Search

All intranet Current section


Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

2. Vědecká činnost a anotované výsledky badatelského a cíleného výzkumu

Přehled výsledků pracovišť AV ČR je uspořádán podle jednotlivých oborových sekcí. Shrnuje hlavní tematické zaměření badatelské činnosti v dané sekci, do něhož se promítá koncepce jednotlivých ústavů. Pro ilustraci jsou vždy uvedeny anotace některých výsledků: týmových vědeckých prací, jednotlivých objevů či významných publikací (u vědeckých prací jsou samozřejmě uváděni i případní spoluautoři z mimoakademických institucí). Uvedený širší seznam anotací, jejichž plné znění lze nalézt na webovských stránkách AV ČR, je ovšem jen malou reprezentativní částí toho, co se v ústavech AV ČR v tomto období vykonalo.

Při plnění svého hlavního úkolu, tedy při řešení vybraných významných dlouhodobých úkolů základního výzkumu, pokračovala AV ČR především v realizaci dosavadních institucionálně financovaných výzkumných záměrů jednotlivých pracovišť. Na základě usnesení vlády ČR č. 1165 ze dne 18. listopadu 2002 přitom všechna pracoviště AV ČR využila nabídky, aby své schválené výzkumné záměry dále obsahově rozšířila a současně se prodloužilo jejich řešení o jeden rok, tj. do 31. prosince 2004. Zároveň s tím probíhala dlouhodobě rozvržená analýza a hodnocení dosažených výsledků a příprava nových výzkumných záměrů pracovišť na léta 2005 2010, která vyvrcholí v roce 2004.

  1. SEKCE MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY
  2. SEKCE APLIKOVANÉ FYZIKY
  3. SEKCE VĚD O ZEMI
  4. SEKCE CHEMICKÝCH VĚD
  5. SEKCE BIOLOGICKÝCH A LÉKAŘSKÝCH VĚD
  6. SEKCE BIOLOGICKO-EKOLOGICKÝCH VĚD
  7. SEKCE SOCIÁLNĚ-EKONOMICKÝCH VĚD
  8. SEKCE HISTORICKÝCH VĚD
  9. SEKCE HUMANITNÍCH A FILOLOGICKÝCH VĚD

1) SEKCE MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY

Do sekce je zařazeno šest pracovišť s následujícími výzkumnými záměry:

  • Astronomie a astrofyzika galaxií, hvězdných soustav, hvězd, Slunce, vztahů Slunce-Země, meziplanetárních těles a umělých družic Země (Astronomický ústav)
  • Experimentální a teoretický výzkum kondenzovaných systémů s význačnými fyzikálními vlastnostmi (Fyzikální ústav)
  • Získání nových poznatků o vlastnostech, struktuře a interakcích hmoty na fundamentální úrovni, budování jednotné teorie základních sil v přírodě (Fyzikální ústav)
  • Výzkum vlastností ionizovaných prostředí a studium nelineárních a kvantových optických systémů (Fyzikální ústav)
  • Komplexní rozvoj matematických disciplín s důrazem na potřeby fyziky a technických oborů (Matematický ústav)
  • Nové informatické technologie - teoretické základy, metodologie, prostředky a aplikace (Ústav informatiky)
  • Teoretické a experimentální studium atomových jader a využívání jaderných metod v interdisciplinárním výzkumu (Ústav jaderné fyziky)
  • Neurčitostní metody v teoretické kybernetice: identifikace systémů, zpracování informací, rozhodování a řízení (Ústav teorie informace a automatizace)

Ilustrativní anotace:

    Komplexní analýza pádu meteoritu Morávka
    (Astronomický ústav a Ústav jaderné fyziky)

    Pád meteoritu Morávka je nejlépe dokumentovaným případem v historii. 6. května 2000 odpoledne spadlo v okolí obce Morávka v Beskydách velké množství meteoritů, z nichž šest bylo později nalezeno. V Astronomickém ústavu se podařilo shromáždit o pádu tělesa řadu přístrojových údajů, především tři videozáznamy jeho průletu atmosférou získané náhodnými svědky, 16 seismických a jeden infrazvukový záznam a údaje z družic na oběžné dráze. Společně se vzorky nalezených meteoritů byla tato data použita k podrobnému prozkoumání, na němž se podíleli specialisté z různých zemí a vědních oborů, koordinovaní pracovníky Astronomického ústavu. Ti podrobně zpracovali videozáznamy, určili trajektorii meteoroidu, jeho rozpad v atmosféře a dráhu ve sluneční soustavě. Morávka je nyní jedním z pouhých šesti nalezených meteoritů, jejichž dráha před dopadem na Zemi je dobře známa. Díky videozáznamům mohl být rozpad při průletu ovzduším prostudován dosud nejpodrobněji a přinesl nové poznatky o celém průběhu děje. Pracovníci Ústavu jaderné fyziky pak citlivými metodami neutronové a fotonové aktivační analýzy stanovili obsah celkem 38 prvků ve vzorcích meteoritu a tím významně přispěli k jeho klasifikaci a podrobnému určení chemického složení. U čtyř prvků nalezli poněkud odchylné hodnoty od jejich průměrného zastoupení v meteoritech stejného typu.

    Borovička, J., Brown, P. G., Kalenda, P., Spurný, P., Weber, H. W., Jopek, T., Jakeš, P., Řanda, Z., Brown, P. G., ReVelle, D. O., Schultz, L., Kučera, J., Tagliaferri, E., Haloda, J., Týcová, P., Frýda, J., Brandstätter, F.: The Morávka meteorite fall. 1-4. - Meteoritics & Planetary Sci. 38: 975-1043 (2003).
    Řanda, Z., Kučera, J., Soukal, L.: Elemental characterization of the new Czech meteorite "Morávka" by neutron and photon activation analysis. - J. Radioanal. Nucl. Chem. 257: 275-283 (2003).


    Morávka   Morávka
    Emise iontů o vysokém náboji z laserového plazmatu generovaného výkonovým laserem
    (Fyzikální ústav)

    Cílem experimentů bylo nalézt optimální podmínky pro generování určitého typu vysoce nabitých iontů s maximálním výtěžkem a s co největší kinetickou energií. Výsledkem jsou podrobné údaje o vlastnostech generovaných iontů při měnící se geometrii fokusace laserového svazku vzhledem k terčíku, který je buď z kovu (např. z molybdenu, mědi, tantalu a dalších) nebo z umělé hmoty (PMMA, PTFE, PET). Pracovníci laboratoře PALS tak získali vysoce nabité ionty Ag36+, Ta52+, Au51+ s kinetickými energiemi přesahujícími 20 MeV, které jsou vhodné pro laserovou implantaci. Pozoruhodné je dále zjištění, že optimální generace iontů se dosahuje při poloze ohniska ve vzdálenosti 100 až 800 mikrometrů před terčem v závislosti na energii svazku. Tuto skutečnost autoři interpretují jako důsledek nelineární samofokusace laserového svazku v jím vytvářeném plazmatu. Náběhová hrana laserového impulsu generuje laserové plazma, v němž pak hlavní část impulsu o celkové délce ~400 ps svou ponderomotorickou silou postupně zužuje kanál šíření, takže se ohnisková skvrnka může zredukovat až na velikost srovnatelnou s vlnovou délkou laserového záření. To vede k výraznému zvýšení lokální hustoty výkonu v laserovém svazku a ke generaci vysoce nabitých iontů s energiemi několik desítek MeV.

    Láska, L., Jungwirth, K., Králiková, B., Krása, J., Pfeifer, M., Rohlena, K., Skála, J., Ullschmied, J., Badziak, J., Parys, P., Wolowski, J., Woryna, E., Gammino, S., Torrisi, L., Boody, F. P., Hora, H.: Generation of multiply charged ions at low and high laser-power densities. - Plasma Phys. Contr. F 45: 585-599 (2003).

    2_3.jpg   2_4.jpg
    Dynamics of Viscous Compressible Fluids
    Feireisl, E.: Oxford University Press, Oxford (2003).
    (Matematický ústav)


    Monografie se zabývá matematickou teorií viskózních stlačitelných tekutin. V souladu s klasickou teorií mechaniky kontinua se předpokládá, že stav tekutiny v daném časovém okamžiku je popsán hodnotami tří základních stavových veličin - hustoty, rychlosti a absolutní teploty tekutiny. Časový vývoj těchto veličin je popsán systémem parciálních diferenciálních rovnic, který byl odvozen ze základních fyzikálních zákonů zachování hmoty, hybnosti a energie. V monografii je poprvé dokázána existence řešení tohoto systému bez omezení co do velikosti dat a také existence řešení pro zjednodušený model tzv. barotropní tekutiny, pro kterou tlak závisí pouze na hustotě. Kniha podává úplný přehled dosud známých výsledků o této problematice společně s úplnými elementárními důkazy matematických tvrzení. Je určena aplikovaným i teoretickým matematikům, studentům matematiky a teoreticky orientovaným odborníkům v teorii proudění tekutin.

    Extrémní komprese a modelování obrazového BTF prostoru
    (Ústav teorie informace a automatizace)

    Virtuální modely, od kterých požadujeme, aby byly vizuálně nerozlišitelné od reálně existujících scén v lékařských, architektonických, vojenských, zábavních a jiných aplikacích virtuální reality, slouží k pokrytí povrchů modelovaných objektů realistickými přírodními texturami. Textury jsou obrazy poskytující vizuální dojem povrchu daného materiálu. Většina přírodních textur jsou tzv. BTF (bidirectional texture function) textury, jejichž vzhled závisí na úhlu pohledu a osvětlení (tj. neplatí pro ně Lambertův zákon) a jsou typicky reprezentovány ohromným objemem měřených dat v řádu tera bytů (tisíců miliard bytů) na jeden vzorek. Současná výpočetní technika takový objem dat není schopna zvládnout, a proto se zatím modely virtuální reality s BTF texturami nepoužívají.
    V oblasti matematického modelování obrazu vytvořili pracovníci Ústavu teorie informace a automatizace tři nové metody extrémní komprese BTF textur založené na skupině markovovských modelů, vycházejících z teorie náhodných polí. Navržená reprezentace BTF textur umožňuje dosažení o několik řádů vyššího stupně komprese dat, než je komprese dosažitelná libovolnou jinou známou metodou, a představuje současnou světovou špičku. Významnou výhodou je možnost realistického modelování přírodních povrchů a snadná možnost syntézy libovolného BTF pohledu přímo v procesoru grafické karty.

    Haindl, M., Filip, J.: Fast BTF texture modelling. - In: Chantier, M. (ed.): Proceedings Texture 2003. Pp. 47-52. Heriot-Watt University & IEEE Press, Nice (2003).

