Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast


Kalendář akcí

Dnes < 2013 >  < leden > 
Po Út St Čt So Ne
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Akademický bulletin

abicko

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

biocev-logo-color-horizontal.jpg

Více o projektu

 

projekt ALISI

ALISI

 

7. Sekce sociálně-ekonomických věd
Seznam anotací
  1. System Change and Modernization. East-West in Comparative Perspective (SOÚ)
  2. Sociologický výzkum společenské struktury a mobility v České republice a na Slovensku 1999 (SOÚ)
  3. Post-communist Party Systems. Competition, Representation, and Inter-Party Cooperation (SOÚ)
  4. Ten Years of rebuilding capitalism (SOÚ)
  5. Women's Unemployment during Transition, Evidence from Czech and Slovak Micro-Data (NHÚ)
  6. Privatization, Ownership Structure and Transparency: How to Measure the True Involvement of the State (NHÚ)
  7. Psychologie umělecké literatury (K problematice a metodologii nové inter-disciplíny) (PSÚ)
  8. Kvantitativní a kvalitativní metody v psychologickém výzkumu (PSÚ)
  9. Metaforická konceptualizace politické problematiky (PSÚ)
  10. Adolescence: psychologické a sociální charakteristiky dospívajících (PSÚ)
  11. Mezinárodní a evropské kontrolní mechanismy v oblasti lidských práv (ÚSP)
  12. Juristická a lingvistická analýza právních textů (právněinformatický přístup) (ÚSP)
  13. Kupní smlouva v mezinárodním obchodním styku (ÚSP)
  14. Politická kultura německých aktivistických stran v ČSR 1918-1938 (MSÚ)
  15. T. G. Masaryk a česká slovanská politika 1882-910 (MSÚ)
  16. České ženy v 19. století (MSÚ)


7.1. System Change and Modernization. East-West in Comparative Perspective
Kniha je výsledkem evropského projektu (podpořeného projekty národními) , k němuž významným způsobem přispěli čeští autoři - pracovníci Sociologického ústavu AV ČR. Ti také představují podstatnou část autorského kolektivu sestávajícího též z autorů polských, slovenských a francouzských. Práce se opírá se o výsledky reprezentativního sociologického šetření strategií a aktérů transformace a modernizace v České republice, na Slovensku a v Polsku a o sérii kvalitativních výzkumů na podnikové úrovni v těchto zemích spolu s Francií. Sestává z pěti částí. V úvodu a v první části jsou vysvětlovány společné i národně specifické přístupy k problematice modernizace a k jejímu vztahu k soudobým evropským společenským transformacím. Druhá část je věnována výsledkům komparativního výzkumu změn sociální struktury v první polovině 90. let v ČR, Polsku a SR. Třetí část se zabývá aktéry institucionálních změn, čtvrtá pojednává o jejich postojích, očekáváních a individuálních, resp. rodinných strategiích v podmínkách transformace a modernizace. V páté části jsou prezentovány výsledky studia transformace a modernizace na podnikové úrovni - zde včetně Francie. Závěr knihy poskytuje zobecnění a interpretace analýz podnikové úrovně a souhrnné úvahy k otázkám transformace a modernizace na makro- i mikrostrukturní úrovni.
  • Adamski, W., Bunčák, J., Machonin P. and D. Martin (eds.).: System Change and Modernization. East-West in Comparative Perspective, IFiS Publishers, Warsaw 1999, 373 s.


