Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Čestný doktorát JU pro profesora Stanislava Sousedíka

Na slavnostním zasedání Vědecké rady Jihočeské univerzity, které se uskutečnilo ve středu 23. května 2012 v obřadní síni českobudějovické radnice, převzal čestnou vědeckou hodnost doctor honoris causa (dr. h. c.). významný filozof prof. Stanislav Sousedík. 


Profesor Stanislav Sousedík (vlevo) s rektorem Jihočeské univerzity Liborem Grubhofferem.

Prof. Stanislav Sousedík patří k nejvýznamnějším českým filozofům druhé poloviny dvacátého století. Zaměřuje se na dějiny české novověké filozofie a v systematické oblasti na komunikaci scholastické filozofie s analytickou filozofií. Přestože v dobách komunismu byly jeho možnosti badatelské práce velmi omezené, dokázal i v tomto období dosáhnout výsledků, které svým významem překročily národní úroveň a staly se známými a citovanými i v mezinárodním kontextu. (...)
Po roce 1989 získal Stanislav Sousedík velmi rychle habilitaci a profesuru a stal se členem profesorského sboru Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Poté přešel na místo vedoucího katedry filosofie na Katolické teologické fakultě UK, kde působí (už pouze badatelsky) dodnes. V období 90. let vytvořil prof. Sousedík základ (lze-li to tak říci) české školy analytické scholastiky, tedy směru, který se snaží navázat scholastickou tradici na současný analyticko-filozofický proud. V tomto období se také zformovala skupina jeho doktorandů, která se od té doby již několikrát obměnila. Řada z jeho bývalých žáků dnes patří mezi tak či onak významné mladší badatelské osobnosti v oblasti analytické filosofie a scholastiky. (...)
Tato badatelská skupina v posledních deseti letech dosáhla některých významných badatelských i organizačních úspěchů, za nimiž stál prof. Sousedík jako spiritus agens nebo jako inspirátor. Příkladem je založení časopisu Studia Neoaristotelica vydávaného Teologickou fakultou JU, jehož byl v prvním období šéfredaktorem. Za 6 let své existence se tento časopis stal známým i v zahraničí a v současnosti se připravuje jeho plná internacionalizace. (...)


Obě fota: V. Pancer

Několik žáků prof. Sousedíka patří ke katedře filosofie a religionistiky Teologické fakulty JU, zde se také vydává zmiňovaný časopis Studia Neoaristotelica. Prof. Sousedík působil v letech 2002–2005 ve vědecké radě Teologické fakulty JU a před několika lety se stal členem společné výzkumné skupiny Teologické fakulty JU a Filosofického ústavu AV ČR v Praze zaměřené právě na oblast post-středověké scholastiky, která také patří k plodům práce jím založené badatelské školy, která právě na naší fakultě našla své pevné místo.
Ze sdělení doc. Tomáše Machuly, Ph.D., Th.D., děkana Teologické fakulty JU
 

23 May 2012