    2_5.jpg   2_6.jpg

Seznam dalších anotací:

  1. Ne-radiální pulsace hvězd typu Be (Astronomický ústav)
  2. Nová analytická řešení struktury magnetických oblaků (Astronomický ústav)
  3. Kvantová turbulence (Fyzikální ústav)
  4. Struktura uhličitanu sodného (Fyzikální ústav)
  5. Depozice tenkých vrstev v proudícím plazmatu (Fyzikální ústav)
  6. Problémy sumace poruchových řad v teorii silných interakcí (Fyzikální ústav)
  7. Optimální a online preemptivní rozvrhování na počítačích různých rychlostí (Matematický ústav)
  8. Kónická diferencovatelnost pro evoluční variační nerovnice (Matematický ústav)
  9. Teorie množin ve fuzzy logice (Ústav informatiky)
  10. Robustní metoda předpodmiňování soustav lineárních algebraických rovnic (Ústav informatiky)
  11. Statistické metody v epidemiologii (Ústav informatiky)
  12. Exotické fáze supravodivé hmoty barevných kvarků (Ústav jaderné fyziky)
  13. Studium vlastností partonové hmoty (Ústav jaderné fyziky)
  14. Adaptivní algoritmy zpracování signálů pro integrované obvody (Ústav teorie informace a automatizace)
  15. Informační projekce (Ústav teorie informace a automatizace)
  16. Matematické a počítačové modelování ortodontických drátků a kompozitů (Ústav teorie informace a automatizace)

2) SEKCE APLIKOVANÉ FYZIKY

Do sekce je zařazeno osm pracovišť s následujícími výzkumnými záměry:

  • Chování a vlastnosti kovových i nekovových materiálů ve vztahu k jejich struktuře, výzkum procesů vedoucích k degradaci vlastností materiálů (Ústav fyziky materiálů)
  • Generování a diagnostika různých typů plazmatu a jejich interakce s ostatními skupenstvími hmoty (Ústav fyziky plazmatu)
  • Výzkum v oblasti silnoproudé elektrotechniky zaměřený na nové fyzikální koncepce konverze energie, řídicích strategií a pracovních médií (Ústav pro elektrotechniku)
  • Mechanika a přenosové jevy v kapalných systémech a hydrosféře (Ústav pro hydrodynamiku)
  • Rozvoj fyzikálních metod, speciálních technologií a přístrojových principů využívajících elektronových a světelných svazků a radiofrekvenční spektroskopie (Ústav přístrojové techniky)
  • Výzkum generování, přenosu a zpracování širokopásmových, etalonových a řečových signálů s využitím příslušných polovodičových a optických struktur (Ústav radiotechniky a elektroniky)
  • Mechanika poddajných těles, konstrukcí a prostředí s parametry udržitelného života (Ústav teoretické a aplikované mechaniky)
  • Dynamika tekutin, těles a jejich interakce (Ústav termomechaniky)

Ilustrativní anotace:

    Přeměny energie s dvojitě napájenými stroji
    (Ústav pro elektrotechniku)

    V rámci projektu analyzovali pracovníci Ústavu pro elektrotechniku přeměny elektrické energie na mechanickou (pohonný systém) a mechanické na elektrickou (generátorický systém) u jednotek s proměnnými otáčkami v přečerpávacích vodních elektrárnách. Progresivním řešením jsou tzv. dvojitě napájené stroje s měničem kmitočtu v rotorovém obvodu. Takové soustrojí zvyšuje účinnost energetické přeměny až o 10 % a má delší životnost omezením účinku kavitace. Změnou otáček lze také krátkodobě krýt náhlý pokles činného výkonu v rozvodné síti setrvačnou energií rotujících hmot a vodního sloupce, a tím významně přispět ke stabilitě energetické sítě.
    Důležitý byl zejména vývoj vhodných řídicích algoritmů na bázi vektorového řízení, které umožňují optimální provoz těchto energetických jednotek v běžných provozních stavech i při nestandardních podmínkách. Vznikl komplexní matematický model jednotky s dvojitě napájeným strojem s možností volby vhodného pracovního režimu nastavením rotorového napětí. Na tomto pracovišti vznikla také původní, dnes už rozšířená metoda řízení dvojitě napájeného stroje, poskytující výrazně lepší možnosti řízení stroje při nesymetrické zátěži nebo při nesymetrických poruchových stavech v připojené energetické síti. Dosažené poznatky lze z velké části uplatnit i u generátorických jednotek pro větrné elektrárny.

    Chomát, M., Schreier, L. Bendl, J.: Control method for doubly fed machine supplying unbalanced load. - 10th European Conference on Power Electronic and Applications, Toulouse, CD-ROM (2003).

    Vliv shluků receptorů na regulaci adheze bílých krvinek
    (Ústav pro hydrodynamiku)

    Imunitní systém organismu při zánětlivých procesech aktivuje molekulární receptory v membránách bílých krvinek a endotelních buněk vnitřního povrchu cév a způsobuje následný průnik bílých krvinek do napadené tkáně. Při výzkumu tohoto děje v souvislosti s disertační prací na univerzitě v Nancy pod vedením pracovníka Ústavu pro hydrodynamiku se zjistilo, že rozložení receptorů na povrchu bílých krvinek má podobu nepravidelných shluků, což změnilo dosud používaný model přilnutí. Ukázalo se, že toto rozložení shluků L-selektinových receptorů ovlivňuje pravděpodobnost a sílu přilnutí bílých krvinek k endotelním buňkám v počáteční vratné fázi adheze a že rozložení do shluků má souvislost s přilnutím a valením bílých krvinek po endotelních buňkách stálou rychlostí, která je nižší než rychlost proudění krve. Stálá, omezená rychlost valení krvinek umožňuje jejich dostatečnou aktivaci a následné pevné přilnutí k endotelním buňkám.
    Pro následnou nevratnou fázi adheze, při níž dochází k vyvolání integrinových receptorů v membráně bílých krvinek a k pevnému přilnutí, byla určena síla molekulárních vazeb mezi těmito receptory a skupinou receptorů ICAM-1 na povrchu endotelních buněk. Získané výsledky se uplatní při určení rozsahu patologických změn v aktivaci a rozložení receptorů na povrchu bílých krvinek, při určení vlivu těchto změn na mechanismus adheze bílých krvinek k endotelním buňkám a při posuzování funkčních vlastností kultivovaných cévních náhrad z hlediska jejich interakce s bílými krvinkami.

    Říha, P., Dumas, D., Latger, V., Muller, S., Stoltz, J. F.: The cooperative effect of L-selectin clusters and velocity-dependent bond formation that stabilizes leukocyte rolling. - Biorheology 40: 161-166 (2003).
    Labrador, V., Říha, P., Muller, S., Dumas, D., Wang, X., Stoltz, J. F.: The strength of integrin binding between neutrophils and endothelial cells. - Eur. Biophys. J. 32: 684-688 (2003).


    Holografické přetváření gaussovských svazků na svazky s plochým vrcholem
    (Ústav radiotechniky a elektroniky)

    Rovnoměrné plošné osvětlení či ozáření vytyčené oblasti koherentním optickým svazkem je důležité v různých informačních a tiskových technologiích, v průmyslových a lékařských aplikacích apod. Běžný typ koherentního svazku má gaussovský profil se zakulaceným vrcholem a pro rovnoměrnější osvětlení je třeba svazek rozšířit a vybrat pouze jeho střední část. Tím se však plošná hustota osvětlení značně zeslabí. Jinou možností je přetvořit svazek tak, aby měl plošší vrchol. Způsobům vytváření takových svazků se v současnosti ve světě věnuje velká pozornost. Jedním z efektivních způsobů je použití nehomogenního holografického prvku, jehož průběh difrakční účinnosti po ploše umožní potlačit střední a naopak posílit okrajovou část. Výzkum tohoto přístupu vyústil v přípravu holografického filtru ve formě matice mřížkových nehomogenních struktur. Z této matice je pak možno bez předběžných měření a výpočtů použít vhodný prvek k získání potřebné rovnoměrnosti, popř. k její optimalizaci.

    Miler, M., Aubrecht, I., Pala, J.: Holographic Gaussian to flat-top beam shaping. - Opt. Engin. 42: 3114-3122 (2003).
    Hradil, M., Miler, M.: Diffraction efficiency of surface-relief gratings with various profiles. - SPIE Proc. 5036: 668-673 (2003).


    2_7.jpg   2_8.jpg
    Numerická simulace transsonického proudění v lopatkové mříži
    (Ústav termomechaniky)

    Lopatkové mříže jsou základním elementem při transformaci energie v turbinách a kompresorech. Transsonické proudění v těchto mřížích, rázové vlny a jejich poloha významně ovlivňují velikost energetických ztrát. Zvýšení výkonu, účinnosti a spolehlivosti je nutno hledat ve výhodnější konstrukci. Tím vzrůstají nároky na návrhové metody, které se musí opírat o "výpočetní dynamiku tekutin". Pracovníci Centra energetiky, společného pracoviště Ústavu termomechaniky a strojní fakulty ČVUT, navrhli metodu řešení problému vazkého transsonického proudění v rovinné lopatkové mříži. Středované Navier-Stokesovy rovnice uzavřené modelem turbulence vyřešili pro transsonické i subsonické proudění. Výsledky numerické simulace se velmi dobře shodují s experimenty v aerodynamickém tunelu, a to nejen v celkovém obrazu proudění, tj. v poloze rázových vln a jejich interakci se smykovými vrstvami, ale též v rozložení tlaku na profilu lopatek. V rámci projektu EC Thematic Network "Quality and Trust in the Industrial Application of CFD" byly získané výsledky společně s experimentálními daty zařazeny do databáze QNET-CFD jako vybraný testovací případ pro ověřování spolehlivosti numerických metod užívaných v mechanice tekutin.

    Dobeš, J., Fořt, J., Fürst, J., Halama, J., Hyhlík, T., Louda, P., Kozel, K., Příhoda, J., Šafařík, P.: Experimental and numerical analysis of transonic flow through plane turbine cascade. - Engin. Mechan. 10: 413-426 (2003).

    2_9.jpg   2_10.jpg



Seznam dalších anotací:

  1. Únavové poškození monokrystalů superslitin při vysokých středních napětích (Ústav fyziky materiálů)
  2. Vysokoteplotní deformace a mikrostrukturní změny hořčíkových slitin a jejich kompozitů (Ústav fyziky materiálů)
  3. Vzájemná difúze ve svarech moderních slitin na bázi Ni3Al (Ústav fyziky materiálů)
  4. Difúze na okraji tokamaku a rozdělovací funkce v elektrickém poli dolnohybridní antény (Ústav fyziky plazmatu)
  5. Určení koncentrace N2(A3?+) molekul produkovaných impulsním korónovým výbojem za atmosférického tlaku (Ústav fyziky plazmatu)
  6. Numerický model obloukového výboje s kapalinovou stabilizací a jeho využití pro analýzu vlastností vodou stabilizovaného plazmatronu (Ústav fyziky plazmatu)
  7. Vliv intenzity a doby míchání na proces agregace a separace znečišťujících příměsí při úpravě surové vody na pitnou vodu (Ústav pro hydrodynamiku)
  8. Chování koloidních částic v interferenčním světelném poli (Ústav přístrojové techniky)
  9. Stanovení regulačních parametrů autonomního nervového systému (ANS) (Ústav přístrojové techniky)
  10. Instrumentální prvky a metody environmentální rastrovací elektronové mikroskopie (Ústav přístrojové techniky)
  11. Stabilizace zisku ramanovského vláknového zesilovače optickou zpětnou vazbou (Ústav radiotechniky a elektroniky)
  12. Širokopásmové detektory infračerveného záření (Ústav radiotechniky a elektroniky)
  13. Vápenné malty vyztužené přírodními vlákny (Ústav teoretické a aplikované mechaniky)
  14. Určení délky průchozí trhliny potrubí na základě teoretických vztahů odvozených ze zjištěných parametrů úniku vody při tlakové reparaci (Ústav teoretické a aplikované mechaniky)
  15. Experimentální výzkum mechanických vlastností spongiózní kosti při použití malých vzorků pomocí CCD kamery s vysokým rozlišením (Ústav teoretické a aplikované mechaniky)
  16. Napěťové vlny vznikající při rázovém vrtání skal a jejich vliv na účinnost vrtání (Ústav termomechaniky)

3) SEKCE VĚD O ZEMI

Do sekce je zařazeno pět pracovišť s následujícími výzkumnými záměry:

