Search

All intranet Current section


Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Transfer znalostí a technologií – projekt Biologického centra AV ČR

S cílem zlepšit praktické uplatnění výsledků vědecké práce a jejich komerční využití vznikl před třemi lety projekt Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích „Transfer znalostí a technologií ve vybraných regionech – aplikace evropského vzdělávacího modelu Technology Transfer Manager“. Zaměřoval se na vzdělávání akademických pracovníků v oblasti přenosu poznatků a technologií do praxe, a to s důrazem na ochranu duševního vlastnictví. V rámci zmíněného projektu, jenž má být ukončen 31. prosince 2012, bylo vyškoleno 200 vědeckých pracovníků z celé České republiky.

 
Aby byla současná věda opravdu moderní a na evropském fóru konkurenceschopná, musejí její výsledky vykazovat i komerční potenciál. Výukový projekt TTM nabízel pomoc při složitém procesu rozhodování, kterou cestu pro možnou komercializaci objevu nebo vynálezu zvolit, jak ochránit duševní vlastnictví vzniklé v akademické sféře a jak využít možností, které nabízí spolupráce s komerční sférou.
 
Zkušenosti čtyř vyškolených vědeckých pracovníků byly zpracovány formou případových studií, které dále poslouží jako výukový materiál a budou mj. k dispozici pro inspiraci i široké veřejnosti – prostřednictvím webové platformy www.inosfera.cz. Hlavním partnerem a školitelem pracovníků byla společnost ILA, s. r. o. Dalšími partnery jsou Ústav systémové biologie a ekologie ČR, Mikrobiologický ústav AV ČR, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Ústav biologie obratlovců AV ČR a Univerzita Karlova. Další informace naleznete na stránkách projektu Transfer znalostí a technologií.
 
Připravily: Biologické centrum AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

4 Dec 2012