Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast


Akademický bulletin

abicko

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

       V nadcházejícím roce 1998 očekává Akademii věd České republiky řada závažných událostí a úkolů.

       V celoakademickém měřítku půjde především o zcela novou úpravu právního a ekonomického postavení Akademie jako celku i jejích jednotlivých ústavů, související s transformací dosavadních rozpočtových a příspěvkových organizací. V rámci přípravy na tuto změnu přejdou již k 1. červenci 1998 všechna pracoviště Akademie ( s výjimkou Kanceláře AV ČR) na příspěvkovou formu hospodaření. Po přijetí zásadních rozhodnutí a schválení příslušných zákonů lze pak očekávat i významné změny ve vnitřním uspořádání Akademie včetně přijetí jejích nových Stanov.

       Souběžně se snahou o co možná nejpříznivější vyřešení těchto klíčových otázek bude Akademická rada i nadále vyvíjet vůči stávajícím i budoucím vrcholným státním orgánům neustálé úsilí o zlepšení finančního a materiálního zabezpečení činnosti Akademie a o odstraňování nejrůznějších byrokratických procedur.

       V případě přijetí nového vysokoškolského zákona bude nutno učinit další důležité kroky k posilování partnerské spolupráce Akademie s vysokými školami a především k rozšíření její účasti na doktorandském studiu.

       Ve vnitřním životě pracovišť Akademie je trvalou prioritou podpora intenzivní vědecké práce a vědeckého myšlení a účelné využívání omezených finančních prostředků k plnění stanovených badatelských programů. Významným úkolem bude i odpovědné uskutečnění druhé vlny atestací vědeckých a výzkumných pracovníků, která proběhne po uplynutí pětiletého období 1993 - 1998.