  • Studium vnitřní stavby a fyzikálních vlastností Země a jejího okolí geofyzikálními metodami (Geofyzikální ústav)
  • Vývoj litosféry a přírodního prostředí od nejstarší geologické minulosti do současnosti (Geologický ústav)
  • Studium vybraných procesů v atmosféře Země (Ústav fyziky atmosféry)
  • Procesy v litosféře jako interakce s působením lidského činitele (Ústav geoniky)
  • Geodynamické procesy ve svrchní vrstvě zemské kůry ovlivňující životní prostředí a ekologické využívání surovin (Ústav struktury a mechaniky hornin)

Ilustrativní anotace:

    Opakované série zemětřesení v západní části České republiky
    (Geofyzikální ústav)

    Západní část České republiky je z geologického hlediska naší nejdynamičtější oblastí. Charakteristickým projevem jsou opakující se série slabých, výjimečně až středně silných zemětřesení, tzv. zemětřesné roje. Poslední silný zemětřesný roj proběhl v období srpen-prosinec 2000. Seismické stanice Geofyzikálního ústavu v tomto období zaznamenaly přes 25 000 otřesů, z nichž mnohé obyvatelstvo pocítilo. Celá série zemětřesení sestávala z devíti fází oddělených několikadenními klidovými intervaly. Prokázalo se, že ohniska všech zemětřesení se nacházejí ve velmi malém prostoru, v jediné zlomové zóně severojižního směru na svislé kruhové ploše o průměru 3 km v hloubkách 7,5-10,5 km. Ze záznamů seismických stanic vyplývá, že při zemětřeseních docházelo zpravidla k levostrannému pohybu horninových bloků podél zlomové plochy. Tomu odpovídají interpretace geodetických pozorování na zemském povrchu uskutečněných družicovou metodou GPS a klasickou metodou velmi přesné nivelace. První silná zemětřesení tohoto roje byla indikována výraznými anomáliemi kolísání hladiny spodní vody, monitorovaného kontinuálně ve vrtu v blízkosti ohniskové oblasti, a anomáliemi tíhového pole.

    Fischer, T., Horálek, J.: Space-time distribution of earthquake swarms in the principal focal zone of the NW Bohemia/Vogtland seismoactive region: period 1985-2001. - J. Geodynamics 35: 125-144 (2003).

    2_11.jpg
    Dlouhodobé změny klimatických prvků v České republice
    (Ústav fyziky atmosféry)

    Analýza 11 klimatických prvků na síti 21 stanic v ČR ukazuje, že v období 1961-1998 dochází na jaře, v létě a nejvíce v zimě k oteplování (to platí pro denní průměrné, maximální i minimální teploty), k růstu denní amplitudy teploty, prodlužování doby slunečního svitu a k poklesu relativní vlhkosti a pokrytí oblačností. Na podzim nabývají změny všech uvedených prvků opačného znaménka. Změny parametrů větru a srážek jsou přitom až na výjimky nevýznamné. Z dat za celé sledované období vyplývá, že oteplování v zimě a v létě se urychluje a např. změna délky slunečního svitu se mění z poklesu na nárůst. Trendy byly počítány běžnou metodou regrese pomocí nejmenších čtverců a neparametrickou metodou mediánu sklonů. Výsledky jsou si velmi blízké a rozdíl mezi nimi nezávisí na normalitě statistického rozdělení dané proměnné.
    Porovnání změn přízemních klimatických prvků s dlouhodobými změnami atmosférické cirkulace ukázalo, že zimní změny teploty a některých dalších prvků lze jen zčásti vysvětlit změnami cirkulace; letní změny na změnách cirkulace prakticky nezávisí. Letní výskyt teplotně extrémních událostí (horké vlny, extrémně teplá a chladná období) může však být se změnami cirkulace přece jen částečně spojen.

    Huth, R., Pokorná, L.: Parametric versus non-parametric estimates of climatic trends. - Theor. Appl. Climatol. (přijato do tisku) (2004).
    Domonkos, P., Kyselý, J., Piotrowicz, K., Petrovic, P., Likso, T.: Variability of extreme temperature events in south-central Europe during the 20th century and its relationship with large-scale circulation. - Int. J. Climatol. 23: 987-1010 (2003).


    2_12.jpg
    Využití paralelních výpočtů na klastrech PC
    (Ústav geoniky)

    Řešení rozsáhlých úloh matematického modelování vyžaduje nejen výkonnou výpočetní techniku, ale i speciální numerické metody, které umožňují její maximální využití. Výpočty se provádějí na paralelních počítačích či na svazcích (tzv. klastrech) počítačů PC. Zapojením více procesorů se jejich výkon násobí a při vhodném rozdělování dat jsou jimi procesory rychleji zásobovány. U výpočetní metody konečných prvků lze paralelizovat všechny fáze výpočtu, nejdůležitější a nejobtížnější je přitom paralelizace řešení rozměrných soustav lineárních či nelineárních algebraických rovnic (až i desítky milionů). Autoři analyzovali a implementovali řadu metod založených na dekompozici řešených úloh a vytvořené programy testovali na různých typech paralelních počítačů IBM SP (VŠB-TU Ostrava, KTH Stockholm), SUN (KUN Nijmegen, SARA Amsterdam, EPCC Edinburgh) a na klastrech PC (VŠB-TU Ostrava, SARA Amsterdam, EPCC Edinburgh). Na základě získaných zkušeností vytvořili v ÚGN klastr THEA, na kterém dosáhli velmi slibných výsledků při řešení vybraných náročných geotechnických úloh, např. při výpočtu napěťových změn indukovaných těžbou uranu v ložisku Rožná.

    Blaheta, R., Byczanski, P., Jakl, O., Starý, J.: Space decomposition preconditioners and their application in geomechanics. - Mathem. Computers Simulation 61: 409-420 (2003).
    Blaheta, R., Jakl, O., Starý, J.: Linear system solvers based on space decompositions and parallel computations. - Engin. Mechan./Inženýrská mechanika 10(speciální číslo High Performance Computing, Supercomputing, Náročné počítání): 439-454 (2003).


Seznam dalších anotací:

  1. Magnetismus hornin a problémy znečištění životního prostředí (Geofyzikální ústav)
  2. Předpověď geomagnetických bouří (Geofyzikální ústav)
  3. Říční niva v nejmladší geologické minulosti (Geologický ústav)
  4. Permokarbonský vulkanismus v pozdně variských kontinentálních pánvích v Českém masívu (Geologický ústav)
  5. Vliv pozemských procesů na magnetický záznam meteoritů (Geologický ústav)
  6. Numerické simulace komprimovaného plazmatu: Marginální stabilita (Ústav fyziky atmosféry)
  7. Iontová teplota ve vnější ionosféře Země v období slunečního maxima (Ústav fyziky atmosféry)
  8. Proces porušování a jeho vliv na změny fyzikálních vlastností hornin (Ústav geoniky)
  9. Soubor studií hodnotících změny životního stylu obyvatel Ostravska (Ústav geoniky)
  10. Vznik topazových granitů části Českého masívu (Ústav struktury a mechaniky hornin)
  11. Magnetický filtr s permanentními magnety na bázi vzácných zemin (Ústav struktury a mechaniky hornin)
  12. Lokalizace seismických jevů v okolí podzemního zásobníku plynu Háje-Příbram (Ústav struktury a mechaniky hornin)

4) SEKCE CHEMICKÝCH VĚD

Do sekce je zařazeno šest pracovišť s následujícími výzkumnými záměry:

  • Vyvinutí nových metod analytické chemie pro potřeby společenské praxe (Ústav analytické chemie)
  • Příprava a struktura nových sloučenin, klastrů a kompozitů na bázi anorganických látek; mechanismy přeměny a přenosu (Ústav anorganické chemie)
  • Objasňování zákonitostí vztahů struktury a vlastností - zejména dynamiky a chemické reaktivity - látek a molekulárních systémů (Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského)
  • Teoretické základy chemických procesů: rovnovážné a dynamické chování vícefázových reagujících soustav (Ústav chemických procesů)
  • Cílená syntéza a studium chemických, fyzikálně-chemických a fyzikálních vlastností makromolekulárních a nadmolekulárních látek a soustav pro vyspělé technologie (Ústav makromolekulární chemie)
  • Chemické principy vybraných biologických jevů v medicíně a ekologii (Ústav organické chemie a biochemie)



Ilustrativní anotace:

    Retrovirové proteázy: nové pohledy na jejich strukturu a funkci
    (Ústav organické chemie a biochemie)

    Retrovirové proteázy, které štěpí virové polyproteiny na funkční proteiny, jsou nejvíce prostudovanými proteiny a představují účinný cíl pro vývoj léků proti AIDS. Paradoxně tyto úspěchy ukázaly slabosti vzniku virové rezistence a mezery ve znalosti aktivace proteázy a její kompletní funkce v životním cyklu virů. Výsledky získané ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou při strukturní a funkční studii proteázy Mason-Pfizerova opičího retroviru (M-PMV) přinesly důležité poznatky umožňující porozumět těmto procesům.
    Poprvé byla publikována trojrozměrná struktura monomeru retrovirové proteázy, vyřešená pomocí nukleární magnetické rezonance. Autoři prokázali, že proteáza může existovat jako sbalený monomer ještě před vznikem aktivního dimeru, což vyvrací dosud přijímanou teorii, která tvrdí, že správně sbalená struktura proteázy existuje až na úrovni dimeru. Dále bylo prokázáno, že cysteiny přítomné v proteáze výrazně ovlivňují dimerizaci retrovirových proteáz.
    Analýza virových proteinů M-PMV potvrdila, že M-PMV proteáza neštěpí fúzní protein NC-dUTPázu, který vzniká v důsledku posunu čtecích rámců. Tento protein je jedinou formou dUTPázy, enzymu opravujícího DNA, u M-PMV. Výsledky studia prokázaly, že NC-dUTPáza funguje jako trimer a prokazuje jak aktivitu dUTPázy, tak zachovává schopnost nukleokapsidu (NC) vázat nukleové kyseliny a zinek. Nízká enzymová aktivita M-PMV dUTPázy je pravděpodobně kompenzována správnou lokalizací zprostředkovanou NC doménou.
    Analýza M-PMV proteinů v hostitelských buňkách prokázala novou úlohu retrovirové proteázy při štěpení strukturního kapsidového proteinu (CA), který tvoří schránku kolem komplexu virové RNA a NC. Tato schránka je pravděpodobně štěpena v raném stádiu infekce, kdy virová částice proniká do hostitelské buňky. Experimenty s HIV-1 CA potvrdily, že se jedná o obecnější jev u retrovirů.

    Veverka, V., Bauerová, H., Zábranský, A., Lang, J., Ruml, T., Pichová, I., Hrabal, R.: Three-dimensional structure of monomeric form of a retroviral protease from Mason-Pfizer monkey virus. - J. Mol. Biol. 333: 771-780 (2003).
    Barabás, O., Rumlová, M., Erdei, A., Pongrácz, V., Pichová, I., Vértessy B.: dUTPase and nucleocapsid polypeptides of the Mason-Pfizer monkey virus form a fusion protein in the virion with homotrimeric organization and low catalytic efficiency. - J. Biol. Chem. 278: 38803-38812 (2003).
    Rumlová, M., Ruml, T., Pohl, J., Pichová, I.: Specific cleavage of Mason-Pfizer monkey virus capsid protein: Evidence for a potential role of retroviral protease in early stages of infection. - Virology 310: 310-318 (2003).