7.2. Sociologický výzkum společenské struktury a mobility v České republice a na Slovensku 1999
V rámci výzkumného projektu "Deset let společenské transformace v České a Slovenské republice: retrospektiva, vývojové tendence, perspektivy a strategie", řešeného v Sociologickým ústavem AV ČR, provedl ústav - jako klíčovou složku tohoto projektu - reprezentativní sociologický výzkum obyvatel ČR . Jde o nejrozsáhlejší sociologické šetření tohoto typu realizované u nás od r. 1989, výjimečné nejen šíří obsahového záběru a počtem vyšetřených osob, ale především poznávacími možnostmi, které otevřelo pro analýzu sociálních aspektů vývoje české a slovenské společnosti po pádu komunistického režimu. V  této mimořádné akci byly uskutečněny rozhovory se 4720 náhodně vybranými osobami ve věku 18 až 69 let ze všech sociálních skupin a na celém území republiky. Rozsáhlý výzkumný instrument mapoval vzdělanostní a profesní dráhu dotázaných, zjišťoval sociální a demografické složení jejich domácnosti, její příjmovou úroveň, životní úroveň včetně majetkové situace, životní styl a další údaje. Kromě faktografických zjišťování se výzkum zaměřil také na subjektivní hodnocení sociálního postavení, na strategie individuálního úspěchu, na představy o strategiích dalšího rozvoje společnosti, na postoje k její transformaci a na postoje politické. Získaná data poskytují ve svém souhrnu zcela nové možnosti pokud jde o analýzu současného sociálního postavení jednotlivců a jejich domácností a změn tohoto postavení v posledních deseti létech, jakož i pro rozbory subjektivní reflexe těchto skutečností.


7.3. Post-communist Party Systems. Competition, Representation, and Inter-Party Cooperation
H. Kitschelt, Z. Mansfeldová, Z. Markowski, G. Tóka
Kniha s výrazným autorským podílem české autorky, vědecké pracovnice Sociologického ústavu AV ČR, pojednává o postkomunistických stranických systémech. Zabývá se procesem krystalizace systému politických stran a demokratické soutěže mezi politickými stranami uvnitř těchto systémů ve čtyřech postkomunistických zemích v první polovině 90. let - v Bulharsku, České republice, Maďarsku a v Polsku. Základem byl empirický výzkum realizovaný v těchto zemích v r. 1994, kombinovaný s analýzou výsledků výzkumů veřejného mínění. To, v jaké míře a na základě čeho politické strany mezi sebou soutěží a jaké zájmy reprezentují, určuje do značné míry kvalitu demokratických procesů v jednotlivých zemích. Kniha kombinuje teoretický přístup opírající se o zkušenosti ”třetí vlny” přechodu k demokracii, inovativní výzkumné metody, empirická data a poznatky z historie regionu. Autoři se snaží zjistit, nakolik jsou stranické systémy programaticky strukturované, či se vyskytují strany klientelistického nebo charismatického typu. Dalším zkoumaným tématem je povaha progarmatické strukturace, hledání základních štěpicích linií, na jejichž základě se strany navzájem odlišují svými programy a postoji k politicky relevantním otázkám a podle nichž voliči rozdělují sví sympatie. Kniha ukazuje rozdíly mezi zkoumanými zeměmi, odlišný způsob utváření vztahu mezi stranami a jejich voliči či sympatizanty, různé formy reprezentace zájmů voličů a odlišné dispozice k vytváření koalic či dočasného politického spojenectví na půdě parlamentu či exekutivy.
  • Kitschelt, H., Mansfeldová, Z., Markowski, Z. and Tóka, G., Cambridge: Post-communist Party Systems. Competition, Representation, and Inter-Party Cooperation, Cambridge University Press 1999, Cambridge Studies in Comparative Politics


7.4. Ten Years of rebuilding capitalism
Anglická verze zprávy na základě sociologických výzkumů a statistických dat popisuje a analyzuje ve vybraných tematických okruzích vývojové trendy české společnosti v posledních deseti letech a snaží se o propojení pohledů sociologického, ekonomického, demografického, politologického a pedagogického. První část zprávy je věnována lidským zdrojům, zejména vzdělání, podnikání a rodině, jakožto nástrojům a prostředí, skrze něž se rozvíjí lidská aktivita. Druhá část je věnována strukturám a institucím, ve kterých se rozvíjejí činnosti lidí - ekonomickým rozdílům a mechanismům jejich utváření, pohybům lidí na sociálním žebříčku a rozdělení úloh mezi trhem a státem. Třetí část práce je věnována vztahům sociální a politické struktury společnosti. V příloze jsou uvedeny časové řady indikátorů, vztahujících se k textové části a informace o použitých výzkumech. Práce vychází z ekonomické teorie lidského kapitálu, sociologické teorie sociální stratifikace a politologicky zejména z teorií krystalizace politické scény.


