Search

All intranet Current section


Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Prof. Jiří Drahoš kandiduje na předsedu Akademie věd ČR

Předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš bude obhajovat svou funkci pro další čtyřleté období (2013–2017) na volebním XLI. zasedání Akademického sněmu AV ČR, které se uskuteční ve čtvrtek 13. prosince 2012 v Praze. Jeho současné funkční období skončí příští rok 24. března. Zářijový návrh shromáždění výzkumných pracovníků Ústavu chemických procesů AV ČR, aby prof. Jiří Drahoš opět kandidoval na nejvyšší post ve vedení naší nejvýznamnější vědecké instituce, již podpořilo 42 pracovišť AV ČR. Programové prohlášení prof. Jiřího Drahoše naleznete zde.

 
Předsedou AV ČR se může stát pouze člen Akademického sněmu, kterého do volby nominuje shromáždění výzkumných pracovníků některého z pracovišť AV ČR. Nový předseda AV ČR je jmenován prezidentem republiky, a to na návrh Akademického sněmu a po projednání vládou. Stejná osoba může tuto funkci zastávat nejvýše dvě po sobě jdoucí funkční období. Post předsedy AV ČR je neslučitelný s funkcí ředitele pracoviště AV ČR – takový kandidát se musí předem písemně zavázat, že na funkci ředitele pracoviště AV ČR v případě jmenování předsedou AV ČR rezignuje.
 
Odůvodnění kandidatury
Prof. Jiří Drahoš pracuje v Ústavu chemických procesů AV ČR od roku 1973, v období 1992–1995 a 2004–2005 byl zástupcem ředitele, v letech 1996–2003 zastával funkci ředitele ústavu. V letech 2005 až 2009 byl místopředsedou AV ČR, od roku 2009 je předsedou AV ČR.
 
Hlavním předmětem odborného zájmu prof. Drahoše jsou vícefázové chemické reaktory. Publikoval přes 60 původních prací v impaktovaných mezinárodních časopisech, podle SCI je na jeho práce více než 850 citačních ohlasů, H-index=17. Je členem Učené společnosti ČR, členem Rady Inženýrské akademie ČR, předsedou České společnosti chemického inženýrství a členem představenstva Svazu chemického průmyslu ČR. Byl opakovaně zvolen do prestižní funkce prezidenta Evropské federace chemického inženýrství.
Prof. Jiří Drahoš osvědčil své vědecké i manažerské schopnosti na pozicích ředitele ústavu, místopředsedy AV a nepochybně rovněž jako současný předseda AV ČR. Cenné jsou rovněž jeho manažerské zkušenosti v evropském měřítku.
 
Foto: Stanislava Kyselová (Akademický bulletin)
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

17 Oct 2012