    Elektronická interakce mezi redox centry a mechanismy urychlení přenosu elektronu v komplexech přechodových kovů
    (Ústav fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského)

    Vnitromolekulární přenos elektronu (případně energie) a interakce mezi kovovými centry komplexů se smíšenou valencí patří k základním procesům uvažovaným pro funkční "molecular devices", tj. molekulární elektroniku, případně fotoniku. Podmínkou pro tyto procesy je přiměřený rozsah elektronové interakce mezi aktivními centry, která musí být dostatečně velká, aby umožnila efektivní přenos elektronu, avšak ne tak vysoká, aby smazala rozdíly mezi redox centry delokalizací.
    Ve spolupráci Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského, Queen Mary University of London a Universität Stuttgart jsme tento problém studovali na vybraných komplexech rhenia, ruthenia a mědi kombinací ultrarychlých časově rozlišených spektroskopických technik, elektrochemických a spektroelektrochemických metod a kvantově chemickými výpočty. V případě rheniových komplexů se dvěma redox-aktivními ligandy jsme zjistili, že fotochemický meziligandový přenos elektronu lze urychlit do pikosekundové oblasti kombinací vyšší elektronové interakce mezi ligandy a vibrační aktivace výchozího stavu. Zpětný přenos elektronu je pak urychlen kombinací vyšší elektronové interakce a vibrační aktivace produktu. Vysoká elektronická interakce blížící se delokalizaci byla nalezena v dvojjaderných komplexech ruthenia a mědi se silně akceptorovými můstkovými ligandy. Naopak, interakce ve čtyřjaderném komplexu rhenia je překvapivě slabá a k přenosu náboje na čtyřvazný můstkující ligand prakticky nedochází, navzdory jeho silně akceptorovým vlastnostem. Tento komplex je perspektivní pro další studium vzhledem k očekávanému ultrarychlému přenosu elektronu.
    Výzkum v oblasti elektronické interakce mezi redox centry a vnitromolekulárního přenosu elektronu (energie) poskytuje znalosti nutné pro vývoj "molekulárních zařízení", jejichž modelové komponenty systematicky syntetizujeme a studujeme fyzikálně chemickými metodami.

    Liard, D. J., Kleverlaan, C. J., Vlček, A., Jr.: Solvent-dependent dynamics of the MQ" ReII excited-state electron transfer in [Re(MQ+)(CO)3(dmb)]2+. - Inorg. Chem. 42: 7995-8002 (2003).
    Liard, D. J., Busby, M., Motevalli, M., Toms, H., Vlček, A., Jr.: Molecular structures of electron-transfer-active complexes [Re(XQ+)(CO)3(NN)]2+ (XQ+ = N-Me-4,4'-bipyridinium or N-Ph-4,4'-bipyridinium; NN = bpy, 4,4'-Me2-2,2'-bpy or N,N'-bis-isopropyl-1,4-diazabutadiene in the solid state and solution. An X-ray and NOESY NMR study. - Inorg. Chim. Acta 357: 167-176 (2004).
    Chanda, N., Sarkar, B., Fiedler, J., Kaim, W., Lahiri, G. K. J.: Synthesis and mixed valence aspects of [{(L)ClRu}2( -tppz)]n+ incorporating 2,2/-dipyridylamine (L) as ancillary and 2,3,5,6-tetrakis(2-pyridyl)pyrazine (n-tppz) as bridging ligand. - Chem. Soc., Dalton Trans., 3550-3555 (2003).
    Kaim, W., Doslik, N., Frantz, S., Sixt, T., Wanner, M., Baumann, F., Denninger, G., Kümmerer, H. J., Duboc-Toia, C., Fiedler, J., Záliš, S.: Azo compounds as electron acceptor or radical ligands in transition metal species: Spectroelectrochemistry and high-field EPR studies of ruthenium, rhodium and copper complexes of 2,2'-azobis(5-chloropyrimidine). - Mol. Struct. 656: 183-194 (2003).
    Hartmann, H., Kaim, W., Wanner, M., Klein, A., Frantz, S., Duboc-Toia, C., Fiedler, J., Záliš, S.: Proof of innocence for the quintessential non-innocent ligand TCNQ in its tetranuclear complex with four fac-[Re(CO)3(bpy)]+ groups - Unusually different reactivity of the TCNX ligands. - Inorg. Chem. 42: 7018-7025 (2003).


    Přímá kontinuální superkritická fluidní extrakce vodných médií
    (Ústav analytické chemie)

    Autoři vyvinuli plně automatizovanou aparaturu pro přímou extrakci vodných směsí superkritickým oxidem uhličitým ve vertikálně umístěné plněné koloně. Toto zařízení má mnohostranné využití. V souproudém uspořádání, kdy vodná fáze i oxid uhličitý protékají kolonou stejným směrem, může zařízení sloužit k přesnému měření distribučních koeficientů málo těkavých látek mezi obě fáze systému. V protiproudém uspořádání může zařízení sloužit jako užitečná technika úpravy vzorku, která je ve spojení s vhodnou chromatografickou metodou použitelná k analýzám širokého okruhu prakticky významných vodných směsí. Ve spojení s plynovou chromatografií jsme zmíněný extraktor využili v rozsáhlé studii 121 vzorků 21 odrůd jihomoravských vín; v rámci studovaného okruhu odrůd bylo možno i poměrně úspěšně určit "neznámou" odrůdu. Ve spojení s kapalinovou chromatografií pak extraktor umožnil spolehlivou analýzu vodných roztoků pyrethrinů, "zelených" přírodních insekticidů, získávaných z květů Chrysanthemum cinerariaefolium Vis.

    Karásek, P., Pól, J., Planeta, J., Roth, M., Vejrosta, J., Wičar, S.: Partition coefficients of environmentally important phenols in a supercritical carbon dioxide-water system from cocurrent extraction without analysis of the compressible phase. - Anal. Chem. 74: 4294-4299 (2002).
    Pól, J., Wenclawiak, B. W.: Direct on-line continuous supercritical fluid extraction and HPLC of aqueous pyrethrins solutions. - Anal. Chem. 75: 1430-1435 (2003).
    Karásek, P., Planeta, J., Varaďová-Ostrá, E., Mikešová, M., Goliáš, J., Roth, M., Vejrosta, J.: Direct continuous supercritical fluid extraction as a novel method of wine analysis: comparison with conventional indirect extraction and implications for wine variety identification. - J. Chromatogr. A 1002: 13-23 (2003).


    Polymerní směsi se zvýšenou tuhostí i houževnatostí
    (Ústav makromolekulární chemie)

    Polymerní materiály mají pro řadu aplikací nedostatečnou tuhost a houževnatost, tj. odolnost proti rázům. Zvýšení houževnatosti přídavkem kaučuku vede ke snížení tuhosti, postupy používané ke zvýšení tuhosti zase negativně ovlivňují houževnatost.
    Vyvinuli jsme modifikaci polyamidu, která využívá synergické působení dispergovaných velmi jemných částic tuhého polymeru a elastomeru. Přidáním takových částic do polyamidu jsme získali materiál převyšující současně tuhostí, pevností i houževnatostí původní polyamid. Podstatou objevené synergie je interakce napěťových polí kolem zmíněných částic, vedoucí k vyššímu rozsahu mikrodeformací polyamidové matrice absorbujících mechanickou energii. Významný je i současný vznik mikrovláken z plasticky deformovaných částic tuhého polymeru, která brání spojování mikrodeformací v nežádoucí trhliny.
    Univerzálnost tohoto mechanismu jsme potvrdili nalezením obdobně zlepšených parametrů systému na bázi termoplastického polyesteru.

    Kelnar, I., Kotek, J., Munteanu, B. S., Fortelný, I.: Influence of properties and morphology of elastomeric phase on the behavior of ternary reactive blends polyamide 6 / rigid polymer / elastomer. - J. Appl. Polym. Sci. 89: 3647-3651 (2003).

    2_13.jpg

Seznam dalších anotací:

  1. Kvantitativní analýza kapilární zónovou elektroforézou s nepřímou optickou detekcí bez nutnosti kalibrace (Ústav analytické chemie)
  2. Elektrochemické generování hydridů pro stopovou a ultrastopovou analýzu (Ústav analytické chemie)
  3. Fotofyzikální vlastnosti porfyrinoidních sensitizátorů nekovalentně vázaných na biopolymery a hostitelské molekuly; možné aplikace ve fotomedicíně (Ústav anorganické chemie)
  4. Syntéza, charakterizace a využití porézních materiálů na bázi nanočástic oxidů kovů (Ústav anorganické chemie)
  5. Kinetická studie tavení zeleného skla (Ústav anorganické chemie)
  6. SIFT-MS - hmotnostní spektrometrie pomocí proudové trubice s vybranými ionty (Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského)
  7. Stanovení distribuce hliníku ve vysokosilikátových zeolitech, vliv chemického složení a metody syntézy (Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského)
  8. Generace kovových nanoklastrů kontrolované velikosti uvnitř kavit v polymerní síti zbobtnalých polymerů (Ústav chemických procesů)
  9. Detailní charakterizace atmosférického aerosolu ve východní části Středozemního moře (Ústav chemických procesů)
  10. Laserově indukovaná chemie pro nové procesy a přípravu nových materiálů (Ústav chemických procesů)
  11. Struktura polymerních systémů s vysokým stupněm uspořádání a vhodnými povrchovými a mechanickými vlastnostmi (Ústav makromolekulární chemie)
  12. Spojení afinitní chromatografie a kombinatorické chemie: vývoj vysoce selektivních inhibitorů lidské betain-homocystein s-metyltransferázy (Ústav organické chemie a biochemie)
  13. Sexuální atraktivita u bource morušového: způsob vazby bombykolu k bílkovině bmPBP. Ab initio studie (Ústav organické chemie a biochemie)

5) SEKCE BIOLOGICKÝCH A LÉKAŘSKÝCH VĚD

Do sekce je zařazeno devět pracovišť s následujícími výzkumnými záměry:

  • Biofyzikální vlastnosti živých systémů a jejich změny vlivem faktorů vnějšího prostředí (Biofyzikální ústav)
  • Využití hmyzu pro posouzení kvality a případné ovlivnění ekosystémů střední Evropy (Entomologický ústav)
  • Výzkum normální a patologické fyziologie živočichů - funkcí buněk a orgánů s cílem objasnit základní mechanismy činnosti lidského organismu v normě a patologii (Fyziologický ústav)
  • Výzkum buněčné a molekulární biologie, genetiky, fyziologie a ekologie mikroorganismů, mikrobní biotechnologie; studium imunitních procesů (Mikrobiologický ústav)
  • Fyziologické a genetické základy regulace vývoje rostlin, buněčného cyklu, morfogeneze, reakcí na stresy a biotechnologií; organizace a funkce genomu (Ústav experimentální botaniky)
  • Molekulární a buněčné základy vybraných onemocnění lidského organismu, mechanismy normální a patologické funkce, principy diagnostiky a léčby (Ústav experimentální medicíny)
  • Objasnění mechanismu účinku farmak modulujících činnost imunitního a nervového systému s cílem nalézt nové typy látek pro klinickou praxi (Ústav experimentální medicíny)
  • Výzkum molekulárního uspořádání dědičné informace rostlin a analýza cílených změn a projevů dědičnosti v interakci s prostředím a patogeny (Ústav molekulární biologie rostlin)
  • Regulace a signální cesty uplatňující se v genové expresi, imunitě, onkogenezi, replikaci virů, tvorbě buněčných struktur, chování buněk, vývoji a oplození (Ústav molekulární genetiky)
  • Základní výzkum genetických struktur, fyziologických funkcí a vývojové biologie obratlovců se zaměřením na biomedicínsky, hospodářsky i jinak významné druhy (Ústav živočišné fyziologie a genetiky)



Ilustrativní anotace:

    Vývoj nových strategií kultivace a řízené diferenciace embryonálních kmenových buněk
    (Ústav experimentální medicíny)

    Rychlý pokrok ve výzkumu embryonálních kmenových buněk významně ovlivňuje oblast vývojové biologie a vyvolává mnohá očekávaní v aplikacích buněčné terapie. S cílem vyvinout takové techniky kultivace a diferenciace embryonálních kmenových buněk, které vylučují kontakt se zvířecím biologickým materiálem a jsou slučitelné s budoucí buněčnou terapií, jsme analyzovali růst a diferenciaci embryonálních kmenových buněk na různých typech degradovatelných a nedegradovatelných porézních hydrogelů. Výsledkem bylo několik hydrogelů s požadovanými vlastnostmi. Dále jsme využili několik buněčných systémů včetně myších oocytů, embryonálních kmenových a karcinomových buněk a časných myších embryí pro studia funkcí regulátorů buněčného cyklu, jako jsou p27 a cykliny, v diferenciaci. U myších embryonálních kmenových buněk jsme vyloučili použitelnost jednoho z nejnadějnějších současných systémů pro stabilní a indukovatelnou expresi genů, reverzního transaktivátoru rtTA2S-S2 kontrolovatelného tetracyklinem. Očekáváme, že některé naše výsledky a zkušenosti získané s využitím myších embryí a embryonálních kmenových a karcinomových buněk budou rychle a účinně aplikovatelné u embryonálních kmenových buněk izolovaných z lidských embryí.

