Search

All intranet Current section


Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Naši geografové v Peru

V návaznosti na podepsání dohody o spolupráci mezi Ústavem struktury a mechaniky hornin (ÚSMH) AV ČR a peruánským Národním hydrologickým úřadem v Limě (v rámci projektu Hodnocení nebezpečí vzniku sesuvů a povodní ledovcových jezer, Cordillera Blanca, Peru)bude v pondělí 19. 11. v sídle AV ČR v Praze otevřena výstava „Naši geografové v Peru“. Slavnostní zahájení se uskuteční v 17 h za účasti peruánské velvyslankyně paní Marity Landaveri. Expozici, jež bude veřejnosti přístupna do 30. 11. 2012, připravil ÚSMH AV ČR ve spolupráci s Přírodovědeckou fakultou UK a Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

 

Výstava fotografií připomíná 90. výročí zahájení diplomatických styků mezi Peru a Českou republikou. „Největší pozornost je věnována srovnání míst zachycených na historických fotografiích cestovatelů Miroslava Zikmunda, Jiřího Hanzelky a Eduarda Ingriše. Část těchto snímků poskytla důležité informace pro probíhající vědecký výzkum, část je zajímavým svědectvím o vývoji některých míst v okolí Cuzca a Huascaránu. Bohatý archivní materiál uchovávaný v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně byl použit především k posouzení historického a současného poškození inckých chrámů ve městě Machu Picchu,“ přibližuje expozici RNDr. Jan Klimeš, PhD., z ÚSMH AV ČR.
 

Vystavené fotografie jsou tematicky rozděleny do čtyř celků. Tuto kolekci pak doplňují ještě čtyři velkoformátové snímky zachycující peruánskou krajinu. Důležitou oblastí, kterou výstava dokumentuje, jsou probíhající výzkumy vědeckého týmu Přírodovědecké fakulty UK (doc. Vít Vilímek) a ÚSMH AV ČR. Sem patří unikátní dlouhodobý monitoring sesuvů přímo v inckém městě Machu Picchu. Předmětem zájmu vědců jsou i nebezpečné skalní laviny, které si v 60. a 70. letech vyžádaly tisíce lidských životů v okolí nejvyšší peruánské hory Huascarán. Aktuálně odborníci řeší problematiku vzniku nebezpečných povodní z ledovcových jezer, které představují nebezpečí pro neustále se rozvíjející osídlení horských údolí. Podrobnější informace o výzkumu v Peru naleznete zde .

 

Autoři a organizátoři výstavy:

Ústav struktury a mechaniky hornin AV ČR, Oddělení inženýrské geologie, dr. Jan Klimeš

Přírodovědecká fakulta UK, Katedra fyzické geografie a geoekologie, doc. Vít Vilímek

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, Archiv H+Z, dr. Magdalena Preiningerová

 

Kontakt: RNDr. Jan Klimeš, PhD., tel.: 266 009 330,e -mail: klimes@irsm.cas.cz
 
Připravily: Ústav struktury a mechaniky hornin AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

 

13 Nov 2012