Search

All intranet Current section


Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Den s Retrospektivní bibliografií české literatury 1775–1945

Unikátní digitalizovanou kartotéku „Retrospektivní biblografie české literatury 1775–1945“ představí v úterý 11. 12. 2012 ve svém sídle v Praze Na Florenci Ústav pro českou literaturu AV ČR, v. v. i. Prezentace veřejnosti a odborný seminář k využití a dalšímu rozvoji databáze se uskuteční u příležitosti dokončení tohoto v mezinárodním kontextu ojedinělého projektu. Zájemci se seznámi s online přístupnou aplikací RETROBI a s možnostmi, které poskytuje odborníkům i studentům v oblasti literární historie, univerzitní výuky a příbuzných oborových bibliografií. Podrobnosti

 
Původní lístková kartotéka této retrospektivní bibliografie, která v Ústavu pro českou literaturu AV ČR vznikala od jeho založení v roce 1947, obsahuje cca 1,75 milionu excerpt o článcích a textech z oboru české a světové literatury a příbuzných disciplín (divadlo, historie, žurnalistika aj.) zveřejňovaných v periodickém tisku vycházejícím v daném období v českých zemích v češtině i němčině. Toto jedinečné odborné dílo svým rozsahem a časovým záběrem je největším oborovým bibliografickým zdrojem v České republice. Převedením do digitální podoby se odborná hodnota tohoto informačního zdroje ještě znásobila. Kartotéku se totiž podařilo nejen prostě naskenovat, ale lze též rozpoznat její texty systémem OCR, jenž umožňuje fulltextové vyhledávání v tomto neobyčejně rozsáhlém korpusu dat. Databázový software (systém RETROBI) vyvinutý speciálně pro tento projekt je spojen s  uživatelsky přívětivým webovým rozhraním, které nabízí sofistikované způsoby vyhledávání a zpracování dat.
 
Program akce
11:00–12:00    Tisková konference k dokončení digitalizace Retrospektivní bibliografie (zasedací místnost ÚČL AV ČR, Na Florenci 3, Praha 1)
 
13:30–17:00    Panelová diskuse k možnostem rozvoje a využití digitalizované Retrospektivní bibliografie (tamtéž)
 
1. blok: Retrospektivní bibliografie: historie, přítomnost, výhledy
13:30–14:30
Retrospektivní bibliografie jako lístkový katalog (Daniel Řehák, ÚČL AV ČR)
RETROBI: Digitalizovaná Retrospektivní bibliografie online (Mgr. Vojtěch Malínek, ÚČL AV ČR)
RETROBI ve středoevropském srovnání (Mgr. Eliška Davidová, ÚČL AV ČR)
 
Přestávka
 
2. blok: Co RETROBI nabízí jako pramen literární historii, jako pomůcka univerzitní výuce a jako informační systém příbuzným oborovým bibliografiím?
14:30–17:00
Úvodní vystoupení k tématům:
RETROBI a literární historie (prof. PhDr. Dalibor Tureček, CSc., Filozofická fakulta Jihočeské univerzity)
RETROBI a univerzitní výuka (PhDr. Věra Brožová, Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy)
RETROBI a oborové bibliografie (PhDr. Polana Bregantová, Ústav dějin umění AV ČR)
 
17:00   Společenské setkání
 
Připravily: Ústav pro českou literaturu AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

27 Nov 2012