Search

All intranet Current section


Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Anglický historik Howard Hotson přednášel v Akademii věd ČR

Aktuální problémy britského veřejného vysokého školství a výsledky mezinárodního interdisciplinárního projektu Cultures of Knowledge byly tématy dvou mimořádných přednášek prof. Howarda Hotsona ve dnech 26. a 27. 11. 2012 v sídle AV ČR v Praze. Anglický historik Howard Hotson (University of Oxford, St Anne’s College) se zaměřuje na intelektuální dějiny raného novověku, je prezidentem International Society for Intellectual History a ředitelem zmíněného projektu, na němž se též podílí Oddělení pro studium a edici díla J. A. Komenského Filosofického ústavu AV ČR.

 

 
Poslední dva roky se Howard Hotson velmi aktivně věnuje veřejné diskusi o současných problémech vysokého školství a vědy ve Velké Británii. Je jedním z tvůrců dokumentu In Defence of Public Higher Education, který byl vydán v září 2011, a jedním z nejhlasitějších kritiků vládních návrhů reforem britského vysokého školství (viz zejména jeho článek Don’t Look to the Ivy League v London Review of Books). Na toto téma též chystá do tisku knihu, kterou vydá Britská akademie počátkem příštího roku. Zároveň předsedá výboru nově založeného sdružení Council for the Defence of British Universities.
 
První přednáška s názvem Understanding the Global University Crisis: The Marketisation of English Higher Education in International Perspective byla zaměřena na současné problémy veřejného vysokého školství ve Velké Británii, zvláště na vládní úsilí o podřízení univerzitního vzdělávání a vědeckého bádání požadavkům globalizovaného trhu a nadnárodnímu pozadí těchto snah. Prof. Hotson rovněž prezentoval iniciativy, jimiž se britští vysokoškolští pedagogové, akademici a vědci snaží těmto tendencím čelit. Jsou to především aktivity nedávno založeného sdružení Council for the Defence of British Universities, v němž se angažují přední britští vědci včetně nositelů Nobelovy ceny.
 
Ve svém druhém vystoupení Networking the Republic of Letters: an Introduction to Early Modern Letters Online prof. Hotson představil dosavadní výsledky mezinárodního interdisciplinárního projektu Cultures of Knowledge, který vede a jenž je financován Mellonovou nadací. Projekt, na němž se významným způsobem podílí Oddělení pro studium a edici díla J. A. Komenského Filosofického ústavu AV ČR, zkoumá korespondenční sítě a jejich fungování v rámci raně novověké „republiky učenců“. Byla vytvořena databáze Early Modern Letters Online, v níž se dosud podařilo shromáždit data týkající se více než 60 500 dopisů učenců a vědců ze 16.–18. století. Databáze zahrnuje vedle korespondence řady osobností anglické Royal Society i korespondenci Jana Amose Komenského. V budoucnu do ní mají být zahrnuty mnohé další korespondenční soubory klíčových osobností vědy, filosofie a intelektuálního života raně novověkého světa. 
 
V rámci projektu Cultures of Knowledge byla uspořádána řada workshopů a konferencí v Praze, Krakově, Budapešti a Oxfordu, které mapují různé intelektuální proudy (encyklopedismus, irénismus, milenarismus, školské reformy) a intelektuální komunikaci v 16. a 17. století. Velká pozornost se zaměřuje na korespondenční sítě, jejich fungování v rámci „republiky učenců“, dále praxi učenecké komunikace a transfer vědomostí, vědeckých novinek, filosofických a náboženských idejí i technologických inovací. V databázi Early Modern Letters Online se dosud podařilo shromáždit údaje týkající se více než 60 500 dopisů, převážně učenecké korespondence z 16.–18. století. Vedle lístkového katalogu Bodleian Library jsou zde shromážděna data získaná zpracováním rukopisných souborů korespondence Jana Amose Komenského, Samuela Hartliba, Johna Aubreyho, Edwarda Lhwyda, Martina Listera, Johna Seldena a Johna Wallise. Databáze se nadále rozrůstá a je v plánu zahrnout do ní i řadu dalších epistolárních souborů včetně edic korespondence významných humanistů, vědců a učenců. Oddělení pro studium a edici díla J. A. Komenského Filosofického ústavu AV ČR jako klíčový zahraniční partner oxfordského týmu bude na projektu spolupracovat i v dalších letech.
 
Internetové zdroje:
 
Foto: Stanislava Kyselová (Akademický bulletin)
Připravily: Filosofický ústav AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

29 Nov 2012