    Horák, D., Dvořák, P., Hampl, A., Šlouf, M.: Poly(2-hydroxyethyl methacrylate-co-ethylene dimethacrylate) as a mouse embryonic stem cell support. - J. Appl. Polymer Sci. 87: 425-432 (2003).
    Kohoutek, J., Dvořák, P., Hampl, A.: Temporal distribution of CDK4, CDK6, D-type cyclins, and p27 in developing mouse oocytes. - Biol. Reprod. 70: 139-145 (2003).
    Anger, M., Bryja, V., Jirmanová, L., Hampl, A., Carrington, M., Motlík, J., Dvořák, P., Kubelka, M.: The appearance of truncated cyclin A2 correlates with differentiation of mouse embryonic stem cells. - Biophys. Biochem. Res. Commun. 302: 825-830 (2003).
    Horák, D., Kroupová, J., Šlouf, M., Dvořák, P.: Poly(2-hydoxyethy l methacrylate)-based slabs as a mouse embryonic stem cell support. - Biomaterials (uveřejněno na Internetu 3. 2. 2004).


    Nová rodina růstových faktorů pro adenosin deaminázu (ADGF)
    (Entomologický ústav)

    Objevili jsme rodinu šesti růstových faktorů u octomilky Drosophila melanogaster, které stimulují růst některých typů hmyzích buněk a zároveň fungují i jako enzymy. Jejich enzymatická funkce spočívá v přeměně nukleosidu adenosinu na inosin a je nezbytná pro jejich schopnost stimulovat růst buněk. Znamená to tedy, že tyto proteiny regulují koncentraci adenosinu, a tím řídí i chování buněk. Abychom ověřili, že adenosin deamináza (ADGF) plní podobné funkce i v organismu in vivo, bylo nutno získat mutace v příslušných genech. Modifikovali jsme proto metodu cílové mutageneze u octomilky a získali mutanty v pěti genech ADGF. Touto modifikací jsme významně přispěli k rozvoji genetických metod u octomilky a jako první laboratoři na světě se nám podařilo získat v jediném pokuse mutace v několika genech najednou včetně kombinací. Mutace v genu ADGF-A, jež má v průběhu vývoje mouchy nejvyšší hladinu exprese, je letální. Tento mutant má zvýšenou hladinu adenosinu v hemolymfě, má poškozené tukové těleso a krevní buňky. Fenotyp mutace ADGF-A připomíná fenotyp pacientů s deficiencí lidského genu pro adenosin deaminázu, jež vede ke zvýšení krevní hladiny adenosinu a poškození krevních buněk - akutní kombinovanou imunodeficienci (SCID). Mechanismus vzniku SCID je stále nejasný a námi získané mutace mohou být vhodným modelem pro jeho studium.

    Žurovec, M., Doležal, T., Gaži, M., Pavlová, E., Bryant, P. J.: Adenosine deaminase-related growth factors stimulate cell proliferation in Drosophila by depleting extracellular adenosine. - Proc. Natl. Acad. Sci. USA 99: 4403-4408 (2002).
    Dolezal, T., Gazi, M., Zurovec, M., Bryant, P. J.: Genetic analysis of the ADGF multigene family by homologous recombination and gene conversion in Drosophila. - Genetics 165: 653-666 (2003).


    LIME: Nový adaptorový protein asociovaný s membránovými mikrodoménami, který se účastní signalizace prostřednictvím koreceptorů CD4 a CD8
    (Ústav molekulární genetiky)

    Na povrchu lymfocytů existují jako funkčně význačné útvary tzv. signalizační mikrodomény. Ty se vyznačují charakteristickým lipidovým složením (jsou bohaté na cholesterol a glykosfingolipidy). Tyto "membránové ostrůvky" obsahují několik molekul kriticky důležitých pro imunoreceptorovou signalizaci (protein kinázy rodiny Src, G-proteiny, transmembránové adaptorové proteiny LAT a NTAL). Autorům se podařilo identifikovat nový adaptorový protein membránových signalizačních mikrodomén T lymfocytů, nazvaný LIME. Lidský LIME je silně bazický polypeptid obsahující 295 aminokyselin. Ve své cytoplasmatické části obsahuje 5 tyrosinových zbytků, které jsou fosforylovány po shluknutí koreceptorů CD4 a CD8. Fosforylovaný protein LIME váže důležitou protein kinázu Lck a její negativní regulátor, kinázu Csk. Vynucená exprese LIME v T-lymfocytární linii Jurkat vede ke zvýšení množství kinázy Csk v membránových mikrodoménách, zvýšené fosforylaci Lck a vyšší odpovídavosti po stimulaci přes T-receptorový komplex. LIME se tedy zřejmě podílí na regulaci aktivity T lymfocytů prostřednictvím koreceptorových molekul. V práci je navržen molekulární model, jak by LIME mohl regulovat aktivitu klíčové kinázy Lck.

    Brdičková, N., Brdička, T., Angelisova, P., Horváth, O., Špička, J., Hilgert, I., Pačes, J., Simeoni, L., Kliche, S., Merten, C., Schraven, B., Hořejší, V.: LIME: a new membrane raft-associated adaptor protein involved in CDS4 and CD8 coreceptor signaling. - J. Exp. Med. 198: 1453-1462 (2003).

    Uspořádání genů, chromozomů a genomu v interfázním jádře zdravých a nádorových buněk a jeho vztah ke genové expresi
    (Biofyzikální ústav)

    Užitím automatizované konfokální mikroskopie, trojrozměrné fluorescenční hybridizace in situ a řady dalších technik molekulární a buněčné biologie jsme dokončili systematickou studii prostorového uspořádání genetických elementů a jeho vztahu ke genové expresi v jádrech zdravých a nádorových buněk. Nejdůležitější závěry jsou tyto: (i) nenáhodné radiální uspořádání genomu odpovídá genové aktivitě tak, že klastry aktivních genů se nacházejí uvnitř jádra, zatímco neaktivní genetické oblasti jsou zpravidla na jeho povrchu nebo na povrchu jadérek, (ii) struktura chromatinu vyššího řádu je překvapivě podobná pro různé lidské buněčné typy, což koreluje se skutečností, že také expresní profily jsou u různých tkání podobné, (iii) vzájemné polohy chromozomů pod povrchem jaderné membrány jsou v zásadě náhodné, existují však výjimky, kdy některé lokusy jsou spolu asociovány, (iv) podali jsme přímý důkaz toho, že chromozomy v interfázi jsou polární a v jádře orientovány; uspořádání chromozomových teritorií odpovídá jejich expresním profilům, (v) uspořádání genomu, chromozomů a polohy genů se mohou významně lišit u nádorových buněk, měnit při diferenciaci nebo v průběhu apoptózy, (vi) tyto změny jsou genetického nebo epigenetického původu; epigenetické jevy se projevují jako změny prostorové struktury chromatinu (kondenzace nebo rozvolnění) a mají za následek aktivaci nebo umlčování genů. Studiem mechanismů epigenetických jevů pomocí transfekce živých buněk HP1-GFP konstrukty jsme ukázali, že při umlčování genů hrají důležitou roli heterochromatinická ohniska formovaná HP1 proteinem; nepřítomnost tohoto proteinu v terminálně diferencovaných buňkách svědčí o existenci dalšího - dosud zcela neznámého - mechanismu formování heterochromatinu a umlčování genů.

    Amrichová, J., Lukášová, E., Kozubek, S., Kozubek, M., Jirsová, P.: Nuclear and territorial topography of chromosome telomeres in human lymphocytes. - Exp. Cell Res. 289: 11-26 (2003).
    Bártová, E., Jirsová, P., Fojtová, M., Souček, K., Kozubek, S.: Chromosomal territory segmentation in apoptotic cells. - CMLS 60: 1-12 (2003).
    Taslerová, R., Kozubek, S., Lukášová, E., Jirsová, P., Bártová, E., Kozubek, M.: Arrangement of chromosome 11 and 22 territories, EWS and FLI-1 genes, and other genetic elements of these chromosomes. - Hum. Genet. 112: 143-155 (2003).


Seznam dalších anotací:

  1. Analýza vazebných vlastností nádorového supresoru proteinu p53 (Biofyzikální ústav)
  2. Struktura a evoluce pohlavních chromozomů modelového dvoudomého druhu Silene latifolia (Biofyzikální ústav)
  3. Umlčení genu in vivo pomocí RNAi interference zprostředkované virem Sindbis (Entomologický ústav)
  4. Změny v rozšíření denních motýlů a oteplování klimatu (Entomologický ústav)
  5. Esterifikační rychlost cholesterolu a poměr plazmatických triglyceridů a cholesterolu: významný diagnostický ukazatel (Fyziologický ústav)
  6. Protektivní úloha UCP2 při stárnutí buněk: vliv na tvorbu kyslíkových radikálů v mitochondriích (Fyziologický ústav)
  7. Charakterizace mechanismu účinku funkčně specifického dlouhodobě působícího M1 muskarinového agonisty xanomelinu (Fyziologický ústav)
  8. Morfologická a strukturní analýza organo-kovových nanočástic připravených elektrokoagulací z polysacharidu mikrobiálního původu (Mikrobiologický ústav)
  9. Účast mikroorganismů při patogenezi střevních zánětů (Mikrobiologický ústav)
  10. Multivalentní značená glykomimetika v lokalizaci a terapii nádorů (Mikrobiologický ústav)
  11. Celogenomová analýza genové exprese ve vyvíjejícím se samčím gametofytu Arabidopsis thaliana (Ústav experimentální botaniky)
  12. Molekulární mechanismy organizace mikrotubulů u rostlin (Ústav experimentální botaniky)
  13. Úloha fosfolipidového signálního systému v obranných reakcích rostlin (Ústav experimentální botaniky)
  14. Použití superparamagnetických nanočástic pro MR zobrazování implantovaných kmenových buněk (Ústav experimentální medicíny)
  15. Genotoxicita znečištěného ovzduší (Ústav experimentální medicíny)
  16. Aktivita "univerzálního" rostlinného promotoru 35s v kultivovaných lidských buňkách (Ústav molekulární biologie rostlin)
  17. Prioritní popis výskytu fytoplazmy na Helichrysum bracteatum (Ústav molekulární biologie rostlin)
  18. Ovlivnění žírných buněk gangliosidy vede k inhibici Fc?RI-indukované degranulace snížením aktivity fosfolipázy C? (Ústav molekulární genetiky)
  19. Mouse SAGE Site: databáze veřejně dostupných myších SAGE knihoven (Ústav molekulární genetiky)
  20. Využití embryí prasat v biomedicínském výzkumu (Ústav živočišné fyziologie a genetiky)
  21. Obranná mise fagocytů při likvidaci bakterií může být prodloužena ve zralém imunitním systému (Ústav živočišné fyziologie a genetiky)
  22. Reofilní sladkovodní ryby jsou významným modelem pro pochopení historie vlivu klimatických změn v Evropě (Ústav živočišné fyziologie a genetiky)

