Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Zemřel významný medievista a organizátor české vědy Vilém Herold

Ve věku nedožitých 79 let zemřel v pondělí 10. září 2012 přední český vědec v oboru medievistiky docent Vilém Herold. V devadesátých letech se jako místopředseda Akademie věd ČR výrazným způsobem podílel na její reorganizaci. V novém tisíciletí působil také jako ředitel Filosofického ústavu AV ČR. Ve své vědecké práci se doc. Herold soustředil na studium českých duchovních dějin pozdního středověku v širším evropském kontextu a na edice středověkých textů. Z jeho monografických prací je třeba připomenout zejména důležitou publikaci o vztahu středověké pražské univerzity k Janu Wyclifovi.

 
Jako autor a editor se výrazně podílel na dvou nedávno vydaných svazcích Dějin politického myšlení. Kromě překladů publikoval Vilém Herold také více než 80 studií a statí v převážně zahraničních odborných časopisech a sbornících prestižních nakladatelství. Vedle pedagogického působení na Univerzitě Karlově přednášel na mnoha předních zahraničních univerzitách, na kongresech a sympoziích.
 
Na počátku devadesátých let Vilém Herold výrazně přispěl k náročné restrukturalizaci tehdejší ČSAV. V letech 1993–2001 byl místopředsedou Akademie věd ČR, odpovědným za oblast humanitních a sociálně ekonomických věd, a zastupoval AV ČR v  Union Académique Internationale. V letech 2001–2005 působil docent Herold jako ředitel Filosofického ústavu AV ČR a vedl zde oddělení starších dějin české a evropské filosofie. Vilém Herold se rovněž podílel na založení nových vědeckých institucí, např. významného Centra medievistických studií AV ČR a UK.
 
Vědecké i organizační aktivity doc. Viléma Herolda byly několikrát oceněny vědeckým i širším publikem v ČR i v zahraničí, zmínit je třeba vyznamenání francouzským rytířským Řádem akademických palem za zásluhy ve vzdělání, vědě a kultuře či Medaili Učené společnosti České republiky.
 
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Připravil: Filosofický ústav AV ČR

 

14 Sep 2012

Search

All intranet Current section