Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Jaké jsou geometrovy zlé sny?

topicuv_salon.jpgMinete-li cestou po Národní třídě budovu Akademie věd a projdete-li kolem poetické kavárny Viola, můžete po pár metrech vejít do historického Topičova domu, jehož součástí je už od roku 1894 proslavený Topičův salón, kde se v průběhu let představovali nejvýznamnější umělci.
Nyní zde až do 21. září 2012 naleznete pozoruhodnou výstavu Geometrův zlý sen, kterou její kurátor Petr Vaňous zaštiťuje mottem francouzského matematika a zakladatele fraktální geometrie Benoît Mandelbrota: Jak změřit pobřeží Bretaně?


Dílo Lukáše Machalického
Foto: Tomáš Souček

 

zly_sen_01.jpg
Všechna ostatní fota: Luděk Svoboda, Akademický bulletin

Výstava Geometrův zlý sen prezentuje kolekci geometrizujících nebo „systematizujících“ prací Petra Duba, Jiřího Kováříka, Lukáše Machalického, Jiřího Matějů, Michaely Maupicové, Pavla Mrkuse, Aleše Svobody, kteří chtěli vyprovokovat myšlení a probudit ho k aktivitě. Neuzavírají se přitom do programových, tuhnoucích pojmů, scholastických nebo normativních systémů a nešíří kolem sebe „ jedinou neomylnou pravdu“. Spokojí se s mírou sobě vlastní zvědavosti a s fascinací z nalézaného. Nakonec, některé objekty jsou „živé“ i během expozice a mění svůj původní tvar…

 

zly_sen_01.jpg
Na levé zdi jsou vystavěna díla Jířího Matějů a na pravé barevné struktury Aleše Svobody.

 

zly_sen_01.jpg
Mořský květ Jana Kováříka

 

zly_sen_01.jpg
Jan Kovařík, diptych , 2011-2, acrystal, akryl


red

 

31 Aug 2012