Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Měření automobilových emisí a jejich toxicity

V rámci probíhajícího projektu Evropské unie MEDETOX (Inovativní metody monitorování emisí z naftových motorů v reálném městském provozu; Program LIFE), koordinovaného Ústavem experimentální medicíny AV ČR, proběhnou letos v listopadu měření emisí z kamionové dopravy v problematické oblasti pražského Spořilova. Uskuteční se za reálného provozu pomocí unikátní mobilní měřicí a vzorkovací aparatury Technické univerzity v Liberci, která se též na projektu podílí. Cílem bude zjistit vliv hustoty dopravy a provozního režimu kamionů na motorové emise a jejich toxicitu.

 
Lze předpokládat, že při vysoké hustotě provozu na Spořilově v dopravních špičkách, tedy při nepravidelném popojíždění kamionů malou rychlostí, je účinnost katalyzátorů snižujících emise nedostatečná. Množství škodlivých látek v ovzduší a jejich možné dopady na zdraví místních obyvatel se tak výrazně zvyšují. Porovnání emisí při různé hustotě dopravy v inkriminované lokalitě tedy může pomoci kvalifikovanému rozhodování o regulačních opatřeních nejen na Spořilově, ale ve všech oblastech, kde lze vzhledem k zvýšené hustotě provozu očekávat podobné problémy. První výsledky studie Ústavu experimentální medicíny AV ČR by měly být k dispozici koncem roku 2012 a na základě jejich zhodnocení budou navržena další měření na pražském okruhu.
 
Více informací o projektu MEDETOX na www.medetox.cz.
 
Kontakt:
Ing. Jan Topinka, DrSc. , ÚEM AV ČR, v. v. i., tel. +420 241 062 675, +420 724 851 733; e-mail: jtopinka@biomed.cas.cz; www.iem.cas.cz;
 
Připravily: Ústav experimentální medicíny AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

22 Oct 2012

Search

All intranet Current section