6) SEKCE BIOLOGICKO-EKOLOGICKÝCH VĚD

Do sekce je zařazeno šest pracovišť s následujícími výzkumnými záměry:

  • Biodiverzita rostlin: její variabilita, vývoj a funkce na úrovni organismů, společenstev a ekosystémů; její kulturní aspekty; využití v Průhonickém parku (Botanický ústav)
  • Biotické interakce v pelagické zóně lenitických ekosystémů, údolních nádrží a jezer různé trofie v podmínkách výrazného snížení emisí v postkomunistické Evropě (Hydrobiologický ústav)
  • Parazitické a symbiotické organismy živočichů a člověka: jejich vzájemné vztahy na úrovni populací, organismů, buněk a molekul (Parazitologický ústav)
  • Výzkum rozmanitosti forem organizace a funkcí volně žijících obratlovců a jeho využití pro strategii ochrany a setrvalého využívání přírodních zdrojů (Ústav biologie obratlovců)
  • Ekologie člověkem ovlivňované krajiny (Ústav ekologie krajiny)
  • Společenstva půdních organismů v půdách ekosystémů s různou antropogenní zátěží - jejich struktura, funkce a vzájemné interakce (Ústav půdní biologie)

Ilustrativní anotace:

    Pohled na enzymy pod mikroskopem mění pohled na soutěž planktonních mikrobů o fosfor
    (Hydrobiologický ústav)

    Úživnost našich povrchových vod určuje především dostupnost fosforu pro růst organismů. Buňky fytoplanktonu (řas a sinic) i bakterií jsou schopné přijímat pouze fosforečnan, takže po jeho vyčerpání v okolní vodě dochází k limitaci jejich růstu. Při konkurenci o tuto živinu uplatňují mikroorganismy různé strategie. Jednou z nich je vylučování enzymů vně buněk - extracelulárních fosfatáz, které hydrolyzují organické sloučeniny fosforu a odštěpují fosforečnan. Dosavadními metodami jsme byli schopni odhadnout pouze celkovou fosfatázovou aktivitu všech planktonních organismů a předpokládali jsme, že většina druhů fytoplanktonu reaguje na vyčerpání fosforu obdobně, tj. produkuje extracelulární fosfatázy. Teprve nový fluorescenční substrát (ELF®97 fosfát) nám umožnil přímou mikroskopickou lokalizaci fosfatáz na buňkách řas, sinic či bakterií. Kombinací nové metody s počítačovou analýzou obrazu jsme nyní schopni měřit specifickou buněčnou aktivitu jednotlivých druhů mikroorganizmů. Metoda přinesla překvapivé výsledky - zjistili jsme, že jednotlivé druhy fytoplanktonu se výrazně liší v produkci extracelulárních fosfatáz, resp. v jejich "nasazení do boje" o fosfor. Použití této metody nám umožňuje detailněji pochopit životní strategie jednotlivých druhů fytoplanktonu, jejich sezónní výskyt, příčiny tvorby vodních květů atd.

    Nedoma, J., Štrojsová, A., Vrba, J., Komárková, J., Šimek, K.: Extracellular phosphatase activity of natural plankton studied with ELF97 phosphate: fluorescence quantification and labelling kinetics. - Environ. Microbiol. 5: 462-472 (2003).
    Štrojsová, A., Vrba, J., Nedoma, J., Komárková, J., Znachor, P.: Seasonal study on expression of extracellular phosphatases in the phytoplankton of an eutrophic reservoir. - Eur. J. Phycol. 38: 295-306 (2003).


    2_14.jpg
    Monografie kosmopolitní čeledi Juncaceae (Sítinovité) jako součást mezinárodního programu Species Plantarum - Světová flóra
    Kirschner, J. et al.: Juncaceae 1-3. - Species Plantarum: Flora of the World. Part 6-8: 237, 336 and 192 pp. ABRS, Canberra, Australia (2002-2003).
    (Botanický ústav)


    Vývoj rostlinné taxonomie dospěl do stadia, kdy se objevuje značná poptávka po souhrnných dílech, podávajících úplný přehled o diverzitě rostlin, ať již v rámci čeledí nebo větších regionů. Je to i proto, že ohromné množství nashromážděných dat a znalostí neumožňuje běžným uživatelům snadnou orientaci a rychlé využití např. v ochranářské praxi. Jednu z cest, jak tuto potřebu uspokojit, představuje předložené třísvazkové dílo. S přispěním 18 světových specialistů ze 14 zemí pěti kontinentů zpracoval autor kompletní monografii čeledi Juncaceae, která je rozšířena a tvoří významnou součást mokřadní a horské vegetace po celém světě. Zpracování zahrnuje 442 druhů (537 taxonů) s podrobnými popisy, mapkami rozšíření a 300 obrázky. Během přípravy díla autor a přispěvatelé objevili šest pro vědu nových druhů a 5 poddruhů; četné doplňky a opravy též přispěly k poznání kontinentálních flór. Zahajovaný rozsáhlý mezinárodní program Species Plantarum: Světová flóra, sdružující nejvýznamnější světová botanická pracoviště a mající i významné české zastoupení, bude stejným způsobem inventarizovat diverzitu rostlinných čeledí celého světa. Monografie čeledi Juncaceae představuje první zpracování velké čeledi v rámci tohoto projektu a současně je i úspěšným modelem spolupráce, efektivně shrnujícím současné znalosti a zkušenosti.

    2_15.jpg
    Nová substance omezující kopulační schopnosti samců klíštěte obecného (Ixodes ricinus)
    (Parazitologický ústav)

    Klíště obecné, Ixodes ricinus, je cizopasník ohrožující zdraví lidí a zvířat, zejména přenosem původců závažných onemocnění. Pro svůj vývoj potřebují klíšťata bezpodmínečně krev hostitele. Samice jsou schopny se na hostiteli plně nasát pouze tehdy, jsou-li oplodněné. Narušením kopulačních aktivit samců by bylo možné snížit počet oplodněných samic, a tím i samic schopných úspěšně sát na hostiteli a klást vajíčka. Samice klíštěte obecného vylučují těkavé látky, kterými ovlivňují sexuální chování samců. Jedna z těchto látek, vylučovaná výhradně oplodněnými nasátými samicemi, negativně ovlivňuje kopulační aktivity samců a je pro ně repelentní. Substanci inhibující kopulační aktivitu samců jsme izolovali za použití SPME (Solid Phase Microextraction Method) a určili pomocí plynové chromatografie a hmotnostní spektrometrie (GC-MS) jako metyl 3-chloro-4-metoxybenzoát a následně syntetizovali metylací kyseliny 3-chloro-4-hydroxybenzoové. V pokusech s živými klíšťaty ve dvouramenném olfaktometru bylo 74 % samců touto látkou odpuzováno. U hladových samic tato látka snížila počet kontaktů se samci během 2 hodin na 28 % oproti 80 % v kontrole a procento kopulujících párů kleslo na 12 % oproti kontrole (49 %). Studovaná látka se jeví jako perspektivní pro využití k selektivnímu snižování hustoty populace klíštěte obecného.

    Brdičková, N., Brdička, T., Angelisova, P., Horváth, O., Špička, J., Hilgert, I., Pačes, J., Simeoni, L., Kliche, S., Merten, C., Schraven, B., Hořejší, V.: LIME: a new membrane raft-associated adaptor protein involved in CDS4 and CD8 coreceptor signaling. - J. Exp. Med. 198: 1453-1462 (2003).Uspořádání genů, chromozomů a genomu v interfázním jádře zdravých a nádorových buněk a jeho vztah ke genové expresi
    (Biofyzikální ústav)

    Užitím automatizované konfokální mikroskopie, trojrozměrné fluorescenční hybridizace in situ a řady dalších technik molekulární a buněčné biologie jsme dokončili systematickou studii prostorového uspořádání genetických elementů a jeho vztahu ke genové expresi v jádrech zdravých a nádorových buněk. Nejdůležitější závěry jsou tyto: (i) nenáhodné radiální uspořádání genomu odpovídá genové aktivitě tak, že klastry aktivních genů se nacházejí uvnitř jádra, zatímco neaktivní genetické oblasti jsou zpravidla na jeho povrchu nebo na povrchu jadérek, (ii) struktura chromatinu vyššího řádu je překvapivě podobná pro různé lidské buněčné typy, což koreluje se skutečností, že také expresní profily jsou u různých tkání podobné, (iii) vzájemné polohy chromozomů pod povrchem jaderné membrány jsou v zásadě náhodné, existují však výjimky, kdy některé lokusy jsou spolu asociovány, (iv) podali jsme přímý důkaz toho, že chromozomy v interfázi jsou polární a v jádře orientovány; uspořádání chromozomových teritorií odpovídá jejich expresním profilům, (v) uspořádání genomu, chromozomů a polohy genů se mohou významně lišit u nádorových buněk, měnit při diferenciaci nebo v průběhu apoptózy, (vi) tyto změny jsou genetického nebo epigenetického původu; epigenetické jevy se projevují jako změny prostorové struktury chromatinu (kondenzace nebo rozvolnění) a mají za následek aktivaci nebo umlčování genů. Studiem mechanismů epigenetických jevů pomocí transfekce živých buněk HP1-GFP konstrukty jsme ukázali, že při umlčování genů hrají důležitou roli heterochromatinická ohniska formovaná HP1 proteinem; nepřítomnost tohoto proteinu v terminálně diferencovaných buňkách svědčí o existenci dalšího - dosud zcela neznámého - mechanismu formování heterochromatinu a umlčování genů.

    Bouman, E. A. P., Dusbábek, F., Šimek, P., Zahradníčková, H.: Methyl 3-chloro-4-methoxybenzoate, a new candidate of semiochemical inhibiting copulation behaviour of Ixodes ricinus (L.) males. - Physiol. Entomol. 28: 276-282 (2003).
    Mikulová, N.: Kopulační dynamika klíštěte obecného Ixodes ricinus (L.) a věková struktura populace. - Magisterská diplomová práce. 63 s. BF JU České Budějovice (2003).


