Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast


logo-bunter-sidebar.png
logo-bunter-sidebar.png
logo-ibc-sidebar.png

 


Tisková zpráva - Nově otevřené „Centrum buněčné terapie a tkáňových náhrad“ zahajuje činnosti v rámci Ústavu experimentální medicíny AV ČR, v.v.i.

Dne 1. ledna 2013 zahájilo pod vedením prof. Evy Sykové činnost Centrum buněčné terapie a tkáňových náhrad, které se nachází v nově vybudovaných prostorách navazujících na Inovační biomedicínské centrum Ústavu experimentální medicíny (ÚEM) AV ČR v Praze v Krči.

 

Centrum tvoří tři různě specializované pracovní skupiny. První skupinou je Oddělení transplantační imunologie doc. Vladimíra Holáně, který přešel s celým výzkumným týmem z Ústavu molekulární genetiky AV ČR. Druhou skupinu tvoří Oddělení tkáňového inženýrství vedené prof. Evženem Amlerem a třetí částí Centra je skupina Dr. Šárky Kubinové z Oddělení neurověd prof. Evy Sykové.


Společným jmenovatelem tohoto nově vybudovaného Centra je základní biomedicínský výzkum zaměřený na studium kmenových buněk a jejich využití k reparacím a regeneracím poškozených orgánů a tkání. Velký léčebný potenciál kmenových buněk spočívá v jejich schopnosti cíleně se diferencovat v jiné buněčné typy, které mohou nahradit nefunkční nebo poškozené tkáně anebo mohou produkovat důležité faktory pro regeneraci.


Činnost Centra bude zaměřena na studium možností cílených diferenciací kmenových buněk a na jejich přenos do poškozeného místa v organismu, kde tyto buňky mohou uplatňovat svůj léčebný potenciál. K přenosům kmenových buněk budou konstruovány různé formy nanovlákenných, hydrogelových a jiných nosičů v rámci nově se rozvíjejícího oboru tkáňového inženýrství. Tyto nosiče umožní např. léčbu těžkých poranění očního povrchu, zatím neléčitelných defektů kůže nebo pohybového aparátu a léčbu míšního poranění. Úzká spolupráce jednotlivých skupin Centra by měla brzy vést k hlubšímu poznání terapeutického potenciálu kmenových buněk a k jejich klinickému využití. Všechny nové poznatky tohoto výzkumu budou ověřovány v experimentálních a preklinických modelech s úzkou návazností na jejich klinické využití. Nově etablované, interdisciplinárně koncipované Centrum představuje unikátní pracoviště propojující poslední poznatky základního biomedicínského výzkumu a vývoje nosičů s naléhavými požadavky klinické praxe.


Centrum buněčné terapie a tkáňových náhrad se stává hlavním spojovacím článkem mezi základním výzkumem kmenových buněk a jejich využitím pro léčbu řady dosud těžko léčitelných nebo neléčitelných onemocnění a defektů.


Stavba a vybavení Centra jsou spolufinancovány v rámci Operačního programu Praha – Konkurenceschopnost.

 

Informace:
prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.

Tel.: 241 062 230
 

  2013-TiskováZpráva-centrum.pdf

10.1.2013