Františka Palackého a bývalý senátor PČR Josef Jařab, že se politikové snaží ovládnout oblast vzdělávání a je nezbytné se bránit – studenti nejsou pouhými klienty a vzdělávání není předmětem pouhého byznysu.
Světové kongresy SVU se konají jednou za dva roky a z pochopitelných důvodů byly až do 90. let minulého století mimo tehdejší Československo. Poprvé v Česku se kongres SVU konal v letech 1992 a 1994 v Praze, poté v roce 1996 v Brně, o dva roky později poprvé na Slovensku v Bratislavě (1998). Výroční 20. kongres v roce 2000 byl sice uspořádán ve Washingtonu, avšak následovala Plzeň (2002), Olomouc (2004), České Budějovice (2006), Ružomberok (2008) a Tábor (2010).
V pořadí 10. kongres, jehož pořadatelství se zhostila Fakulta humanitních věd žilinské univerzity, se nesl v tradičním programovém schématu, při němž probíhají paralelní přednáškové panely: nejhojněji vždy bývá zastoupena medicína a historie, ale pozornosti se těší také např. náboženská studia, amerikanistika, muzikologie, matematika, pedagogická studia atd. Počet řečníků z různých zemí světa včetně Japonska vysoce přesáhl stovku. Přesný přehled přednášejících i jejich abstraktů viz www.svu2000.org .
Společnost pro vědy a umění jak již z názvu patrno klade umění stejnou váhu, tudíž nemohly chybět koncerty osobností hudebního života. Příjemný únik od extrémního vedra zprostředkovala společná plavba na pltích po Váhu s historickým exkurzem po okolních památkách, ať už to byly železniční stavby nebo Starohrad či hrad Strečno. O současném stavu Budatínského hradu pohovořil architekt Dušan Melner, který zájemce provedl i po památkách funkcionalistické urbanistické koncepce města Žilina.
 

Reprofoto: Žilina a svojdomov. Moderná architektúra a urbanizmus mesta (1918–1948)
  HaM
 

 

4 Jul 2012