Sociologický ústav AV ČR zve na seminář: Překvalifikovanost imigrantů v ČR

Vloženo dne:
05.11.2012
Výsledky svého výzkumu představí Mgr. Yana Leontiyeva, Ph.D. Seminář se uskuteční ve čtvrtek 8. 11. 2012 od 14 hod v Akademickém konferenčním centru, Husova 4, Praha 1.

Mezinárodní migrace je fenomén, jehož význam pro českou společnost výrazně narůstá od začátku 90. let minulého století. V evropském kontextu patří Česká republika mezi státy, které čelí nejintenzivnějšímu nárůstu cizinecké populace. Ke konci září 2012 v České republice bylo registrováno kolem 439 tisíc cizích státních příslušníků, přičemž více než 60 % těchto cizinců pochází ze zemí mimo EU. Zda se, že přes přetrvávající ekonomickou krizi, poptávka po pracovní síle z tzv. třetích zemí je pořad významná.

 

Cílem semináře je diskuze nad vzdělanostní a profesní strukturou imigrantů ze zemí mimo EU, se speciálním zaměřením na to, do jaké míry existuje nesoulad mezi stupněm dosaženého vzdělání imigrantů a jejích pracovním uplatněním v ČR. Speciální pozornost je věnována fenoménu překvalifikovanosti a socioekonomickým teoriím vysvětlujícím vznik a setrvání tohoto fenoménu u imigrantů a také rozboru metodologických aspektů měření zkoumaného jevu.

 

Výzkum překvalifikovanosti imigrantů ze třetích zemí v ČR je založen na analýze dostupných statistických údajů a také datech ze dvou unikátních rozsáhlých kvantitativních sociologických šetření realizovaných v letech 2006 a 2010 Sociologickým ústavem Akademie věd ČR, v.v.i.


Analýza kvantitativních dat z průzkumů se zaměřuje na (a) odhad rozsahu neshody mezi dosaženým vzděláním a zaměstnáním imigrantů, (b) zkoumání vlivu formálního vzdělávání imigrantů na typ jejích práce v ČR, a (c) analýzu faktorů ovlivňujících úspěch přistěhovalců na trhu práce a uplatnění formálního vzdělání v ČR. Analýza přispívá k identifikaci nejvíce zranitelných skupin imigrantů, u nichž pravděpodobně dochází k nejvýraznějšímu plýtvání lidským kapitálem.


8. 11. 2012 od 14 hod

Akademické konferenční centrum, Husova 4, Praha 1

verze pro tisk seznam všech článků