7.5. Women's Unemployment during Transition, Evidence from Czech and Slovak Micro-Data
J. Ham, J. Švejnar, K. Terrell
Autoři v této studii hledají odpověď na tři otázky a) Proč je nezaměstnanost v ČR nižší než v SR?, b) prodlužuje podpora v nezaměstnanosti dobu trvání nezaměstnanosti?, c) proč je nezaměstnanost vyšší u žen než mužů? Používají individuální týdenní data o nezaměstnaných sebraná z dvaceti okresních úřadů práce v obou republikách v červenci 1993. Vlivy ovlivňující dobu setrvání v nezaměstnanosti analyzují pomocí hazardního modelu, který umožňuje zahrnout proměnné měnící se v čase. Jako hlavní důvody pro kratší délku nezaměstnanosti českých žen oproti slovenským uvádějí autoři rozdíly v chování zaměstnanců, zaměstnavatelů a institucí (velikost koeficientů). Naopak jako nevýznamné se ukazují rozdíly v demografických faktorech a ekonomických podmínkách v obou státech. Vliv podpory v nezaměstnanosti je pouze mírný a pro ČR vyšší než pro SR. Rozdíly v délce nezaměstnanosti mužů a žen nejsou způsobeny rozdílným chováním mužů a žen, ale pouze velikostí vlivu jednotlivých vysvětlujících proměnných.
  • Ham, J., Švejnar, J., Terrell, K.: Women's Unemployment during Transition, Evidence from Czech and Slovak Micro-Data,The Economist of Transition, 1999 (7), 1: 47-78


7.6. Privatization, Ownership Structure and Transparency: How to Measure the True Involvement of the State
F. Turnovec
Práce navrhuje metodologii pro oceňování přímých a nepřímých (skrytých) vlastnických vztahů a míry transparentnosti vlastnické struktury v ekonomice. Metodologie je aplikována na analýzu vlastnické struktury bankovního sektoru v ČR. Autor dospívá k závěru, že při zohlednění nepřímých vlastnických vztahů stát v ČR má i po uskutečněné privatizaci zodpovědnost za podstatně větší část ekonomiky než se běžně soudí na základě jeho přímých vlastnických podílů.
  • Turnovec, F.:  Privatization, Ownership Structure and Transparency: How to Measure the True Involvement of the StateEuropean Journal of Political Economy, 1999 (15), 4: 605-618


7.7. Psychologie umělecké literatury (K problematice a metodologii nové interdisciplíny)
J. Viewegh
Kniha je prvním pokusem o zmapování nového, interdisciplinárního oboru, který se konstituuje mezi psychologií a uměnovědami. Psychologie umění, zejména psychologie umělecké literatury, zaujímá vzhledem k jiným aplikovaným disciplínám v rámci psychologie i mimo ni zvláštní postavení. A právě tato skutečnost se stala předmětem autorova zkoumání. Autor kriticky pojednává o možnostech a omezeních scientistického přístupu postihnout prožitkový svět člověka, zaměřuje se na moderní pokusy vytvořit novou interdisciplínu, kriticky se vyrovnává s antipsychologicky zaměřeným strukturalismem J. Mukařovského a zejména se zabývá psychologickými otázkami interdisciplinarity. Záměrem publikace je zvýšit vnímavost psychologů a jejich mezioborových partnerů pro řešení životních problémů současného člověka médiem literárního umění.
  • Viewegh, J.: Psychologie umělecké literatury (K problematice a metodologii nové interdisciplíny), Psychologický ústav AV ČR a Nakladatelství Pavel Křepela, Brno 1999, 308 s.


7.8. Kvantitativní a kvalitativní metody v psychologickém výzkumu
Příspěvky editovaného sborníku lze rozdělit do tří skupin: Tématem první z nich je srovnání kvantitativního a kvalitativního přístupu v psychologickém výzkumu, přednosti a omezení v uplatnění každého z nich, historická podmíněnost jejich vzniku a funkce v psychologickém výzkumu, zejména pak v explanaci psychických jevů. Druhá skupina příspěvků je převážně věnována jednomu z uvedených způsobů uchopení výzkumné problematiky, a to způsobu vycházejícího buď z kvantitativní metodologie, nebo z metodologie kvalitativní. Do poslední skupiny jsou zařazeny příspěvky, jež se zabývají specifickými problémy výzkumu sebepojetí a funkcí "common sense" v psychologickém poznání.
  • Heller, D., Sedláková, M., Vodičková, L. (Eds.): Kvantitativní a kvalitativní metody v psychologickém výzkumu, Praha, PsÚ AV ČR 1999


