Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast


Kalendář akcí

Dnes < 2013 >  < leden > 
Po Út St Čt So Ne
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Akademický bulletin

abicko

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

biocev-logo-color-horizontal.jpg

Více o projektu

 

projekt ALISI

ALISI

2. Sekce aplikované fyziky
znak_sekce_2.gif Seznam anotací:
  1. 1. Úloha krátkých trhlin při predikci únavové životnosti materiálů (Ústav fyziky materiálů)
  2. 2. Měření energie lokálně generovaného svazku rychlých částic na tokamaku Tore Supra, a důsledky generace tohoto svazku (Ústav fyziky plazmatu)
  3. 3. Plazmochemické účinky elektrických výbojů generovaných současně v plynné a vodní fázi (Ústav fyziky plazmatu)
  4. 4. Detekce a statistické vyhodnocování turbulentních struktur ve volném proudu termického plazmatu (Ústav pro elektrotechniku)
  5. 5. Vliv přírodních organických látek a morfologických vlastností separovatelných agregátů na proces úpravy vody (Ústav pro hydrodynamiku)
  6. 6. Simulace hydrologických procesů v povodí s vyhodnocením odtokových změn (Ústav pro hydrodynamiku)
  7. 7. Optický dopravník (Ústav přístrojové techniky)
  8. 8. Kontrast injektovaného náboje v mikroskopii velmi pomalými elektrony (Ústav přístrojové techniky)
  9. 9. Analýza a optimalizace akvizičních systémů s velkým frekvenčním a dynamickým rozsahem (Ústav přístrojové techniky)
  10. 10. Optický biosenzor pro detekci chemických a biologických látek (Ústav radiotechniky a elektroniky)
  11. 11. Ramanovský vláknový zesilovač s časově multiplexovaným čerpáním (Ústav radiotechniky a elektroniky)
  12. 12. Pyroelektrický detektor infračerveného záření pro ekologii (Ústav radiotechniky a elektroniky)
  13. 13. Lubrikace hlezenního kloubu člověka při chůzi (Ústav teoretické a aplikované mechaniky)
  14. 14. Analýza mechanických vlastností historického dřeva (Ústav teoretické a aplikované mechaniky)
  15. 15. Vývoj hypoplastického konstitučního modelu pro jemnozrnné zeminy (Ústav teoretické a aplikované mechaniky)
  16. 16. Hybridní syntetizované proudy (Ústav termomechaniky)
  17. 17. Konstitutivní modely materiálů s tvarovou pamětí (Ústav termomechaniky)
  18. 18. Biomechanika hlasu člověka (Ústav termomechaniky)



2.1 Úloha krátkých trhlin při predikci únavové životnosti materiálů

Spolehlivá predikce únavové životnosti materiálů, konstrukčních dílů, popř. celých konstrukcí je důležitá pro rychlý vývoj nových strojů a zařízení a zejména pro zajištění jejich bezpečnosti a spolehlivosti. Oblasti, v nichž se postupně hromadí únavové poškození a při dlouhodobé exploataci může nastat provozní lom, jsou zejména místa koncentrace napětí a deformací. Dosavadní přístupy k návrhu strojů a zařízení jsou založeny na koncepci lokálního napětí a deformace v místě koncentrace a nebo na aplikaci lomové mechaniky, která dobře popisuje poškození až teprve v etapě růstu dlouhých trhlin. Žádný z těchto přístupů nedovede spolehlivě předpovědět únavovou životnost.
Autoři studovali vývoj únavového poškození na zkušebních tělesech řady materiálů jednofázových, dvoufázových i materiálů z masivních průmyslových výkovků od stadia iniciace trhlin až do únavového lomu. Pozorováním vývoje povrchového reliéfu s využitím moderních vysokorozlišovacích technik a zejména sledováním růstu mikrotrhlin a krátkých únavových trhlin zjistili etapy rozhodující o únavové životnosti. Etapa šíření krátkých trhlin byla identifikována jako rozhodující etapa pro celkovou únavovou životnost. Studiem kinetiky rozvoje krátkých trhlin na vzorcích zatěžovaných v počítačem řízeném elektrohydraulickém pulzátoru byly zjištěny parametry charakterizující jejich růst při různých amplitudách napětí a deformace. Rozhodující veličinou se ukázala amplituda cyklické plastické deformace. Přechod na tradiční napěťové charakteristiky je umožněn pomocí cyklické deformační křivky.
Rozhodující parametry růstu krátkých trhlin byly určeny pro austenitickou a feritickou nerezavějící ocel, pro duplexní austeniticko-feritickou ocel i pro důležité feriticko-bainitické ocele. Porovnáním parametrů charakterizujících růst krátkých trhlin a parametrů získaných z tradičních nízkocyklových a vysokocyklových vlastností materiálů bylo možné navrhnout vhodný způsob určení veličin použitých při odhadu únavové životnosti. Navržený postup predikce životnosti byl ověřen v případě hladkých těles. Byl též navržen komplikovanější postup pro predikci únavové životnosti vrubovaných těles zatěžovaných časově proměnnými silami. Byly zahájeny práce k přenosu získaných poznatků na vrubovaná tělesa a k experimentálnímu určení jejich životnosti.
Získané výsledky poskytují možnosti přesnější predikce únavové životnosti na základě nových principů a tudíž zajištění bezpečnosti a dlouhodobé spolehlivosti výrobků v řadě průmyslových oblastí.

Polák J., Zezulka P.: Short crack growth and fatigue life in austenitic-ferritic duplex stainless steel. Fatigue Fract. Engng Mater. Struct., 28, 2005, 923-935.
Polák J., Petrenec M., Man J.: Dislocation structure and surface relief in fatigued metals. Mater Sci. Engng , A400-401, 2005, 405-408.
Polák J.: Plastic strain controlled short crack growth and fatigue life. Int. J. Fatigue, 27, 2005, 1192-2001.
Polák J.: Cyclic plastic response and fatigue life of duplex and superduplex stainless steel. Kovové Mater. 43, 2005, 280-289.





