Search

All intranet Current section


Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Ceny ministra zdravotnictví za zdravotnický výzkum a vývoj

Oceněni též pracovníci Fyziologického ústavu AV ČR
Mimořádné výsledky ve zdravotnickém výzkumu a vývoji ocenil v pondělí 10. prosince 2012 v pražském Martinickém paláci ministr zdravotnictví Leoš Heger. Kromě tří Cen ministra zdravotnictví bylo letos uděleno i pět čestných uznání, mezi nimi i Dr. Josefu Houšťkovi (a jeho spolupracovníkům) z Fyziologického ústavu Akademie věd ČR za projekt „Genetické příčiny mitochondriálních chorob vyvolaných defektem ATP syntázy“.

 
Středem zájmu této badatelské skupiny se stal velmi důležitý molekulární motorek, který vytváří molekuly ATP, nutné pro všechny stavební i odbourávací procesy jako univerzální energetická „briketa“. Objevili, že porucha v tvorbě ATP u pacientů s některými mozkovými a srdečními onemocněními v důsledku mitochondriální genetické poruchy je částečně kompenzována větší výkonností jiných enzymů v tzv. dýchacím řetězci vnitřní mitochondriální membrány.
 
Další dva pracovníci Fyziologického ústavu Dr. Josef Zicha a Dr. Jaroslav Kuneš jsou spoluřešitelé jiného oceněného projektu – práce prof. Dr. Martina Haluzíka z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze s názvem „Úloha hormonů tukové tkáně při vzniku a rozvoji arteriální hypertenze u pacientů s obezitou“. Ministr zdravotnictví Leoš Heger na předávacím ceremoniálu řekl, že tyto výsledky svědčí o skutečnosti, že v oblasti zdravotnického výzkumu je stále mnoho nového pro objevování a řešení. Poděkoval všem oceněným a popřál jim další úspěchy při aplikaci nových poznatků do praxe.
 
Připravily: Fyziologický ústav AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

14 Dec 2012