Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Cena předsedy Akademie věd ČR za propagaci vědy má své první laureáty

Prvními laureáty nově udělované Ceny předsedy Akademie věd ČR za propagaci či popularizaci výzkumu, experimentálního vývoje a inovací se stali RNDr. Jiří Grygar, CSc., doc. RNDr. Karel Hudec, DrSc., a doc. Mgr. Jaroslav Šebek, Ph.D. Na návrh odborné poroty a doporučení Akademické rady AV ČR cenu slavnostně předal prof. Jiří Drahoš v předvečer Světového dne rozvoje informací, v úterý 23. října 2012 v sídle AV ČR v Praze. Toto ocenění se uděluje jedenkrát za rok maximálně třem výzkumným pracovníkům a je spojeno s finanční odměnou.

 
Odborné porotě, která v daném kontextu posuzuje životní dílo vybraných badatelů, předkládají návrhy na udělení ceny ředitelé pracovišť AV ČR po projednání v radách pracovišť, dále Vědecká rada AV ČR a Rada pro popularizaci vědy AV ČR.
 
Cena předsedy Akademie věd ČR za propagaci či popularizaci výzkumu, experimentálního vývoje a inovací udělená v roce 2012
 
RNDr. Jiří Grygar, CSc.
(navržený Fyzikálním ústavem AV ČR, v. v. i., a Radou pro popularizaci vědy AV ČR)
Vědecký pracovník Fyzikálního ústavu AV ČR, v. v. i.
Finanční ocenění: 200 000 Kč
Kontakt: tel.: 266 052 660; e-mail: grygar@fzu.cz
 
Autor či spoluautor více než stovky původních odborných prací v oboru fotometrie, spektroskopie a astročásticové fyziky, které byly citovány více než tisíckrát. Účinně se podílí i na organizaci vědecké práce v České republice, působil ve Vědecké radě AV ČR, ve vědeckých radách několika ústavů Akademie věd ČR, byl předsedou České astronomické společnosti či Učené společnosti ČR.
Dr. Jiří Grygar je neobyčejně úspěšný a aktivní ve vědeckopopularizační činnosti – přednáší, publikuje v novinách a časopisech a pravidelně vystupuje v rozhlase a televizi. Patří k nejvýznamnějším českým popularizátorům vědy v oblasti astronomie a astrofyziky. Je autorem mnoha populárně vědeckých knih, které byly veřejností mimořádně dobře přijaty a vyšly v desetitisícových či statisícových nákladech, např. Vesmír je náš svět (1973), Vesmír (spolu se Zdeňkem Horským a Pavlem Mayerem, 1979 a 1983) či Vesmírná zastavení (1990).
Zcela nebývalé popularity dosáhl i 32dílný televizní seriál Okna vesmíru dokořán (1981 až 1992, 1998), u něhož byl Jiří Grygar autorem námětu, podílel se na scénáři a pořadem provázel. Okna vesmíru dokořán byla v roce 1990 převedena do podoby knihy, která vyšla ve statisícovém nákladu. V mnoha svých populárních publikacích i veřejných vystoupeních se Dr. Grygar zabývá též vztahem vědy a víry (Velký třesk a Bible, 1991 a 1997 či O vědě a víře, 2001).
Za svoji vědeckou a popularizační činnost získal Jiří Grygar řadu ocenění, např. Kalinga Prize od UNESCO, kterou obdržel v roce 1996 jako zatím jediný Čech.
V roce 2011 ocenila Česká astronomická společnost J. Grygara Cenou Františka Nušla, v roce 2012 obdržel „Medaili Učené společnosti České republiky“ za zásluhy o rozvoj vědy.
 
doc. RNDr. Karel Hudec, DrSc.
(navržený Ústavem biologie obratlovců AV ČR, v. v. i.)
Do roku 1991 vědecký pracovník Ústavu biologie obratlovců AV ČR, v. v. i.
Finanční ocenění: 150 000 Kč
Kontakt: tel.: 543 242 297, KareIHudec@seznam.cz
 