2.2 Měření energie lokálně generovaného svazku rychlých částic na tokamaku Tore Supra, a důsledky generace tohoto svazku
V. Petržílka, F. Žáček, skupina Tore Supra, Francie, skupina VTT, Finsko

Na základě našeho originálního návrhu bylo na francouzském tokamaku Tore Supra pomocí analyzátoru s brzdným polem (RFA) provedeno měření [1] toku rychlých částic vznikajících před ústím vysokofrekvenčního grilu - antény při generování elektrického proudu vlnami s frekvencí v oblasti tzv. dolní hybridní resonance. Silný negativní proud pozorovaný RFA za specifických experimentálních podmínek je způsoben svazkem rychlých elektronů generovaných ve vrstvě silné cca 1 cm těsně před anténou. Vůbec poprvé byla též provedena měření energetické rozdělovací funkce svazku. Tento nechtěně generovaný svazek rychlých částic může mít negativní dopad na životnost stěn tokamaku v místě dopadu svazku, kde se vytvářejí tzv. horké skvrny, obr. 1. Proto jsme navrhli další experiment pro velký evropský tokamak JET, aby bylo možno studovat tento jev v podmínkách blízkých budoucímu tokamaku reaktoru ITER [2]. V experimentu na tokamaku CASTOR v ÚFP AV ČR se nám pak podařilo prokázat vliv generace těchto rychlých částic na elektrické pole před grilem, které následně může vyvolat proudy v plazmatu a změnu jeho hustoty [3,4]. Získané výsledky jsou důležité pro ohřev plazmatu v budoucím tokamaku - reaktoru ITER.

[1] Petržílka, V., Gunn, J., Goniche, M., et al.: Fast Particle Energy Measurements on Tore Supra. - EPS 2005 Conference, Tarragona, Spain, 2005.
[2] Rantamaki, K., Petržílka, V., et al.: Bright Spots Generated by Lower Hybrid Waves on JET. - Plasma Phys. Contr. Fusion 47: 1101-9 (2005).
[3] Žáček, F., Petržílka, V., Goniche, M.: Positive biasing of plasma in front of LH antennas. - Plasma Phys. Contr. Fusion 47: L17-19 (2005).
[4] Žáček, F., Petržílka, V., Goniche, M.: Radial and toroidal electric field measurements in front of the CASTOR tokamak LH launcher. - EPS 2005 Conference, Tarragona, Spain, 2005.


img6-sekce2.jpg
Obrázek ukazuje typický vzhled místa erodovaného zmíněným svazkem (zvětšení 1000).





2.3 Plazmochemické účinky elektrických výbojů generovaných současně v plynné a vodní fázi
P. Lukeš, M. Člupek, V. Babický, P. Šunka

Pracovníci ÚFP vyvinuli ve spolupráci s kolegy z Florida State University tzv. hybridní impulsní výbojový reaktor, který generuje elektrický výboj v plynné fázi nad vodní hladinou a současně přímo ve vodě. Tyto výboje vyvolávají ve vodě fyzikální a chemické procesy, které se mohou uplatňovat i při rozkladu a likvidaci ve vodě nežádoucích organických látek a mikroorganismů. S použitím fenolů jako modelových organických látek byly za různých podmínek zkoumány plazmochemické účinky vyvolané těmito výboji. Mezi nejdůležitější výbojem vyvolané procesy chemické patří tvorba ozonu vplynu (vzduchu nebo kyslíku) nad vodní hladinou a tvorba OH radikálů a peroxidu vodíku ve vodě. Dále dochází na rozhranní plynné a kapalné fáze při přímém kontaktu plazmových kanálů s vodní hladinou k tvorbě OH radikálů a působením výboje k jejich přenosu společně s ozonem do vody. Ve srovnání s výbojem generovaným pouze ve vodní fázi v hybridním reaktoru výrazně vzrostla účinnost degradace fenolů v důsledku kombinovaného účinku chemicky aktivních částic generovaných oběma typy výbojů. Elektrický výboj kromě toho doprovázejí také další fyzikální jevy - ultrafialové záření, rázová vlna, silné elektrické pole. Výsledky významně přispívají k porozumění procesům vyvolaným elektrickými výboji ve vodě a k dalšímu vývoji této technologie perspektivně využitelné jako alternativního způsobu likvidace chemického a biologického znečištění ve vodě.

img7-sekce2.jpg Schéma plazmochemických oxidačních procesů vyvolaných v hybridním impulsním výbojovém reaktoru za přítomnosti kyslíkové atmosféry nad vodní hladinou. 1, Elektrický výboj ve vodě; 2, výboj v plynné fázi nad vodní hladinou; 3, tvorba ozonu a jeho rozpouštění ve vodě; 4, přenos OH radikálů tvořených plynným výbojem ve vodních parách nad vodní hladinou; 5, tvorba vodní páry; 6, Peroxone proces - rozklad peroxidu vodíku ozonem; 7 a 8, tvorba 2O2 a OH·radikálů výbojem ve vodě.


Lukeš P., Locke B. R. Plasmachemical Oxidation Processes in Hybrid Gas-Liquid Electrical Discharge Reactor J. Phys. D: Apl. Phys. 38 (22): 4074-4081 (2005).
Lukeš, P., Člupek, M., Babický, V., Janda, V., Šunka P. Generation of ozone by pulsed corona discharge over water surface in hybrid gas-liquid electrical discharge reactor. J. Phys. D: Appl. Phys. 38 (3): 409-416 (2005).





