Search

All intranet Current section


logo-bunter-sidebar.png
logo-bunter-sidebar.png
logo-ibc-sidebar.png

 

(tyden.cz) Investice do špičkové vědy se bohatě vyplatí. Všichni to vědí, ale zpravidla o tom jen mluví. Skupina investorů ve spolupráci s projektem Česká hlava nyní přešla od slov k činům. Vznikl fond disponující stovkou milionů korun, které by měly pomoci přenést výsledky výzkumu do praxe.

 

V České republice zoufale chybí aktivity umožňující uvádět výsledky výzkumu na vysokých školách a výzkumných ústavech do praxe. O změnu se nyní snaží organizátoři projektu Česká hlava. Iniciovali vznik fondu, který má akademický a komerční sektor propojit.

 

Za vznikem fondu stojí vedle České hlavy investiční skupina Natland Group, která oslovila další investory: Libora Winklera (předseda představenstva společnosti RSJ, známé především díky protikorupčním aktivitám jednoho z jejích zakladatelů, Karla Janečka), Igora Wollnera, který investiční kapitál získal prodejem své IT firmy, a Luďka Sekyru, majitele stavební a developerské společnosti Sekyra Group. Podle Tomáše Rašky z Natland Group se chystá vstup dalších investorů zajímajících se především o medicínské aplikace. Minimální investice je milion korun na nejméně pět let.

 

Ke členům odborného výboru patří ředitelka Ústavu experimentální medicíny Akademie věd (a čerstvá senátorka zvolená za ČSSD) Eva Syková, imunoložka Blanka Říhová, kardiolog Petr Widimský, rektor VČHT Karel Melzoch, rektor ČVUT Jiří Witzany, rektor Technické univerzity v Liberci Zdeněk Kůs a ředitel Ústavu chemických procesů Akademie věd ČR Miroslav Punčochář.

 

Vybraným projektům fond poskytne finance na aplikační fázi výzkumu, získání patentu, rozjezd výroby a následné uvedení produktu na trh. Investice by měly mířit jak přímo na vysoké školy a výzkumné ústavy, tak do nově vzniklých spin-off firem.
Už nyní se k finálnímu schválení blíží projekty zaměřené na pracování odpadních tuků na bionaftu, využití nízkoteplotní plazmy, vývoj nanoterapeutik a využití technologie rázové vlny v lékařství.

 

"Ne všichni zástupci akademické obce tuto aktivitu uvítají, protože mnozí si myslí, že vědci by se něčím takovým vůbec neměli zabývat. Ale jiná cesta není," říká Eva Syková. Jí řízený ústav ostatně už několik let provozuje Inovační biomedicínské centrum vybudované z prostředků EU a stoprocentně financované ze soukromých zdrojů.
 

20 Nov 2012