V roce 1955 začal pracovat jako vědecký pracovník v Laboratoři zoologie ČSAV, která byla později několikrát reorganizována (Ústav zoologie obratlovců, Ústav Systematické a ekologické biologie, Ústav krajinné ekologie, Ústav biologie obratlovců), a pracoval v této instituci až do roku 1991. V tomto období působil na různých pozicích, dvanáct let byl vedoucím Ornitologického oddělení (1958–1970) a rovněž zastával funkci zástupce ředitele (1968–1970). Po ukončení aktivní pracovní činnosti dále přednášel ornitologii a zoogeografii na katedře zoologie a ekologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy Univerzity v Brně. V roce 1959 obhájil titul CSc., v r.oce1990 titul DrSc. a o rok později se habilitoval docentem na Přírodovědecké fakultě Masarykovy University. Svoji vědeckou dráhu věnoval ornitologickému výzkumu se zaměřením na ekologii ptáků.
Doc. Karel Hudecje autorem či spoluautorem 114 vědeckých sdělení, 542 článků v časopisech popularizačního zaměření, 29 knih a čtyř knižních překladů z němčiny. Zpracoval data týkající se výskytu, distribuce druhů a četnosti populací ptáků v Československu, později v České republice, která využil v důležitých ornitologických monografiích: Fauna Československa (České republiky) –ptáci, která vyšla v několika svazcích a reedicích, Handbuch der Vogel Mitteleuropas, Birds of the Western Palearctic a Birds of the Western Palearctic – Concise Edition (zkrácené vydání). Rovněž se podílel na koordinaci mezinárodních aktivit v rámci International Waterfowl Research Bureau. Jeho práce byla mnohokráte oceněna, získal např. Cenu ČSAV, Cenu Josefa Vavrouška za významnou práci v oblasti ekologie a životního prostředí, Cenu ministra životního prostředí za významný přínos české ornitologii či Literární cenu Josefa Hlávky za publikaci Atlas hnízdících ptáků v České republice. Byl členem mnoha edičních, vědeckých a poradních rad, expertních komisí, grantových agentur a vedoucím prací studentů rozličného typu studia.
 
doc. Mgr. Jaroslav Šebek, Ph.D.
(navržený Radou pro popularizaci vědy AV ČR)
Vědecký pracovník (odd. dějin 20. století) Historického ústavu AV ČR, v. v. i.
Finanční ocenění: 150 000 Kč
Kontakt: tel.: 286 882 121, e-mail: sebek@hiu.cas.cz
 
Věnuje se výzkumu církevních, sociálních a politických dějin 20. století, dějinám česko-německých vztahů a historii evropských autoritativních hnutí. Je autorem více než 60 studií v domácích i zahraničních odborných časopisech a sbornících. V roce 2006 vydal monografii Mezi křížem a národem, která se věnuje tématu politického a ideového vývoje sudetoněmeckého katolického prostředí v meziválečném Československu. Nakladatelství Paseka vydalo jeho knihu Ve stínu Mariánského sloupu, věnovanou interakci katolického prostředí s meziválečnou československou společností. S Janem Němečkem a Janem Kuklíkem připravil publikaci Dlouhé stíny Mnichova. Mnichovská dohoda očima signatářů a její dopady na Československo (Praha 2011). V zahraničí vyšla jeho práce Sudetendeutscher Katholizismus auf dem Kreuzweg. Politische Aktivitäten der sudetendeutschen Katholiken in der Ersten Tschechoslowakischen Republik in den 30er Jahren, Berlin-Wien-Zürich-London, Lit Verlag 2010. Společně s Janem Paulasem se mj. podílel na vzniku publikace Katolické noviny 1949 1989.
Jaroslav Šebek byl a je řešitelem několika grantových projektů, má bohaté zahraniční kontakty, účastní se řady domácích i zahraničních konferencí. Je rovněž jedním z nejvýznamnějších a nejznámějších popularizátorů v oblasti obecné historie a církevních dějin. Je častým hostem jak v pořadech České televize (Historie.cs, Interview ČT 24; Události; Události-Komentáře aj.), tak Českého rozhlasu (ČRo 1, ČRo Leonardo, ČRo Česko, Radio Proglas aj.). V roce 2009 se významně podílel např. na přípravě výstavy Pronásledování římskokatolické církve v Československu 1948 1960 aj. Diváky a posluchači je vnímán jako zasvěcený komentátor historických událostí s přesahy do přítomnosti, čímž nepochybně přispívá k pozvednutí úrovně obecné znalosti historie. Zvláštního ocenění si pak zaslouží jeho setrvalá a nenásilná prezentace Akademie věd ĆR v mimoakademickém prostředí a vědomé budování vazeb mezi kulturními institucemi napříč politickým a světonázorovým spektrem.
 
Foto: Stanislava Kyselová (Akademický bulletin)
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

23 Oct 2012

Search

All intranet Current section