2.4 Detekce a statistické vyhodnocování turbulentních struktur ve volném proudu termického plazmatu.
RNDr. Jan Hlína,CSc., tel. 266053512, e-mail hlina@iee.cas.cz

Termické plazma generované elektrickým obloukem v plazmatronech je stále častějším nástrojem v mnoha technologických procesech, např. při vytváření vrstev s extrémními vlastnostmi nebo při likvidaci odpadů. Při všech aplikacích je velmi důležitý přenos tepla uvnitř plazmatu nebo mezi plazmatem a vloženou pevnou překážkou. Přenos tepla významně závisí na charakteru proudění plazmatu, na počtu, velikosti a rychlosti tvořících se turbulentních struktur. Turbulentní struktury je možné detekovat analýzou posloupnosti snímků plazmatu získaných CCD kamerou. Při našich experimentech byla komerční multiexpoziční kamera vybavena přídavným rozmítacím zařízením vlastní konstrukce, které nám umožnilo získávat série 8 - 10 snímků volného proudu argonového plazmatu s odstupem 11 ?s a expozicí 300 ns. Vyhodnocením rozdílů mezi sousedními snímky jsme pak mohli indikovat turbulentní struktury - oblasti se sníženou nebo zvýšenou intenzitou záření (svítivostí), postupující s proudem plazmatu směrem od výstupní trysky plazmatronu. Rozdíly svítivosti jsou způsobeny vírovými strukturami, zanášejícími do proudu plazmatu s vysokou teplotou okolní chladnější atmosféru. V rámci diplomové práce jsme vyvinuli program, který umožňuje z velkého množství získaných snímků vyhodnocovat velikosti, počty a rychlosti vznikajících struktur. Statistická rozdělení těchto veličin se s měnící se intenzitou turbulence přibližují nebo vzdalují gaussovskému tvaru a umožňují tak hodnotit charakter proudění v plazmatu.

img8-sekce2.jpg img9-sekce2.jpg
Série snímků proudu termického plazmatu, expozice 300 ns, interval Turbulentní struktury zjištěné vyhodnocením rozdílů mezi snímky na obrázku vlevo (bíle zobrazeny struktury s rostoucí svítivostí, černě


J. Hlína, J. Šonský, V. Něnička and A. Zachar: Statistics of turbulent structures in a thermal plasma jet, J. Phys. D:Appl. Phys. 38, 1760-1768 (2005)




2.5 Vliv přírodních organických látek a morfologických vlastností separovatelných agregátů na proces úpravy vody
(S.Mutl, L.Pivokonská, M.Pivokonský, O.Klouček)

V rámci výzkumu vlivu přírodních organických látek na proces úpravy vody byla vypracována metodika jejich klasifikace pomocí iontoměničové separace a chromatografické analýzy. Iontoměničová separace umožňuje dělení přírodních organických látek na silně a slabě hydrofobní kyseliny a na nenabité a nabité hydrofilní organické látky. Podle této separace lze následně usuzovat na možnosti odstraňování jednotlivých přírodních látek. Pomocí chromatografické analýzy byly identifikovány proteiny tvořící metabolické a rozkladné produkty sinic a řas, které jsou problematicky odstranitelné, a byl zjištěn zásadní rozdíl těchto proteinů (např. v jejich molekulové hmotnosti). Pomocí afinitní chromatografie byly jako součást rozkladných produktů sinice Microcystis aeruginosa izolovány proteiny o relativní molekulové hmotnosti okolo 60 tisíc, které mají schopnost vytvářet komplexní sloučeniny s hlinitými a železitými solemi používanými jako destabilizační činidla při úpravě vody. Tyto izolované proteiny se podílejí na inhibici destabilizačních procesů při úpravě vody a tím výrazně snižují účinnost úpravy vody na vodu pitnou.
Výzkum zaměřený na studium vlivu intenzity a doby míchání na morfologické vlastnosti separovatelných agregátů prokázal, že gradient rychlosti a doba jeho aplikace mají zásadní vliv na velikostní a tvarové charakteristiky vznikajících agregátů, čímž zásadně ovlivňují účinnost úpravy vody konvenčním způsobem. Bylo prokázáno, že agregáty vhodných vlastností vznikají při aplikaci vyšších gradientů rychlosti (G > 150 s-1) oproti gradientům běžně aplikovaným v provozech. Aplikací těchto vyšších intenzit míchání lze významně zvýšit účinnost celé úpravy vody na vodu pitnou. Výzkum zabývající se rozbíjením již vytvořených agregátů změnou podmínek míchání prokázal, že náchylnější k destrukci jsou agregáty vznikající při aplikaci nízkých gradientů rychlosti (G < 100 s-1).

img31-sekce2.jpg Snímek agregátů tvořených při úpravě vody s obsahem organických látek produkovaných vodním květem


Pivokonská, L., Pivokonský, M.: The influence of conditions of agitation on the properties of aggregates formed during treatment of water with a content of humic substances. - Wat. Sci. Tech. (v tisku).
Mutl, S., Polášek, P., Pivokonský, M., Klouček, O.: The influence of G and T on the course of aggregation at treatment of medium polluted surface water. - Wat. Sci. Tech. (v tisku).





2.6 Simulace hydrologických procesů v povodí s vyhodnocením odtokových změn
R.Košková, J.Buchtele, B.Vološ

Hydrologické modely umožňují provádět simulace budoucích podmínek v povodí na základě různých vývojových scénářů a ohodnotit opatření proti případným negativním trendům vývoje průtoků. Porovnáním výsledků simulací srážko-odtokových modelů s měřenými hydrologickými veličinami lze sledovat vývoj povodí z dlouhodobého pohledu. Bylo implementováno několik hydrologických modelů s různou mírou propojení s geografickými informačními systémy. Jedná se např. o modely SAC-SMA, HSPF, HEC-1 a SWIM. Tyto modely byly porovnány z hlediska reprezentativnosti výsledků simulací pro podmínky střední Evropy. Rovněž bylo vyhodnoceno zpřesnění výsledků srážko-odtokových simulací použitím semi-distribuovaného módu těchto modelů, který umožňuje plné zahrnutí heterogenních charakteristik povodí do výpočtu. Posouzena byla dostupnost dat pro tyto simulace. Uvedené modely byly využity například při řešení problematiky zatápění zbytkových jam Severočeské hnědouhelné pánve s ohledem na předpovídanou klimatickou změnu v době realizace revitalizace. Dále se výzkum zaměřil na vyhodnocení dopadu změn vegetačního krytu (zejména odlesnění v horských oblastech) na tvorbu průtoků v minulých desetiletích a rovněž na možnost zlepšení odtokových poměrů v povodí volbou vhodného typu porostu.

