Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Medaili Bernarda Bolzana získal francouzský matematik Gilles Godefroy

Čestnou oborovou medaili Bernarda Bolzana za zásluhy v matematických vědách převzal z rukou předsedy Akademie věd ČR prof. Jiřího Drahoše vynikající francouzský badatel prof. Gilles Godefroy. Slavnostní ceremoniál se konal ve středu 31. října 2012 v sídle AV ČR. Oceněný matematik je vedoucím výzkumným pracovníkem francouzského výzkumného centra CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) a patří k absolutní světové špičce v oboru funkcionální analýzy. Na udělení medaile Bernarda Bolzana ho navrhl Matematický ústav AV ČR.

 
„Profesora Godefroye oceňujeme nejen pro jeho vynikající vědeckou práci, ale zároveň si vážíme jeho dlouhé a plodné spolupráce s českými matematiky,“ zdůraznil Jiří Drahoš. Centrem Godefroyova zájmu je teorie Banachových prostorů (uznání získal např. v oblasti renormací, Jamesovy hranice, Rosenthalových kompaktů či projekčních rozkladů), dosáhl však významných výsledků i v teorii operátorů, deskriptivní topologii a harmonické analýze. Již samotná scientometrická data prof. Godefroye jsou velice impozantní – např. MathSciNet eviduje 153 prací a jejich 1 444 citací celkem 632 autory, a to pouze z omezeného množství vybraných zdrojů, což je zcela mimořádný výkon v tomto oboru.
 
GiIles Godefroy zásadním způsobem spolupracuje s českou školou funkcionální analýzy již po tři dekády. Společně s  M. Fabianem, P. Hájkem, J. Pelantem a V. Zizlerem napsal 16 článků, s R. Devillem a V. Zizlerem též hojně citovanou monografii Longman Scientific & Technical, Harlow (John Wiley & Sons, Inc., New York, 1993). V Česku pomáhal organizovat mnohé legendární zimní školy RNDr. Z. Frolíka, DrSc., a mezinárodní jarní školy v Pasekách nad Jizerou.
 
Foto: Z. Tichý
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

31 Oct 2012

Search

All intranet Current section