Bečov nad Teplou – držitel prestižní ceny Europa Nostra za filosofickou koncepci obnovy horního hradu

Becov_hrad_perex.jpgV malebné krajině Slavkovského lesa na skalním ostrohu nad říčkou Teplá založili v první polovině 14. století páni z Oseka mohutný hrad, z něhož se dodnes zachoval původní donjon, kaplová a obranná věž. V 15. století hrad dobili husité, ovšem hned v druhé polovině téhož století doznává velkého rozmachu. Mezi donjon a kaplovou věž je dostavěno tzv. křídlo tabulnic a starý hradní palác získává renesanční podobu. V souvislosti se zánikem těžby kovu v 16. století chudla celá zdejší oblast a pustl i hrad. Ve století následujícím se opět nejprve dočkal oprav, avšak v roce 1648 jej vyplenila švédská vojska. Pro dnešní dobu bylo možná štěstí, že se z gotického hradu stává po relativně nevelkých úpravách sýpka a hospodářským účelům pak vlastně slouží nejdéle ze své existence. Objektu tak zůstala velká dávka autenticity středověku a renesance, a patrné jsou i úpravy z 18. a 19. století. To vše dodává hradu obrovskou výpovědní, historicko-dokumentární, studijní i emotivní hodnotu.

          

becov_reportaz_01.jpg becov_reportaz_02.jpg becov_reportaz_02.jpg becov_reportaz_02.jpg becov_reportaz_02.jpg becov_reportaz_02.jpg becov_reportaz_02.jpg becov_reportaz_02.jpg becov_reportaz_02.jpg becov_reportaz_02.jpg becov_reportaz_02.jpg becov_reportaz_02.jpg becov_reportaz_02.jpg becov_reportaz_02.jpg  becov_reportaz_02.jpg becov_reportaz_02.jpg becov_reportaz_02.jpg  
     Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
 


Hned na začátku 18. století začíná na místě první hradní brány a na základech dělové bašty výstavba barokního zámku a poté i zahrad. V kontextu dnešní zámecké expozice je důležité období 19. století, kdy zámek kupují Beafort-Spontinové, kteří zde provedli řadu modernizací, ba dokonce zvažovali velkolepou novorenesanční romantickou úpravu středověkého hradu, který měl být propojen s horním i níže položeným barokním zámkem. Poměrně málo je známo, že poslední majitel Bečova Maria Eugen s manželkou z rodu Sylva-Tarouca založili na dohled od zámku botanickou zahradu nazývanou druhými Průhonicemi. Zásluhou Heinricha Beafort-Spontina má Bečov jeden z nejvýznamnějších dokladů středověké zlatnické práce – relikviář sv. Maura včetně detektivního příběhu jeho nalezení pod podlahou bývalé gotické kaple horního hradu.
Po druhé světové válce byl objekt zestátněn, v zámku se vystřídaly různé instituce a areál chátral. Barokní zámek poškodila i dobově poplatná rekonstrukce v 80. letech minulého století a dodnes je patrná tehdejší památkářská idea „fasádismu“. Právě těmto chybám se chce vyhnout filosofická koncepce dnešní obnovy, která respektuje prvky a vlivy všech úprav v předcházejících historických obdobích. Areál se tak stane živou učebnicí historie, tradičních stavebních technik i materiálů, filosofického pojetí hradního sídla. Právě toto pojetí obnovy a konzervace nejstarší části hradu ocenila Evropská unie prestižní cenou Europa Nostra. (Viz např. Cena Europa Nostra , Soutěž o záchranu hradu Bečov , Národní kulturní památka hrad a zámek Bečov )
Toto je šance předat příštím generacím nevyčíslitelný poklad autenticky zachovaného zámeckého areálu Bečov, který zřejmě nemá v Evropě obdoby. Bečov nad Teplou – držitel prestižní ceny Europa Nostra za filozofickou koncepci obnovy horního hradu.
Text: Marina Hužvárová
FOTOGALERIE

16.8.2012