Košková, R., Buchtele, J., Kos, Z.: Dopad globální změny klimatu na povodí Bíliny a průběh zatápění zbytkové jámy Bílina. Část I. Ovlivnění hydrologického cyklu Bíliny. - J. Hydrol. Hydromech. 53: 44-53 (2005).
Košková, R., Buchtele, J., Kos, Z.: Dopad globální změny klimatu na povodí Bíliny a průběh zatápění zbytkové jámy Bílina. Část II. Varianty zatápění zbytkové jámy. - J. Hydrol. Hydromech. 53: 103-112 (2005).
Košková, R., Buchtele, J., Vološ, B.: Evaluation of SAC-SMA and HSPF rainfall-runoff simulations in upper parts of Vltava basin, CD Conf. Proc. European Geosciences Union General Assembly 2005 Vienna, Austria, 24-29 April 2005, Geophysical Research Abstract, Vol 7, ISSN: 1029-7006.
Vološ, B., Košková, R.: Influence of time step of precipitation input data sets on simulated hydrograph shape, CD Conf. Proc. European Geosciences Union General Assembly 2005 Vienna, Austria, 24-29 April 2005, Geophysical Research Abstract, Vol 7, ISSN: 1029-7006.





2.7 Optický dopravník
Tomáš Čižmár, Martin Šiler, Pavel Zemánek

Optický dopravník je laboratorní zařízení, které využívá mechanických účinků prostorové světelné struktury k zachycení a řízenému přesunu mikrometrových a submikrometrových objektů v kapalném prostředí. Na rozdíl od klasické optické pinzety, která může využít pouze jedno ohnisko fokusovaného laserového svazku, pracuje optický dopravník s tzv. nedifrakčním besselovským svazkem. Příčný intenzitní profil zvoleného nedifrakčního svazku má střed o mikrometrovém poloměru, který téměř nemění své rozměry podél vzdálenosti až jednoho milimetru. Umístíme-li takovému svazku do cesty překážku (mikrometrový objekt), naruší se pouze na krátkém úseku a za ním se sám zrekonstruuje do původního tvaru. Optický dopravník využívá dvou stejných protiběžných nedifrakčních svazků, jejichž interferencí vzniká stojatá vlna, systém minim a maxim optické intenzity. V nich lze zachytit až stovky mikroobjektů a změnou fáze jedné z vln jsou společně se stojatou vlnou velmi přesně přesouvány. Na konstrukci optického dopravníku spolupracovaly týmy ÚPT a Univ. St. Andrews ve Skotsku. Zařízení umožnilo např. uspořádat do lineární prostorové struktury polystyrénové kuličky o poloměru i menším než tisícina milimetru a přemístit je na vzdálenost až 1mm. Optický dopravník bude možné využít k přesnému přemístění i živých buněk, či třídění mikroobjektů dle jejich velikosti, tvaru a složení.

img10-sekce2.jpg
Objekty o poloměru 175 nm zachycené v systému optických pastí. Horní obrázek je složený z 10 snímků CCD kamery a znázorňuje celý řetězec dlouhý 1 mm. Spodní část zobrazuje jeden snímek, který odpovídá oblasti označené v horní části bílým obdélníkem.


img11-sekce2.jpg
Výřez ukazuje sedm polystyrénových kulových objektů o poloměru 100 nm zachycených do stojaté nedifrakční vlny. Změnou fáze jednoho svazku se řetězec maxim a minim, do kterých byly objekty zachyceny, přesouvá. Na jednotlivých řádcích je demonstrován obousměrný přesun v délce pouze 50 µm, ale sestava umožňuje přesun až 20x větší.


Čižmár, T., Garcés-Chávez, V., Dholakia, K., Zemánek, P.: Optical conveyor belt for delivery of submicron objects. - Appl. Phys. Lett. 86: 174101:1-3 (2005).
Čižmár, T., Garcés-Chávez, V., Dholakia, K., Zemánek, P.: Optical conveyor belt based on Bessel beams. Proc. SPIE Int. Soc. Opt. Eng. 5930, 59300X (2005).
Čižmár, T., Šiler, M., Zemánek, P.: An optical nanotrap array movable over milimetre range. Zasláno do Applied Physics B





2.8 Kontrast injektovaného náboje v mikroskopii velmi pomalými elektrony
Luděk Frank, Ilona Müllerová

Byl objeven a popsán nový mechanismus vysoce kontrastního zobrazení dopovaných oblastí v polovodiči pomocí velmi pomalých elektronů o energii pod cca 2 až 3 eV v rastrovacím elektronovém mikroskopu. Jev je dynamický, tj. závisí na velikosti proudu elektronového svazku. Model kontrastního mechanismu je založen na představě o injekci elektronů do vodivostního pásu polovodiče a jejich rekombinaci přes pasti, vedoucí v p-typu polovodiče ke kompenzaci majoritních děr. Zbylý náboj ionizovaných akceptorů způsobuje nabití oblasti p-typu polovodiče na povrchový potenciál přibližně - 1 V, který při dostatečně nízké energii dopadajících elektronů způsobí jejich totální odraz v úrovni povrchu. Zrcadlově odražený, velmi úzký svazek je možné směrovat na detektor anebo mimo něj a zajistit tak extrémně vysoký kontrast zvoleného znaménka. Jev je možné využít k zobrazování dopovaných oblastí v polovodiči s maximálním možným kontrastem, a tedy s velmi vysokým poměrem signálu k šumu, v situaci, kdy díky své nepatrné energii nevyvolávají primární elektrony radiační poškození ani uhlíkovou kontaminaci.

Frank, L., Müllerová, I.: The injected-charge contrast mechanism in scanned imaging of doped semiconductors by very slow electrons. - Ultramicroscopy 106: 28-36 (2005).
Müllerová, I.: What can we see at very low energies in the scanning electron microscope? - Proc. Microscopy Conference 2005, Davos 2005, PSI Proceedings 05-01, ISSN 1019-6447, p. 51.
Müllerová, I.: Remarks to angular and energy sensiivity of image contrast formation in low energy SEM. - Proc. 7th Multinat. Congr. Microsc., Portorož 2005, ISBN 961-6303-69-4, pp. 95-98.