7.9. Metaforická konceptualizace politické problematiky
V. Chrz
Cílem práce je využití současné kognitivní psychologie pro analýzu metaforických vyjádření užívaných v rámci různých forem komunikace politické problematiky. Teoretická část práce obsahuje výklad teoretického rámce, přijatého pro uchopení dané problematiky, který tvoří teorie mapování struktury D. Gentnerové, teorie konceptuální metafory G. Lakoffa a teorie představových schémat M. Johnsona. Tyto teorie umožňují chápat v politice užívaná metaforická vyjádření jako způsoby konceptualizace a vysvětlit jejich předpokládaný kognitivní efekt a mechanismus působení. V empirické části práce je shromážděn orientační vzorek metaforických vyjádření užívaných v různých formách komunikace politické problematiky. Je navržen kategoriální systém pro analýzu metaforické konceptualizace politické problematiky sestávající ze čtyř bipolárních dimenzí, jimiž jsou: 1) kognitivní efekt, 2) druh projikovaného poznání, 3) úroveň obecnosti a 4) explicitnost vyjádření. Navržený kategoriální systém je podrobně ilustrován na příkladech z orientačního vzorku. Pomocí navrženého postupu analýzy a kategoriálního systému jsou analyzovány vybrané případy metaforické konceptualizace politické problematiky v polistopadovém vývoji v ČR.
  • Chrz, V.: Metaforická konceptualizace politické problematiky, Praha, PsÚ AV ČR 1999


7.10. Adolescence: psychologické a sociální charakteristiky dospívajících
P. Macek
Publikace je původní monografií, která shrnuje aktuální teoretické a empirické poznatky o období dospívání. První část je přehledem novějších teorií a přístupů k adolescenci, ukazuje posun od pojetí adolescence jako bouřlivého a krizového období do pojetí zdůrazňujícího aktivní proces sebeutváření. Ve druhé části jsou shrnuty nejnovější empirické výzkumy, které mapují biologické, psychologické a sociální změny. Ve třetí části publikace jsou obsaženy hlavní výsledky mezinárodního srovnávacího výzkumu adolescentů. Tento projekt (Euronet Pilot Study, 11 evropských zemí) umožnil konfrontaci běžného života českých dospívajících s životem jejich vrstevníků ve střední, východní a západní Evropě.
  • Macek, P.: Adolescence: psychologické a sociální charakteristiky dospívajících, Praha, Portál 1999


7.11. Mezinárodní a evropské kontrolní mechanismy v oblasti lidských práv P. Šturma Publikace nabízí přehledným způsobem výběr mezinárodních a evropských smluvních instrumentů a kontrolních mechanismů z oblasti lidských práv a svobod. Jedná se o u nás dosud nejúplnější výběr z této problematiky. Publikace tak přispívá k rozšíření znalostí oboru, ve kterém na rozdíl od zahraničí byly v české literární produkci doposud publikovány pouze základní informace. Zabývá se rovněž trestáním zločinů podle mezinárodního práva a postihem konvencionálních trestných činů, tedy problémem dnes velmi aktuálním. Publikace je členěna do šesti částí, obsahuje přehled použité literatury i věcný rejstřík. Je určena hlavně pro soudce, advokáty, právníky ve státní sféře a studenty právnických fakult, kterým usnadní orientaci v dnes již těžko přehledném  systému mezinárodních kontrolních mechanismů ochrany lidských práv a jejich optimální využívání.
  • Šturma, P.: Mezinárodní a evropské kontrolní mechanismy v oblasti lidských práv, C.H.Beck, Praha, 1999, 80 s.