Seznam dalších anotací:

  1. Lesní vegetace severovýchodní Asie (Botanický ústav)
  2. Spolupráce na Mapě přirozené vegetace Evropy (Botanický ústav)
  3. Ryby v údolních nádržích (Hydrobiologický ústav)
  4. Mikrosporidie cizopasící v rybách (Parazitologický ústav)
  5. Jedinečná lokalizace enzymu topoizomerázy II u parazitických bičíkovců (Parazitologický ústav)
  6. Reprodukční chování hořavky duhové (Ústav biologie obratlovců)
  7. Vývoj horských lesních porostů pod vlivem velkých herbivorů (Ústav biologie obratlovců)
  8. Infekce lidí a zvířat virem Západního Nilu (West Nile virus) (Ústav biologie obratlovců)
  9. Nelineární modulace fotosyntetické aktivity v dynamickém světelném prostředí (Ústav ekologie krajiny)
  10. Kontrolní mechanismy fotosyntetické aktivity smrku v podmínkách působení zvýšené koncentrace CO2 (Ústav ekologie krajiny)
  11. Emise oxidu dusného z půdy pastvin (Ústav půdní biologie)

7) SEKCE SOCIÁLNĚ EKONOMICKÝCH VĚD

Do této sekce je zařazeno pět pracovišť s následujícími výzkumnými záměry:

  • Zpracování života a díla TGM v dobových a aktuálních souvislostech, zkoumání české otázky jako součásti problémů demokracie (Masarykův ústav)
  • Ekonomika v období pokročilé transformace (Národohospodářský ústav)
  • Základní výzkum v oblasti psychologie na mezioborovém základě, zejména v psychologii osobnosti, obecné psychologii a psychologii zdraví (Psychologický ústav)
  • Sociologická analýza přeměn soudobé společnosti (Sociologický ústav)
  • Implementace principů právního státu a nadnárodního práva (Ústav státu a práva)

Ilustrativní anotace:

    Democratic Citizenship in Comparative Perspective. Psychological Theory and Empirical Studies in Four Central and Eastern European Nations
    Klicperová-Baker, M. (ed.), Montezuma Publishing, San Diego State University, San Diego (2003). 178 s.
    (Psychologický ústav)


    První, teoretická část knihy obsahuje analýzu osobnostních dimenzí vztahujících se k dobrému občanství (jde zejména o aktivitu a odpovědnost). Navržený model ilustruje, jak rozmanité typy občanství (provinciální, závislé, antisociální, hedonistické a demokratické) ovlivňují nastolení různých druhů politických režimů (autoritářského, demokratického či anarchie) a jak demokratizující činitelé (vzdělání, socializace, prosperita a právo) posilují rozvoj občanství. Autoři objasňují významné faktory přechodu k demokracii: postkomunistický syndrom, pravidla nerealistických očekávání a vzorců uspokojování potřeb za totalitního a demokratického režimu. V druhé, empirické části pojednávají autoři o výzkumu reprezentativních souborů z Běloruska, Bulharska, České republiky a Slovenska. Výsledky získané pomocí dotazníků od 3447 osob ukázaly, že demokratická, občanská kultura "vzorných občanů" je dominantním mezinárodním faktorem. Avšak objevily se i takové typy, jako jsou "negativističtí a odcizení obyvatelé", "provinciálové loajálních režimů", "zmatení potenciální rebelové" a "poslušní vazalové" - tedy faktory vyjadřující ne-občanské (apolitické, zmatené, pasivní) či zřetelně anti-občanské postoje.

    Czech Republic: The First Elections in the New Republic, 1992-1996. Analyses, Documents and Data
    Mansfeldová, Z. (ed.), Edice Founding Elections in Eastern Europe, Berli; edition sigma (2003). 371 s.
    (Sociologický ústav)


    Kniha je zaměřena na analýzu voleb do Parlamentu České republiky v roce 1992 a 1996 a dvou legislativních období v širším rámci legislativních změn. Zároveň zkoumá politické klima a volební chování, hledání společenského konsensu, formování vlády a regionální rozdíly ve volebních výsledcích ze zorného úhlu perspektivy demokracie v České republice. Na pozadí zmíněných dvou volebních období je konstatováno, že dochází k postupné krystalizaci stranického systému a upevnění vazby na politickou stranu, avšak jedná se o postupný, zatím neukončený proces. Publikace dále věnuje pozornost významu volebních výsledků pro utváření určitého typu vlády, pro stabilitu vlády a pád vlády. Snaží se vysvětlit, proč v podmínkách daného volebního systému do Poslanecké sněmovny existuje nebezpečí vládní nestability. Vedle problémů s formováním vlády jsou sledovány také neočekávané a nezamýšlené důsledky voleb, v tomto případě rozpad československé federace po volbách 1992 a vznik samostatné České republiky. S rozpadem bylo spojeno přijetí nové ústavy koncipující dvoukomorový parlament. Studie sleduje dlouhou a rozporuplnou diskusi o smyslu Senátu, o volebním systému a také první volby do horní komory parlamentu.

    2_16a.jpg   2_16b.jpg
    Ústavní právo Evropské unie
    Blahož, J., Klíma, K., Skála, J. a kol., Dobrá voda (2003). 939 s.
    (Ústav státu a práva)


    Monografie je věnována všem základním aspektům vytvářející se ústavní úpravy Evropské unie. Na základě juristické, státovědní, politologické a komparativní metody je zkoumána a interpretována současná právní podoba Evropské unie a její budoucí, dnes již předvídatelné trendy. Zabývá se empiricky zjišťovanými hodnotami lidských a občanských práv v členských státech EU, úlohou evropského občanství při vytváření lidských práv v EU a zejména pak formulací lidských a občanských práv Evropské unie Evropským soudním dvorem v Lucemburku. V předpokladech ústavní úpravy lidských a občanských práv jako oblasti společenských vztahů je v současnosti konsensus v členských státech Evropské unie nejvyzrálejší.

Seznam dalších anotací:

  1. T. G. Masaryk: Cesta demokracie I: projevy, články, rozhovory 1918-1920 (Masarykův ústav)
  2. Korespondence T. G. Masaryka a E. Beneše 1914-1918 (Masarykův ústav)
  3. O německé revoluci. K politické ideologii sudetských Němců (Masarykův ústav)
  4. The Czech Economic Transition: Exploring Options Using a Macrosectoral Model (Národohospodářský ústav)
  5. The Welfare Effects of Mobility Restrictions (Národohospodářský ústav)
  6. Gender Wage Gap and Segregation in Enterprises and the Public Sector in Late Transition Countries (Národohospodářský ústav)
  7. Temperament, inteligence, sebepojetí: nové pohledy na tradiční témata psychologického výzkumu (Psychologický ústav)
  8. Standardy bydlení 2002/2003. Finanční dostupnost a postoje občanů (Sociologický ústav)
  9. Dynamika české společnosti a osudy lidí na přelomu tisíciletí (Sociologický ústav)
  10. Srovnávací ústavní právo (Ústav státu a práva)
  11. Úvod do práva mezinárodního obchodu (Ústav státu a práva)

8) SEKCE HISTORICKÝCH VĚD

Do sekce je zařazeno šest pracovišť s následujícími výzkumnými záměry:

  • Klíčové problémy pravěkého a časně historického vývoje severně od středního Dunaje v kontextu současných výsledků archeologického bádání (Archeologický ústav, Brno)
  • Základní výzkum v oblasti pravěkých a středověkých dějin Čech v evropském kontextu, péče o archeologickou část národního kulturního dědictví (Archeologický ústav, Praha)
  • Vývoj vědy a kultury v českých zemích, její institucionální a osobnostní struktura - zabezpečení, uspořádání a využívání pramenné základny (Archiv)
  • České dějiny v mezinárodních souvislostech do roku 1945 (Historický ústav)
  • Výzkum dějin českého výtvarného umění od raného středověku po současnost (Ústav dějin umění)
  • Výzkum českých/československých dějin v období dvou totalitních režimů (1938-1989) a po zhroucení komunismu (Ústav pro soudobé dějiny)

Ilustrativní anotace:

    Středověké kanonické právo v rukopisech České republiky. Summae confessorum a jiná díla pro foro interno v rukopisech českých a moravských knihoven
    Kejř, J. (ed.), Studie o rukopisech - Monographia, sv. VIII., Archiv AV ČR Praha (2003). 144 s.
    (Archiv)


    Svazek je českým příspěvkem k mezinárodnímu studiu středověké odborné literatury, která sloužila každodenním potřebám duchovních správců farností a zabývala se též kanonickým právem. Úvodní část obsahuje základní charakteristiku tohoto typu literatury a upozorňuje na její význam a proměny v průběhu času. Vlastní repertorium je chronologicky rozděleno do tří oddílů a přináší rozbor práce jednotlivých autorů a jejich osobností (celkem 57); údaje o dochovaných rukopisech (kolem 350 rukopisů), komentář k jejich teoretických základům a k jejich praktickému přínosu pro církevní správu; zvláštní pozornost je věnována rukopisům českého původu. Svazek je vybaven rejstříky jmen a incipitů, jakož i seznamy zpracovaných rukopisů, písařů a majitelů rukopisů.

    Mikulčice. Pohřebiště u 6. a 12. kostela
    Kavánová, B., Profantová, N., Spisy Archeologického ústavu AV ČR, Brno, č. 22, Brno (2003), 474 s.
    (Archeologický ústav, Brno)


    Zpřístupnění výsledků dlouholetých výzkumů na hradišti Valy u Mikulčic odborné i širší veřejnosti náleží mezi priority celé české archeologie. Důležitý počin zde představuje monografické vyhodnocení odkryvů pohřebišť u dvou kostelů na této snad nejvýznamnější velkomoravské lokalitě. Podrobný rozbor nálezové situace, výbavy hrobů i stop soudobého okolního osídlení umožnil zpřesnit vědomosti o dějinách hradiště jak ve velkomoravském období, tak i v následujícím úseku 11. a 12. století a přinesl cenné informace k sociální struktuře obyvatelstva, úrovni řemesel a některým špičkovým kategoriím hmotné kultury (např. k velkomoravskému ženskému šperku). U některých skupin nálezů bylo možné také provést jemnější chronologické třídění. V případě kostela č. 12 se rovněž podařilo ověřit jeho datování do závěru velkomoravského osídlení na hradišti, což významně napomáhá při celkové interpretaci tohoto důležitého historického období.

    2_17.jpg
    Mýty kmene Čechů. Tři studie ke starým pověstem českým
    Třeštík, D., Nakladatelství Lidové noviny Praha (2003). 350 s.
    (Historický ústav)


    Analýza "starých pověstí českých" metodami moderní srovnávací mytologie přináší vedle rekonstrukce etnogenetického mýtu o vzniku Slovanů také docenění významu dvou základních motivů z komplexu mýtů, kterými kmen Čechů vysvětloval a zároveň vždy opakovaně ustavoval řád světa a lidské společnosti: mýtu o praotci Čechovi, dokumentujícího vůli slovanských osídlenců obsadivších českou kotlinu k vytvoření jednotného kmene, a přemyslovského mýtu, který byl na přelomu 11. a 12. století přetaven ve státotvornou ideu Čechů jako "rodiny" sv. Václava, věčného garanta "míru" ve smyslu řádu lidské společnosti, propůjčovaného do správy dočasně vládnoucím knížatům.

    Ústav dějin umění AV ČR 1953-2003
    Konečný, L., Hausenblasová, J., Šroněk, M. (ed.), Artefactum Praha (2003). 176 s.
    (Ústav dějin umění)


    Publikace podává přehled padesátiletého vývoje ústavu a zveřejňuje na základě archivního výzkumu dosud neznámá fakta o činnosti a vývoji instituce a badatelského zaměření. Dokumentuje oblasti výzkumu od středověkého umění až po umění 19. a 20. století, dále zpracování uměleckohistorických topografií a práce na Pražském hradě. Zachycuje budování fototéky (s unikátními negativy mj. Josefa Sudka, Josefa Ehma a Emily Medkové) a sbírkových a dokumentačních fondů, bývalého Kondakovova institutu v Praze (např. sbírka ruských ikon). V medailonech jsou vyzdviženy významné již nežijící osobnosti (mj. Josef Krása, Emanuel Poche, František Šmejkal), které v instituci působily. Současně publikace uvádí bibliografii pracovníků ústavu za léta 1952-2002 a seznam v instituci obhájených kandidátských prací. Přináší i úplný seznam někdejších i současných pracovníků.