2.9 Analýza a optimalizace akvizičních systémů s velkým frekvenčním a dynamickým rozsahem
Josef Halámek, Ivo Viščor, Miroslav Kasal

Byl analyzován teoreticky dosažitelný frekvenční a dynamický rozsah u současných akvizičních systémů s ohledem na omezení šumem i harmonickými signály. Při požadavku na velký kmitočtový rozsah je dynamický rozsah limitován především nedokonalostí vzorkovacího kmitočtu a nelinearitami převodníku A/D. Požadavky na čistotu hodinového signálu A/D převodníku byly stanoveny pomocí detailní analýzy procesu nerovnoměrného vzorkování. Dopad fázových nedokonalostí hodinového signálu na výstupní signál je přímo úměrný poměru vstupního a vzorkovacího kmitočtu. Navíc může dojít k vícenásobnému přeložení spektra fázové nestability. Teoretické analýzy byly ověřeny řadou měření. Navržená měření umožňují rychlou kontrolu, zda je dynamický rozsah akvizičního systému limitován nedokonalostí hodinového signálu nebo jiným faktorem. Dosažitelná citlivost měření je běžně 150 dBc. Vliv statických a dynamických nelinearit včetně jejich dominantního zdroje byl analyzován pro optimalizaci pracovního bodu A/D převodníku. Použitá analýza komplexního spektra výstupního signálu umožňuje odlišení statických a dynamických nelinearit a tím přesnější určení zdroje nelinearit. Navržená měření a algoritmy zpracování umožňují vyhodnotit závislost obou nelinearit na pracovních podmínkách a tím optimalizovat pracovní podmínky. Realizovaný akviziční systém má dynamický rozsah 150 dBFS/Hz v rozsahu do 200 MHz a optimalizovaný SFDR 100 dB.

Viščor, I, Halámek, J., Villa, M.: Clock signal requirement for high-frequency, high dynamic range acquisition systems. Rev. Sci. Instrum. 76: 115103:1-6 (2005).
Halámek, J. Viščor, I., Kasal, M., Villa, M.: Static and Dynamic Nonlinearity of A/D Converters. -Radioengineering 14: 1-5 (2005).
I. Viščor: Zpracování úzkopásmového signálu s velkým dynamickým rozsahem. Disertační práce.





2.10 Optický biosenzor pro detekci chemických a biologických látek
J. Homola, J. Dostálek, M. Piliarik, I. Tichý, J. Habr

Optické biosenzory s povrchovými plazmony představují moderní detekční technologii s potenciálem pro širokou škálu aplikací, které vyžadují rychlou, specifickou a přesnou detekci chemických a biologických látek, např. lékařskou diagnostiku, monitorování životního prostředí, výzkum a vývoj léčiv, kontrolu jakosti potravin a bezpečnost.
V Ústavu radiotechniky a elektroniky byl realizován nový přenosný biosenzor využívající povrchové plazmony pro přímou detekci chemických a biologických látek. Tento přístroj je založen na, v senzorech unikátní, patentované technologii, která umožňuje zapsat do spektra vlnových délek současně informaci z několika měřicích kanálů [1] a umožnit tak současné měření ve více kanálech [2]. Srdcem senzoru je kompaktní optická lavice (na obrázku vlevo), která je spojena s halogenovou lampou a miniaturním spektrometrem. Přístroj dále zahrnuje jednotku teplotní stabilizace a podpůrnou elektroniku. Povrch měřicích kanálů je modifikován selektivní vrstvou receptorů (např. protilátky, oligonukleotidy), čímž je zajištěna specificita detekce.

img12-sekce2.jpg


Možnosti tohoto nového senzoru byly demonstrovány v modelových experimentech, ve kterých byly detekovány látky, které v životním prostředí negativně ovlivňují činnost žláz s vnitřní sekrecí (atrazin, kyselina 2,4,-dichlorofenoxyoctová, benzo[a]pyren a 4-nonylphenol).

[1] J. Dostálek, H. Vaisocherová, J. Homola: Multichannel surface plasmon resonance biosensor with wavelength division multiplexing, Sensors and Actuators B, 108, 758-764 (2005).
[2] J. Homola, H. Vaisocherová, J. Dostálek, M. Piliarik: Multi-analyte surface plasmon resonance biosensing, Methods, 37, 26-36 (2005).





2.11 Ramanovský vláknový zesilovač s časově multiplexovaným čerpáním
M. Karásek, J. Kaňka, P. Honzátko, P. Peterka

S rozvojem technologie optických sdělovacích systémů s hustým vlnovým multiplexováním získává na významu využití stimulovaného Ramanova rozptylu pro zesilování signálů. V konvenčních širokopásmových ramanovských vláknových zesilovačích (RFA) využívajících kontinuálního čerpání na několika vlnových délkách dochází v důsledku nelineárních interakcí mezi jednotlivými čerpacími vlnami ke zhoršení poměru optického signálu a šumu (OSNR).
Teoreticky jsme analyzovali a experimentálně ověřili RFA s časově multiplexovaným (TDM) čerpáním, ve kterém je několik laserových diod opticky sloučeno tak jako v případě RFA s kontinuálním čerpáním (CW), ale jednotlivé diody pracují v impulsním režimu v oddělených časových intervalech. Tímto způsobem je zajištěno, že v určitém místě ramanovského vlákna je v každém okamžiku přítomna jen jedna čerpací vlna, takže je vyloučeno jejich vzájemné ovlivňování. Vytvořili jsme velkosignálový numerický model ramanovského zesilovače s časově multiplexovaným čerpáním. Činnost tohoto modelu byla demonstrována simulací širokopásmového zesilování s čerpáním na čtyřech vlnových délkách. Porovnáním optických vlastností zesilovačů s kontinuálním a časově multiplexovaným čerpáním jsme demonstrovali zlepšení spektrální závislosti OSNR [1, 2]. Výsledky teoretického a experimentálního studia stabilizace zisku RFA byly shrnuty v [3, 4].
Obrázek ukazuje laboratorní vzorek našeho TDM RFA se čtyřmi čerpacími diodami.

