Search

All intranet Current section


Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Ústav experimentální botaniky AV ČR otevřel novou budovu

Prohlídku toho nejzajímavějšího, co budou ve své nové budově zkoumat pracovníci Ústavu experimentální botaniky (ÚEB) AV ČR, ocenili v úterý 20. listopadu 2012 hosté slavnostního otevření a představení těchto dalších prostor ÚEB AV ČR v Praze-Lysolajích. Programu se zúčastnili také představitelé Akademie věd ČR v čele s jejím předsedou prof. Jiřím Drahošem. Velice inspirativní bylo mimo jiné setkání se šlechtiteli jabloní, jejichž činnost má jasné praktické přínosy – nové odrůdy jabloní, které jsou odolné proti některým závažným chorobám. Těchto stromků se na celém světě ročně prodá přes milion.

 
První zastávkou atraktivní exkurze se stal nový elektronový mikroskop, kde dr. Tomáš Moravec pohovořil o rostlinné virologii, fytopatologii (výzkumu nemocí rostlin) a výrobě vakcín v rostlinách i o důležitosti elektronového mikroskopu pro tyto oblasti výzkumu. Následovala prohlídka přístroje pro chemickou analýzu vzorků, tzv. plynového chromatografu propojeného s hmotnostním spektrometrem. Zařízení bylo stejně jako elektronový mikroskop zakoupeno z prostředků Operačního programu Praha – Konkurenceschopnost. Dr. Jan Rezek zde představil analýzu těkavých látek z rostlin (tedy v podstatě rostlinných vůní).
 
Dr. Miloslav Juříček pak hosty seznámil s prací vědecké skupiny dr. Jaroslava Tupého. Tento tým úspěšně šlechtí jabloně odolné proti některým vážným chorobám. Účastníci exkurze se též dozvěděli podrobnosti o propojení šlechtění jabloní s molekulární biologií a o praktických výstupech tohoto výzkumu, což jsou zejména licence a prodeje odrůd, které má ústav zaregistrovány.
 
Foto: Stanislava Kyselová (Akademický bulletin)
Připravily: Ústav experimentální botaniky AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
  
Get the Flash Player to see this player.
Vyrobil:   Odbor audivizuálních tecnologií, SSČ AV ČR, v. v. i.

 

20 Nov 2012