    Čs. strana národně socialistická v letech 1945-1948: Organizace, program, politika
    Kocian, J., Doplněk, Brno (2003). 263 s.
    (Ústav pro soudobé dějiny)


    Práce přispívá k rozšíření historických poznatků o vnitřní podobě, organizační výstavbě, programu a politickém působení národně socialistické strany v poválečných letech. Její přínos je zejména v tom, že přináší nové poznatky o diskusích uvnitř národně socialistické strany o míře nezbytné spolupráce s komunisty na bázi Národní fronty, které měly i podobu personálních sporů ve vedení této strany, ale také úvahy o uplatnění razantnější politiky vůči komunistům. Přehledně postihuje a vysvětluje zásady organizační obnovy strany včetně problematiky přijetí části členů a funkcionářů politických stran zakázaných po roce 1945. Analyzuje program poválečné strany a vysvětluje, proč byl kriticky vnímán řadou členů a funkcionářů. Detailně se zaměřuje na vztah československých národních socialistů ke Slovensku. Osvětluje postoje zástupců strany, kteří hájili oprávněné zájmy privátního sektoru ve sporech o konfiskáty a o zemědělské zákony. Seznamuje čtenáře detailně s přípravou, průběhem a výsledky jubilejního XIV.valného sjezdu této strany z jara 1947. Kriticky hodnotí činnost a postoje vedení národně socialistické strany v době vládní únorové krize v roce 1948. Kniha je koncipována jako materiálová a analytická studie. Opírá se především o výsledky několikaletého výzkumu pramenů, o studium osobních pozůstalostí, dobového tisku a současné historické i memoárové literatury. Je doplněna některými statistickými údaji a dosud nepublikovanými dokumenty.

Seznam dalších anotací:

  1. Idea a počátky Československé akademie věd v dokumentech (Archiv)
  2. Evropa pod diktaturou. Řízení ekonomiky a právo (Archiv)
  3. Stránská skála. Origins of the Upper Palaeolithic in the Brno Basin, Moravia, Czech Republic (Archeologický ústav, Brno)
  4. Das germanische Königsgrab von Mušov in Mähren (Archeologický ústav, Brno)
  5. Nedestruktivní archeologie. Teorie, metody a cíle (Archeologický ústav, Praha)
  6. Stará Boleslav. Přemyslovský hrad v raném středověku (Archeologický ústav, Praha)
  7. Hošek, Jiří: Metalografie ve službách archeologie (Archeologický ústav, Praha)
  8. Nenaplněné naděje. Politické a diplomatické vztahy Československa a Velké Británie od zrodu První republiky po konferenci v Mnichově (1918-1938) (Historický ústav)
  9. Od spojenectví k roztržce. Vztahy československé a polské exilové reprezentace 1939-1945 (Historický ústav)
  10. Eliška Přemyslovna. Královna česká (1292 1330) (Historický ústav)
  11. Jan Preisler 1872-1918 (Ústav dějin umění)
  12. Josef Sudek. The Commercial Photography for Družstevní práce (Ústav dějin umění)
  13. Němci a Maďaři v dekretech prezidenta republiky: Studie a dokumenty 1940-1945 (Ústav pro soudobé dějiny)
  14. Labyrintem revoluce: Aktéři, zápletky a křižovatky jedné politické krize. Od listopadu 1989 do června 1990 (Ústav pro soudobé dějiny)
  15. Věda v Československu v období normalizace (Ústav pro soudobé dějiny)

9) SEKCE HUMANITNÍCH A FILOLOGICKÝCH VĚD

Do sekce je zařazeno sedm pracovišť s následujícími výzkumnými záměry:

  • České země a české etnikum v tradici, proměnách a evropských souvislostech (Etnologický ústav)
  • Hudební kultura českých zemí v mezinárodním kontextu (Etnologický ústav)
  • Komplexní výzkum vybraných klíčových problémů filozofie a filozofických dimenzí změn v ČR, ediční a publikační zpracování odpovídajících textových bází (Filozofický ústav)
  • Výzkum otevřených problémů dějin, jazyků (kvantitativní lingvistika, lexikografie, fonologie) a kultur (literatura, náboženství) vybraných zemí Asie a Afriky (Orientální ústav)
  • Výzkum v oboru paleoslovenistiky, byzantologie, slovanských jazyků a literatur, dějin slavistiky a činnosti ruské a ukrajinské emigrace v ČSR (Slovanský ústav)
  • Výzkum a utváření informační základny pro výzkum dějin a teorie české literatury od nejstarších dob do současnosti (Ústav pro českou literaturu)
  • Výzkum dynamiky národního jazyka, jeho podob spisovných a nespisovných. Odraz společenských změn, výzkum obecné jazykovědy a konfrontačních aspektů češtiny (Ústav pro jazyk český)
  • Latinský kontext české kultury (Ústav pro klasická studia)



Ilustrativní anotace:

    Zapomenutá potaš. Drasláři a draslářství v 18. a 19. století
    Woitsch, J., Etnologický ústav, Praha (2003). 305 s.
    (Etnologický ústav)


    Monografické zpracování problematiky výroby a obchodu s potaší (uhličitanem draselným) v Čechách v 18. a 19. století pojednává toto odvětví jako součást širší skupiny tzv. lesních řemesel. V interdisciplinárně pojaté studii jsou dále rozebrány ekonomické, ekologické a technologické aspekty výroby. Pozornost je věnována též otázkám zahraničního obchodu, státní regulaci výroby, regionálním specifikům oboru, dobové terminologii i charakteristické etnické vyhraněnosti oboru. Kniha vychází z komparativního studia písemných a ikonografických pramenů ve střední a východní Evropě a ve Skandinávii i z etnologických terénních výzkumů.

    2_18.jpg
    Baroko v Itálii, baroko v Čechách. Setkávání osobností, idejí a uměleckých forem
    Herold, V., Pánek, J. (ed.), Filosofia, Praha (2003). 622 s.
    (Filozofický ústav)


    Sborník obsahuje příspěvky z mezinárodního sympozia uspořádaného v r. 1999 v Praze. Přináší výsledky bádání o době pobělohorské a celém období baroka, jež dlouho nepatřilo mezi vítaná témata českého dějepisectví. Příspěvky se záměrně soustřeďují na nejrůznější aspekty této epochy duchovních dějin od politické historie přes sociální a kulturní vývoj až po dějiny jednotlivých disciplín (politický a kulturní kontext, filozofické zdroje, hudba a divadlo, hranice mezi manýrismem a barokem ve výtvarném umění, úloha slova, utváření prostoru), zabývají se italskými vlivy a italským podílem na kulturním vývoji v Čechách a také J. A. Komenským jako reprezentantem barokního universalismu.

    2_19.jpg
    Dějiny Indie
    Strnad, J., Filipský, J., Holman, J., Vavroušková, S., Nakladatelství Lidové noviny, Praha (2003). 1185 s.
    (Orientální ústav)


    Důkladné zpracování dějin Indie v českém jazyce obsahuje politické, hospodářské a kulturní dějiny této oblasti od prehistorie přes formativní období indické civilizace starověku, středověk poznamenaný vznikem regionálních státních struktur a příchodem islámu, koloniální období až po současnost. Dílo je vybaveno rozsáhlými dodatky (288 stran), které obsahují encyklopedické údaje, podrobné chronologické a dynastické přehledy a obsáhlou bibliografii.

    Jazyk, média, politika
    Čmejrková, S., Hoffmannová, J. (ed.), Academia, Praha (2003). 258 s.
    (Ústav pro jazyk český)


    Kniha informuje o výzkumu českých a slovenských veřejných mluvených projevů v 90. letech z hlediska jazykovědného. Výzkum se uskutečnil na značně široké teoretické a metodologické základně. Moderní přístupy, ale i klasická analýza vycházející ze strukturního modelu jazykových rovin byly aplikovány na rozsáhlý materiál: na videonahrávky parlamentních jednání a televizních pořadů a na nahrávky programů rozhlasových. Podařilo se tak dokumentovat mezistadium vývoje politické kultury, jehož charakteristiky jsou velmi podobné v Čechách a na Slovensku. Česká i slovenská společnost je nepochybně na cestě k demokracii, pluralitě, konsensu; nachází se však v jakémsi mezi-stadiu, vyznačeném různými mezi-hodnotami. V obrazu politicko-mediálního diskurzu naštěstí nechybějí ani slibné náznaky profesionality, kultivovanosti, vtipnosti a taktu, které se autoři publikace rovněž snaží zachytit.

    Příběhy apoštolů. Novozákonní apokryfy II
    Dus, J. A. (ed.), Centrum biblických studií AV ČR a UK v Praze; Vyšehrad, Praha (2003). 568 s.
    (Ústav pro klasická studia)


    Jádro dalšího svazku sbírky českých překladů novozákonních apokryfů tvoří pět nejstarších příběhů o apoštolech, vznikajících od konce 2. století v řecky mluvící oblasti Středomoří: Skutky Petrovy, Pavlovy, Ondřejovy, Janovy, Tomášovy. Na rozdíl od kanonických Skutků z 1. století je v těchto spisech údajné apoštolské učení ovlivněno soudobými duchovními proudy (gnózí, enkratismem). Svazek dále obsahuje překlady několika dalších kratších textů z koptštiny, latiny a řečtiny. Jednotlivé překlady jsou opatřeny úvody, bibliografickými informacemi a poznámkami pod čarou, jež vedle biblických a dalších literárních paralel obsahují i významnější rukopisné varianty. Celý svazek uzavírají čtyři rejstříky (spisů, osobních a místních jmen, vybraných pojmů).

Seznam dalších anotací:

  1. Češi z Kazachstánu a jejich přesídlení do České republiky (Etnologický ústav)
  2. Rajče na útěku. Kapitoly o kultuře a folkloru dnešních dětí a mládeže s ukázkami (Etnologický ústav)
  3. Sebrané spisy Jana Patočky, sv.11., Komeniologické studie (Filozofický ústav)
  4. Meaning: the dynamic turn (Filozofický ústav)
  5. Dějiny Bangladéše, Bhútánu, Malediv, Nepálu, Pákistánu a Šrí Lanky (Orientální ústav)
  6. Epos o Gilgamešovi (překlad z akkadských, sumerských a chetitských originálů) (Orientální ústav)
  7. Západoslovanské literatury v českém prostředí do roku 1918 (sborník studií) (Slovanský ústav)
  8. Svět rodokapsu. Komentovaný soupis sešitových románových edic 30. a 40. let 20. století (Ústav pro českou literaturu)
  9. Krásná próza raného obrození 1786-1830 (Ústav pro českou literaturu)
  10. Příběh je mrtev? Schizmata a dilemata moderní prózy (Ústav pro českou literaturu)
  11. Česko-německá srovnávací gramatika (Ústav pro jazyk český)
  12. Databáze Clavis monumentorum litterarum Regni Bohemiae (Ústav pro klasická studia)
  13. Středověká symbolika drahokamů a její role v ikonografii Svatováclavské kaple (Ústav pro klasická studia)

Plné znění všech uvedených anotací výsledků vědecké práce a jejich aplikací včetně doprovodné obrazové dokumentace, jakož i celá výroční zpráva AV ČR jsou k dispozici v elektronické formě na serveru AV ČR http://www.cas.cz. Obrázky, grafy apod. budou doplněny rovněž do konečného textu výroční zprávy o činnosti AV ČR.

Podrobný přehled publikační aktivity ústavů a pracovníků AV ČR za rok 2003 lze nalézt na adrese http://www.lib.cas.cz v databázi ASEP.