img13-sekce2.jpg


1. M. Karásek, J. Kaňka, J. Radil, J, Vojtěch, "Large signal model of TDM-pumped Raman fiber amplifier", IEEE Phot. Technol. Lett., vol. 17, pp.1848-1850, 2005
2. M. Karásek, J. Kaňka, G.R. Khan, J. Radil, "Design of all-optical gain-clamped lumped Raman fibre amplifier for optimal dynamic performance", IEE Proc. Optoelectronics, vol. 152, pp.223-229, 2005
3. M. Karásek, J. Kaňka, P. Honzátko, and P. Peterka, "Modelling of a pump-power-controlled gain-locking system for multi-pump wideband Raman fibre amplifiers", IEE Proceedings Optoelectronics, vol. 151, No. 2, pp. 74-80, 2004.
4. M. Karásek, J. Kaňka, J. Radil, "Analysis of channel addition/removal response in all-optical gain-clamped cascade of lumped Raman fiber amplifier, J. Lightwave Technol., vol. 22, No. 10, pp.2271-2278, 2004





2.12 Pyroelektrický detektor infračerveného záření pro ekologii
J. Novotný, J. Zelinka, F. Šrobár, Z. Podvalová

Dlouhodobě jsme se systematicky zabývali metodami přípravy a studiem fyzikálních vlastnosti monokrystalů organicko-anorganických látek skupiny síranu triglycínia (TGS), které jeví spontánní elektrickou polarizaci. Povrchový náboj těchto krystalů se mění s teplotou? tento takzvaný pyroelektrický jev umožňuje detekci malých rozdílů teploty, vyvolaných např. dopadem infračerveného záření. Pro konstrukci kvalitních detektorů infračerveného záření musí krystaly vyhovovat řadě náročných kriterií. Proto jsme vybudovali špičkové pracoviště pro pěstování velmi kvalitních krystalů na bázi TGS a pro analýzu jejich vlastností. Z krystalů byly nařezány vhodně orientované čipy, které byly ve spolupráci s potenciálním uživatelem (a.s. Tesla Blatná) dále zpracovány na detektory infračerveného záření. Vzhledem k náročnosti technologie je cena detektorů tohoto typu na světových trzích značně vysoká, takže domácí výroba by mohla být ekonomicky zajímavá.
Výsledkem spolupráce s a.s. Tesla Blatná je také pokusný analyzátor obsahu CO2 v ovzduší, který využívá pyroelektrický detektor na bázi monokrystalů TGS s příměsí D-fenylalaninu a čtyřmocné platiny. První výsledky ukazují, že přístroj umožňuje měřit obsah CO2 v ovzduší s přesností 3%.

img14-sekce2.jpg


[1] J. Novotný, Z. Podvalová, J. Zelinka: "Growth of triglycine sulfate single crystals doped with Pt(IV) and L-alanine." Crystal Growth and Design 3, 393-395, 2003.
[2] J. Novotný, B. Březina, J. Zelinka: "Growth and characterization of TGS and DTGS single crystals doped with Pt(II), Pt(IV), and L-alanine." Cryst. Res. Technol. 39, 1089-1098, 2004.
[3] J. Novotný, J. Zelinka, Z. Podvalová: "Growth and characterization of TGS single crystals doped with D-phenylalanine and Pt(IV) ions." Ferroelectrics 312, 1-6, 2004.
[4] J. Novotný, J. Zelinka, F. Moravec:"Broadband infrared detectors on the basis of PATGS/Pt(IV) single crystals." Sensors and Actuators A119, 300-304, 2005.
[5] J. Novotný, J. Zelinka: "Hysteresis phenomena in doped TGS crystals." 5th Int. Symp. on Hysteresis Modeling and Micromagnetics. Budapest 2005. Book of Abstracts pp. 116-117.
[6] J. Zelinka: Použití pyroelektrického senzoru TGS v pokusném infračerveném analyzátoru plynů. Výzkumná zpráva ÚRE Z-2096/A (2005).
[7] F. Šrobár: "Topology of feedback in the theory of molecular field." Physica B (Condensed matter) 371, 2006, v tisku.





2.13 Lubrikace hlezenního kloubu člověka při chůzi
Miroslav Hlaváček

Snaha o pochopení degenerativních procesů v lidských synoviálních kloubech vedla ke vzniku mnoha studií vyšetřujících lubrikační vlastnosti kloubní chrupavky. Některé modely berou v úvahu přestup kapaliny přes povrch chrupavky. Hou et al. (J. Biomech. 25: - 247-259 - (1992)) a Jin et al. (Proc. Inst. Mech. Engrs, Part H: J. Eng. Med. 206: - 117-124 - (1992)) došli k závěru, že pórovitost chrupavky ovlivňuje lubrikaci velmi málo. My jsme došli k názoru opačnému. Analyzovali jsme numericky lubrikaci kotníku člověka při chůzi, při zanedbání kluzného efektu. Uvažovali jsme dvoufázové modely směsi pro synoviální kapalinu (ideální a vazká kapalná fáze) i pro kloubní chrupavku (pružná pórovitá matrice a ideální intersticiální kapalina v pórech). V modelu pouze ideální kapalná fáze prostupuje přes kloubní povrch i póry matrice, což dává možnost modelovat vznik ochranného synoviálního gelu, který brání bezprostřednímu kontaktu kloubních povrchů. Vyšetřovali jsme normální i patologickou (artritickou) chrupavku. Tyto dvě kloubní chrupavky se liší, mimo jiné, hodnotami mechanických vlastností matrice chrupavky (zejména modulů pružnosti a permeability). Výpočty ukazují, že v centrální části kontaktu kloubních ploch voda a menší molekuly v ní rozpuštěné proudí ze synoviální mezery do chrupavky, je-li chodidlo na zemi, a naopak intersticiální kapalina proudí opačně, z pórů chrupavky ven, je-li chodidlo ve vzduchu. S výjimkou krátkého zlomku trvání kroku, kapalinový film se zachovává. Po několika málo krocích, během každého kroku a blízko maximálního zatížení a okamžiku, kdy prsty nohy opouští podložku, roste však koncentrace makromolekulárního komplexu kyseliny hyaluronové a proteinů tak, že se synoviální kapalina změní na stabilní gel, aby se krátce nato gel změnil opět v kapalinu. V patologickém případě tlouštka vrstvy tohoto ochranného gelu s přibývajícími kroky rychle klesá, takže brzy dojde, alespoň krátkodobě při každém kroku, ke kontaktu kloubních povrchů, což není žádoucí. Není tomu tak u normální chrupavky, kdy zůstává tlouštka ochranného gelu zachována. Lubrikace normální chrupavky je rovněž výhodnější, je-li chůze přerušena a krátce nato opět zahájena. Periodické zatížení při chůzi je pro lubrikaci kapalinovým filmem výhodnější než stálé zatížení při stání, kdy se velmi rychle synoviální kapalina vyfiltruje v gel, který pak po uvedení do pohybu zajišťuje jen meznou lubrikaci (boundary lubrication), dokud nepronikne mezi povrchy čerstvá synoviální kapalina. Podrobným rozborem jsme zjistili, že Hou et al. a Jin et al. zcela opomenuli ve svém modelu existenci mezní vrstvy při povrchu chrupavky s vysokým tokem intersticiální kapaliny přes kloubní povrch. Výsledky publikované nedávno jinými autory (Soltz et al., J. Biomech. Engng ASME 125: - 585-593 - (2003)) existenci této mezné vrstvy rovněž potvrzují. Analýza ukazuje, jak vlastnosti kloubní chrupavky ovlivňují typ lubrikace synoviálního kloubu a může být příspěvkem k pochopení mechanických příčin artrózy synoviálních kloubů člověka.

