Search

All intranet Current section


Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Věda a výtvarné umění

Mezioborová konference ALMA 2012
 
Otevřít širokou mezioborovou diskusi v oblasti výzkumu, ochrany a restaurování výtvarných děl si klade za cíl již 4. mezioborová konference ALMA, která se uskuteční ve dnech 21. – 23. listopadu 2012 v prostorách Strahovského kláštera v Praze. Organizátorem je Akademická laboratoř materiálového průzkumu malířských děl (ALMA) – společné pracoviště Akademie výtvarných umění v Praze a Ústavu anorganické chemie AV ČR. Setkání umožní vzájemnou výměnu nejnovějších poznatků mezi restaurátory, konzervátory, památkáři, historiky umění, přírodovědci, technology a dalšími zájemci o umělecká díla.

 
Hlavními tematickými okruhy konference budou přenos výtvarných a technologických dovedností v historickém kontextu – malířské dílny, kopie a repliky; znalost a výzkum technologických vlastností výtvarných materiálů a uplatnění výsledků výzkumu v restaurátorské/konzervátorské praxi.
 
Konference je otevřená všem zájemcům o tuto problematiku. Bližší informace, přihlášku a předběžný program najdete na webových stránkách laboratoře http://www.alma-lab.cz, poskytnou vám je též organizátoři Dr. David Hradil, RNDr. Janka Hradilová nebo Mgr. Pavla Bauerová, pakliže je budete kontaktovat na adrese seminar@alma-lab.cz.
 
ALMA je laboratoř zabývající se přírodovědným výzkumem v oboru památkové péče. V mezioborové spolupráci s uměleckými a umělecko-historickými obory usiluje o prohloubení znalostí o výtvarných materiálech a technice malby. Tyto znalosti pak integruje do komplexního posouzení výtvarného díla z hlediska jeho původu, stáří a autorské pravosti. Rozvíjí metody instrumentální materiálové analýzy a výsledky interpretuje v kontextu historie malířství a technologie materiálů.
 
 
 
 
Foto: Laboratoř ALMA
Připravily: Laboratoř ALMA a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

5 Nov 2012