7.12. Juristická a lingvistická analýza právních textů (právně-informatický přístup)
J. Kořenský, F. Cvrček, F. Novák
Publikace je výsledkem spolupráce vědeckých pracovníků oboru lingvistiky a práva. Shrnuje výsledky několikaletých zkoumání textů právních předpisů platných na území dnešní České republiky od roku 1918. Autoři jsou předkládají poznatky z oblasti vztahů mezi obsahem práva, základními konceptuálními prostředky práva a jejich formálně jazykovými způsoby vyjádření. Zvláštní pozornost věnovali základním teoretickým otázkám právní informatiky jako novému oboru, hrajícího významnou roli jak ve vysokoškolské výuce, tak v právní praxi.Publikace je přehledně členěna do sedmi kapitol a obsahuje velké množství tabulek, rozsáhlý poznámkový aparát a bibliografii. Na závěr publikace je uvedeno resumé v anglickém jazyce.Publikace je určena odborné veřejnosti - právníkům, lingvistům a informatikům aj.
  • Kořenský, J., Cvrček, F., Novák, F.: Juristická a lingvistická analýza právních textů (právně-informatický přístup), Praha, Academia 1999, 171 s.


7.13. Kupní smlouva v mezinárodním obchodním styku
A. Kanda
Publikace podává důkladný rozbor dvou základních dokumentů v oblasti mezinárodního obchodního styku, a to Úmluvy OSN o smlouvách o mezinárodní koupi zboží a Úmluvy o promlčení při mezinárodní koupi zboží. Obsahem knihy není pouhý komentář k jednotlivým ustanovením Úmluvy, ale snaží se o hlubší analýzu jednotlivých institutů v ní upravených a stručně odkazuje na jejich historické kořeny.Publikace je určena nejen právníkům, ale svým pojetím bude užitečná i studentům právnických fakult a pracovníkům v oblasti právní teorie a v neposlední řadě též soudcům obchodních soudů a advokátům zastupujících naše právní subjekty při uzavírání obchodních smluv v mezinárodním obchodním styku.Kniha obsahuje vedle obsáhlé bibliografie i texty obou mezinárodních dokumentů v češtině, angličtině a francouzštině.
  • Kanda, A.: Kupní smlouva v mezinárodním obchodním styku, Praha, Linde 1999, 307 s.


7.14. Politická kultura německých aktivistických stran v ČSR 1918-1938 E. Broklová Práce dává odpověď na otázku, proč se německé obyvatelstvo v Československu nestalo součástí otevřené demokratické společnosti a volilo secesi. Odpověď nachází studie v odlišné německé politické kultuře, kterou analyzuje. Německé politické strany a jejich voličstvo, které zaujaly aktivistický postoj vůči ČSR, sice přistoupily na provozní formy přijatelné v rámci demokratického politického systému, ale základem politické kultury zůstalo antidemokratické myšlení související se staršími tradicemi a aktuálním stavem politické kultury ve Výmarské republice. ČSR se nedočkala T. G. Masarykem požadovaných padesáti let klidného vývoje, během nichž bylo reálné vytvoření demokratické hodnotové orientace všeho obyvatelstva.
  • Broklová, E.: Politická kultura německých aktivistických stran v ČSR 1918-1938, Karolinum, Praha 1999. 199 s.


7.15. T.G. Masaryk a česká slovanská politika 1882-1910 V. Doubek Práce se zabývá vývojem osobnosti T. G. Masaryka a formování jeho politického programu rozpracovávaného prakticky i teoreticky v souvislostech slovanských koncepcí české politiky před první světovou válkou.
  • Doubek, V.: T.G. Masaryk a česká slovanská politika 1882-1910, Praha, Academia 1999. 191 s.


7.16. České ženy v 19. století
M. L. Neudorflová
Kniha je přehledem činnosti českých žen od 20. let 19. století do roku 1914. Tato aktivita vedla postupně ke vzrůstající iniciativě v oblastech důležitých pro rozvoj úrovně žen i celého českého národa. Každá ze čtrnácti kapitol se chronologicky věnuje jedné z důležitých oblastí. Středem činnosti žen bylo úsilí za stejné možnosti ve vzdělání a zrovnoprávnění v oblasti právní, ekonomické, politické aj. Spolupráce českých žen a osvícených českých mužů byla součástí jejich nesnadného zápasu, kterým čelili předsudkům a neporozumění. Ženské spolky a vynikající ženské časopisy se orientovaly na vzdělávání a informování v širším kontextu národních a veřejných potřeb.
  • Neudorflová, M. L.: České ženy v 19. století, JANUA 1999, 446 s.