Search

All intranet Current section


Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Přednášková řada o paměti, traumatu a literatuře

Paměť, trauma a literatura jsou spojujícími články nové přednáškové řady, kterou pod tradičním názvem Literárněvědné fórum pořádá v ročníku 2012/2013 Ústav pro českou literaturu AV ČR, v. v. i. V rámci tohoto cyklu vystoupí významní světoví odborníci na danou problematiku – jako první se představí prof. Aleida Assmannová z Univerzity v Kostnici, jež bude mít ve čtvrtek 8. listopadu 2012 od 17 hodin v sídle Akademie věd ČR v Praze přednášku na téma „From Collective Violence to a Common Future: Four Models for Dealing with a Traumatic Past“.

 
Literatura jako způsob zachycení jedinečných jevů a událostí se zakládá na paměti a čerpá z ní. Vytváří prostor, ve kterém se střetají velké historické společenské příběhy, a na druhé straně příběhy jednotlivců nalézajících se ve sporu se společností, které kriticky zrcadlí způsob, jímž daná societa vnímání sama sebe. Války, represe i uzavřenost společnosti, banalita příběhů, jež si o sobě její příslušníci vypráví, a zvláště jejich jazyk, nalezly svoji podobu v literatuře. Nový ročník Literárněvědného fóra chce v rozborech vybraných literárních děl představit zainteresované veřejnosti mezinárodní teorii historické a kulturní paměti a různé paměťové praktiky. Ty se projevují mj. v literárních narativech jako prostředky konstruování a reflexe individuální a skupinové (sociální, národní) identity.
 
Jak přitom uvádí Alexander Kratochvil, který se tématem paměti, traumatu a literatury zabývá v Ústavu pro českou literaturu AV ČR, klade si letošní Literárněvědné fórum i další, aktuální cíl: „Snažíme se na případě středoevropských témat pojednat jednu z ústředních otázek dnešní Evropy: úlohu společných evropských pamětí. Politické rozdělení Evropy po druhé světové válce způsobilo heterogenní historické zkušenosti a odlišné kultury paměti. Po sjednocení velké části Evropy a integraci v EU se rozvíjela spolupráce v ekonomice a vytvořil se společný politický rámec. Společná evropská kultura vzpomínání je ovšem doposud charakterizovaná konflikty a konkurencí historických pamětí, které ve zpětné vazbě mohou ovlivňovat politické jednání v Evropě.“
 
Program Literárněvědného fóra naleznete zde .
 
Další informace
PhDr. Dalibor Dobiáš, Ph.D., Ústav pro českou literaturu AV ČR, tel.: 222 828 140, e-mail: dobias@ucl.cas.cz
 
Připravily: Ústav pro českou literaturu AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

11 Oct 2012