Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Martin Lux ze Sociologického ústavu AV ČR oceněn Grantovou agenturou ČR

Grantová agentura ČR ocenila výzkumný projekt Ing. Mgr. Martina Luxe, Ph.D., ze Sociologického ústavu AV ČR. Badatelova práce, zabývající se sociálními nerovnostmi v přístupu k bydlení v ČR, patřila mezi čtyři nejlepší projekty z téměř osmi set grantů, které byly ukončeny v loňském roce. Podíleli se na ní i další členové a členky oddělení Socioekonomie bydlení, které Martin Lux vede, zejména Mgr. Martina Mikeszová a Ing. Petr Sunega. Oceněný projekt analyzuje změny v bydlení, které se u nás odehrály po roce 1990, a staví je do kontextu sociálních rozdílů ve společnosti.

 
Díky využití inovativních metod a mezinárodních dat se výsledky projektu staly zajímavé i pro mezinárodní vědeckou komunitu. Luxův přínos spočíval zejména v propojení metodických postupů ekonomie a sociologie. Například uplatnění sociologických metod při analýze vlivu podmínek bydlení na stěhování lidí za prací umožnilo zkoumat vztah mezi trhem práce a trhem bydlení ve větším okruhu zemí než dosud.
 
Dalším kladem pak byla mezinárodní perspektiva tohoto výzkumu. Detailní srovnání situace v naší zemi s vývojem v jiných zemích totiž umožnilo poznání o tom, jaké jsou obecně dopady rozhodnutí v oblasti bytové politiky na stabilitu celého systému bydlení a na nerovnosti v oblasti bydlení. Nejvýraznějším praktickým přínosem Luxova projektu je upozornění, že se v současné době dramaticky mění nerovnosti v bydlení a zvyšují se systémová rizika na trhu s bydlením.
 
Připravily: Sociologický ústav AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

24 Oct 2012

Search

All intranet Current section