Abicko  > archiv  > 2004  > říjen  > obsah

Český krok proti AIDS

Obrázek k článku Obrázek k článku 

Docent Antonín Holý z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR představil další preparát v boji proti AIDS založený na českém Vireadu, jednom z dosud nejčastěji používaných léků proti této chorobě. Nový preparát se jmenuje Truvada a je kombinací dvou účinných látek, Vireadu a Emtrivy. Před měsícem byl schválen pro americký trh, uvedení do Evropy po schvalovacím řízení se předpokládá v příštím roce.

Současné léčebné metody dokáží posunout vypuknutí vlastního onemocnění u osob infikovaných virem HIV na dobu mnoha let. Při léčení této choroby se běžně užívá kombinace několika léků, které se musí brát zcela pravidelně, několikrát denně v různých časech a také ve vztahu k době jídla. Mnozí pacienti nejsou schopni takovou pravidelnost zaručit, polykat denně více než desítku tablet v přesném pořadí a čase je náročné na psychiku člověka a léčba proto nemůže být efektivní. Kombinace léčiv zjednodušuje užívání. V případě Truvady stačí brát pouze jednu tabletku denně, což přináší pacientům značnou úlevu. Ani Truvada nedokáže virus HIV v lidském těle zničit, umí však bránit jeho rozmnožování a odsunout tak propuknutí nemoci AIDS podle odhadů až o dvacet let. Jednou nová léčiva úplně zablokují další vývoj této choroby.

Léčba pacientů nakažených virem HIV je velmi nákladná, přitom je všeobecně známo, že především chudé rozvojové země jsou pandemií nemoci AIDS postiženy nejvíce. V rámci projektu Access to Treatment organizace Axiom International, zaměřeného na problémy zdravotnictví v zemích třetího světa, se velké farmaceutické firmy, včetně výrobce preparátu Truvada, společnosti Gilead Science, zavázaly dodávat do zemí splňujících podmínky projektu léky v potřebném množství za výrobní cenu bez nároku na zisk. Jde o celkem 68 zemí především v Africe, v nichž je podle statistik 70 % všech nemocných AIDS a lidí infikovaných virem HIV.

Problém reexportu léků z rozvojových do ostatních zemí byl v případě Truvady vyřešen jednoduše. Preparát pro americký a evropský trh je tmavomodrý, pro rozvojové země zapojené do programu je světle modrý.

Truvada by tak konečně mohla pomoci HIV pozitivním těhotným ženám. Stačí několik dávek léku podaných před porodem, aby se téměř stoprocentně zabránilo přenosu viru z matky na novorozeně při porodu, např. vdechnutím infikované krve.

Kromě Vireadu proti nemoci AIDS jsou na výsledcích výzkumu doc. Antonína Holého založeny další léky z originální skupiny protivirových léčiv, objevených v Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR ve spolupráci se zahraničními partnery, např. Hepsera proti virové hepatitidě typu B. Docent Antonín Holý se výzkumu věnuje více jak 40 let. Je autorem stovek vědeckých prací, držitelem desítek patentů a nositelem mnoha ocenění, včetně Descartesovy ceny udělované Evropskou unií. Také on však varuje před nedostatečnou podporou české vědy: "Naše mladé vědce vychováváme pro zahraničí. Nejsme tak bohatí, abychom si to mohli dovolit."

IVO LINDOVSKÝ