Hlaváček M.: Squeeze-Film Lubrication of the Human Ankle Joint Subjected to the Cyclic Loading Encountered in Walking. - Journal of Tribology, Trans. ASME 127: - 141-148 - (2005).




2.14 Analýza mechanických vlastností historického dřeva
Miloš Drdácký, Ivo Jirovský, Bo Kasal, Michal Micka, Jiří Minster

Pro posouzení bezpečnosti historické konstrukce nebo pro návrh restaurátorského postupu záchrany kulturní památky potřebují odborníci údaje o technických vlastnostech použitého materiálu. Vědci Ústavu teoretické a aplikované mechaniky vypracovali metodiku zjišťování mechanických vlastností historického dřeva pomocí zkoušek malých vzorků, odebraných z historických konstrukcí nebo objektů. Metoda používá dvou typů zkušebních tělísek - třísky trojúhelníkového průřezu a válečku o průměru 4,5 mm. Tříska se používá pro zjištění tahové pevnosti a odebíráme ji z historické konstrukce ve směru, který sleduje vlákna dřeva, pomocí upravené okružní pily dvěma řezy, vzájemně pootočenými o 60°. Váleček získáme z historické konstrukce jako jádrový vývrt speciálním dutým vrtákem rovněž vyvinutým v ÚTAM. Vrtáme ve směru kolmém na letokruhy a odebrané jádro zkoušíme při zatížení tlakem. Pomocí teoretického a experimentálního výzkumu badatelé odvodili metodiku převodu naměřených přetvoření na technicky použitelné hodnoty, charakterizující historické dřevo. Popisovaná analýza je součástí širšího komplexu šetrných experimentálních metod navržených a ověřených pro posuzování historických dřevěných konstrukcí, kdy nelze použít standardní zkoušky, neboť příliš poškozují památky.
Metoda byla použita při průzkumech několika významných památkových objektů. Na hradě Karlštejně posloužila k odvození výpočtových hodnot pevností historického dřeva stropů v Mariánské věži, na hradě Pernštejně byla využita pro zjištění změny vlastností dřeva po požáru sýpky.

Drdácký, M., Jirovský, I., Slížková, Z.: On structural health and technological survey of historical timber structures. Proceedings "Conservation of Historic Wooden Structures" (ed. G.Tampone). 1: 278-284, Collegio degli Ingegneri della Toscana, Florence (2005)
Minster, J., Drdácký, M., Jirovský, I., Kloiber, M., Micka, M., Slížková, Z.: Diagnostic techniques to assess mechanical characteristics of historical timber. Proceedings "Heritage, Weathering and Conservation - HWC 2006", Madrid 21-24 June 2006 (po recenzi přijato k publikaci ve sborníku konference prostřednictvím nakladatelství A.A. Balkema Publishers)





2.15 Vývoj hypoplastického konstitučního modelu pro jemnozrnné zeminy
David Mašín, Ivo Herle

Většina v současné době dostupných konstitučních modelů pro jemnozrnné zeminy je založena na teorii elasto-plasticity. Tyto modely jsou buď snadno kalibrovatelné na základě standardních laboratorních experimentů, ale nevystihují dostatečně chování zemin (zejména jejich nelinearitu), nebo mají velký počet materiálových parametrů bez jasného fyzikálního významu, což komplikuje jejich využití v geotechnické praxi. Teorie hypoplasticity, tj. teorie velkých trvalých přetvoření, svou podstatou nelineární, se jeví jako vhodná alternativa k elasto-plastickým modelům. Vývoj hypoplastických modelů se ovšem do dnešních dnů soustředil hlavně na předpověď chování hrubozrných materiálů.
Proto jsme soustředili pozornost na vývoj nového konstitučního (materiálového) modelu pro jemnozrnné zeminy založeného na teorii hypoplasticity (Mašín, 2005). Důraz byl kladen na využitelnost modelu v technické praxi se zaměřením na jíly. Model kombinuje výhody klasických elasto-plastických modelů založených na mechanice kritických stavů, mezi něž patří nízký počet materiálových parametrů s jasným fyzikálním významem, s nelineárním charakterem základní hypoplastické rovnice. Kalibrace materiálových parametrů je v principu možná na základě dvou standardních laboratorních experimentů, předpovědi modelu jsou přesto srovnatelné s předpovědˇmi nejsložitějších dostupných elasto-plastických modelů založených na principu kinematického zpevnění, jak demonstrujeme např. v článku Tamagnini et al. (2005). Praktickou aplikovatelnost hypoplastického vztahu jsme dále prokázali numerickou simulací skutečné geotechnické konstrukce, a to zkušebního tunelu pro Heathrow expres v Londýně (Mašín a Herle, 2005b).
V souvislosti s aplikacemi modelu jsme studovali (Mašín a Herle, 2005a) některé důsledky matematické formulace hypoplastického modelu pro jíly, zejména pak přítomnost a tvar mezní plochy v prostoru napětí-pórovitost. Tato plocha je základní charakteristikou chování zemin. Prokazujeme, že mezní plocha hypoplastického modelu dobře odpovídá ploše zjištěné experimentálně.
Práce (Mašín, 2005) byla odměněna čestným uznáním Prof. Babušky - 2. místem v soutěži o cenu Prof. Babušky o nejlepší vědeckou práci v oboru počítačové mechaniky, počítačové analýzy a numerické matematiky, kategorie A, která je vyhlašována Českou společností pro mechaniku a Jednotou českých matematiků a fyziků.

