Search

All intranet Current section


Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Vědecká rada Akademie věd České republiky důrazně odmítá Metodiku hodnocení výzkumu 2013

Vědecká rada AV ČR na svém pravidelném zasedání dne 15. 11. 2012 vyslechla přednášku profesora Málka, zpravodaje RVVI pro metodiku hodnocení a předsedy Komise RVVI pro hodnocení výsledků výzkumu, v níž představil principy Metodiky hodnocení 2013, jež by měla na přechodné období nahradit v současné době platnou Metodiku 2012. Vědecká rada AV ČR na základě kritických argumentů přednesených členem Akademické rady AV ČR prof. Chýlou a dalších diskutujících z řad členů Vědecké rady i přizvaných hostů principy Metodiky 2013 odmítá.

 

Vědecká rada AV ČR vyzývá Radu pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI), aby upustila od další aplikace Metodik hodnocení založených jen na hodnocení výsledků výzkumu, vývoje a inovací a iniciovala i k tomu potřebné legislativní změny.
Podle členů Vědecké rady AV ČR se RVVI nepodařilo zapracovat desítky připomínek k navrhované metodice hodnocení. RVVI nevyužila ani výhrady mezinárodních posuzovatelů k Metodice hodnocení výzkumu. Systém stále vychází z hodnocení jednotlivých výsledků, nikoli celkového hodnocení výzkumných institucí. Metodika 2013 by podle Vědecké rady AV ČR měla smysl, pokud by byla založena na principech, které odpovídají zadání projektu IPn „Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací“. Principy Metodiky 2013 navrhované RVVI nejenže tuto podmínku nesplňují, ale jsou s ní v podstatě neslučitelné.
 

Plné znění Usnesení Vědecké rady AV ČR zde.

23 Nov 2012