Search

All intranet Current section


Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Mezinárodní konference o rentgenové optice v astronomii AXRO 2012

10.12.2012 - 13.12.2012

V Praze se již popáté, od 10. do 13. prosince 2012, uskuteční AXRO - mezinárodní setkání odborníků zabývajících se rentgenovou astronomií. Protože rentgenové záření neprochází zemskou atmosférou, lze ho sledovat jen z kosmických družic. Konstrukce takové družice je jedním z cílů odborníků, kteří se sjedou do Prahy.

 

Organizátory pracovního setkání AXRO (International Workshop on Astronomical X–Ray Optics) jsou Astronomický ústav Akademie věd České republiky, v. v. i., České vysoké učení technické v Praze a Ministerstvo dopravy. Mezinárodní setkání proběhne v pražské Vile Lanna ve dnech 10. až 13. prosince 2012 pod záštitou rektora ČVUT. Semináře se zúčastní 40 odborníků z 10 zemí: Číny, Německa, Itálie, Velké Británie, Nizozemí, Japonska, Ruska, Španělska, USA a České republiky.
Na programu je 35 přednášek. Významnými přednášejícími budou Doc. Vladimír Karas, ředitel Astronomického ústavu AV ČR s přednáškou o rychlosti rotace černých děr, prof. William Zhang z NASA o výrobě lehkých rentgenových zrcadel, prof. Jan-Willem den Herder z Nizozemského ústavu pro kosmický výzkum s přehledovou přednáškou o družici LOFT, prof. Giovanni Pareschi, ředitel observatoře Brera v Itálii o výrobě rentgenové optiky z tenkých skel nebo Prof. John Nousek z Penn State univerzity o výzkumu gama záblesků a o družici Swift. Vzácným účastníkem bude prof. Bernd Aschenbach, který byl zodpovědný za vývoj rentgenového teleskopu úspěšné družice ROSAT a představuje bezesporu jednu z největších kapacit oboru.


Kontakty:
Oficiální stránky konference AXRO - http://axro.cz/axro12/
Doc. RNDr. René Hudec, CSc. Vedoucí skupiny Astrofyziky vysokých energií Stelárního oddělení ASÚ AV ČR Tel.: 323 620 128, 731 502 542 E-mail: rhudec@asu.cas.cz, rene.hudec@gmail.com

28.11.2012