Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Mecenáška podpořila rozvoj Průhonického parku a Dendrologické zahrady

Rozvoj Průhonického parku a Dendrologické zahrady, na němž se společně podílejí Botanický ústav (BÚ) AV ČR a Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví (VÚKOZ), se zcela nečekaně rozhodla podpořit vysokou finanční částkou soukromá dárkyně – paní Květoslava Srbová z Modřic u Brna. V Průhonicích totiž se svým manželem několik let pobývala a park i zahradu si zamilovala. Podle přání donátorky mají být peníze použity mimo jiné i k nákupu elektrických vozíků, které budou zdarma zapůjčovány tělesně postiženým návštěvníkům.

 
„V dnešní době, kdy se rozpočty většiny organizací soustředí spíše na vlastní propagaci a rozvoj, je mecenášství v takové výši hodné uznání a obdivu. Velice rádi bychom paní Srbovou pozvali na osobní návštěvu Průhonic a společně jí poděkovali za tento nevšední počin,“ oceňují šlechetné rozhodnutí Květoslavy Srbové ředitel BÚ AV ČR RNDr. Miroslav Vosátka, CSc., a bývalý ředitel VÚKOZ doc. Ing. Ivo Tábor, CSc. V závěru průvodního dopisu k darovací smlouvě Květoslava Srbová píše: „Tento dar je sice poskytnut Vašim ústavům, ale jejich prostřednictvím všem lidem, kteří mají rádi krásu parků a zahrad.“
 
„Do budoucna bychom si přáli, aby se našlo více takových dárců, kteří si uvědomují, že zachování hodnot, které nám naši předci odkázali, a to zvláště hodnot přírodních, je úkolem celé společnosti,“ shodují se Miroslav Vosátka a Ivo Tábor.
 
Dendrologická zahrada v Průhonicích patří Výzkumnému ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v. v. i. Jde o unikátní objekt, který na 72 hektarů soustřeďuje 9 000 taxonů dřevin a trvalek. Průhonický park spravuje Botanický ústav AV ČR, v. v. i. Je unikátním přírodně krajinářským parkem zapsaným jako památka na seznamu UNESCO, s rozlohou 250 hektarů.
 
Foto: Tomáš Černý
Připravily: Botanický ústav AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

19 Oct 2012

Search

All intranet Current section