Mašín, D.: A hypoplastic constitutive model for clays. - International Journal for Numerical and Analytical Methods in Geomechanics. 29 (4): 311-336 (2005)
Mašín, D., Herle, I.: State boundary surface of a hypoplastic model for clays. - Computers and Geotechnics. 32 (6): 400-410 (2005a)
Mašín, D., Herle, I.: Numerical analyses of a tunnel in London clay using different constitutive models. - In Proc. 5th Int. Symposium TC28 Geotechnical Aspects of Underground Construction in Soft Ground. Amsterdam, The Netherlands: 595-600. (2005b)
Tamagnini, C., Mašín, D., Costanzo, D. and Viggiani, G.: An evaluation of different constitutive models to predict the directional response of a reconstituted fine-grained soils. In Proc. Int. workshop Modern trends in geomechanics, Vienna, Austria, in print (2005)





2.16 Hybridní syntetizované proudy
Z. Trávníček, V. Tesař

Syntetizované proudy jsou tekutinové proudy generované periodickými pulsacemi tekutiny, která je vyfukována a vzápětí opět nasávána vhodným otvorem. Třebaže v otvoru samotném je výsledný časově střední průtok nulový, v dostatečné vzdálenosti může posloupnost výfuků "syntetizovat" výsledný proud (obr.1) o nenulovém středním průtoku. Možnosti využití v průmyslových aplikacích jsou v tzv. aktivním řízení proudových a teplotních polí (vnější i vnitřní aerodynamika, chlazení součástek v elektronice nebo lopatek plynových turbin, směšování v chemických reaktorech a pod.). Výhodou je jednoduchost zařízení, které nepotřebuje vnější zdroj průtoku (kompresor nebo ventilátor) ani přívodní potrubí. Významné využití se očekává v miniaturních elektromechanických systémech (MEMS). Proto jsou v posledních letech syntetizované proudy předmětem intenzivního bádání.
Navržený hybridní syntetizovaný proud kombinuje syntetizovaný proud s dvojčinným čerpáním tekutiny bezventilovým čerpadlem. Na rozdíl od obvyklého uspořádání je časově střední průtok tekutiny generátorem nenulový (obr.2), zařízení tak dosahuje lepších výsledků. Na teoretickém rozboru, experimentálním a numerickém modelování se v rámci mezinárodní spolupráce vedle Ústavu termomechaniky podíleli i pracovníci National Taiwan University a University of Sheffield, UK. Výsledky jsou předmětem dvou podaných patentových přihlášek.

Trávníček Z., Fedorchenko A. I., Wang A-B.: Enhancement of synthetic jets by means of an integrated valve-less pump, Part I: Design of the actuator, Sensors and Actuators A - Physical, 120 (2005), 232-240
Trávníček Z., Tesař V., Wang A-B.: Enhancement of synthetic jets by means of an integrated valve-less pump, Part II: Numerical and experimental studies. Sensors and Actuators A - Physical, 125 (2005), 50-58
Wang A-B., Trávníček Z., Wang Y-H., Hsu M-C.: Double-acting device for generating synthetic jets. Patent Application 0093118160, 2004, Taiwan (in Chinese); US Appl. 10/894,613, 2004, (examining status)


img15-sekce2.jpg





2.17 Konstitutivní modely materiálů s tvarovou pamětí
Michal Landa, Petr Sedlák, Hanuš Seiner

Fyzikální vlastnosti martenzitických fázi slitin s tvarovou pamětí jsou obecně obtížně zjistitelné a jakákoliv reference v této oblasti je velmi užitečná pro popis a modelování mechanismů martenzitických transformací. Vývoj konstitutivních vztahů těchto funkčních materiálů a s tím spojená experimentální metodika určování jejich parametrů jsou nezbytné pro vytvoření nástrojů inženýrského navrhování aplikací. Bylo provedeno originální měření elastických vlastností monokrystalu 2H martenzitu slitiny CuAlNi pulsně-odrazovou ultrazvukovou metodou. Pro získání dostatečného počtu rychlostí šíření akustických vln v různých směrech bylo využito reorientace martenzitu aplikovaným tlakem o různé velikosti a v různých směrech (metoda vyvinutá ve spolupráci s FZÚ AV ČR). Ze získaných transformačních deformací původně prizma-tického vzorku austenitu bylo možné bez použití rentgenové difrakce určit strukturní orientaci s dostatečnou přesností, přičemž jsme využili podmínky zachování rovnoběž-nosti stran po transformaci na martenzit (orthorhombická symetrie). Výsledné elastické konstanty byly určeny optimalizací založené na vážené minimalizaci čtverců rozdílu naměřených a vypočtených rychlostí šíření ve směrech měření. Stabilita a přesnost jednotlivých elastických koeficientů byla stanovena na základě numerických simulací metodou Monte-Carlo. Výsledky, strukturní interpretace v porovnání výsledných akustických vlnoploch austenitu a martenzitu, a z nich plynoucí závěry, významné jak pro modelování funkčního chování SMA, tak i pro vlastní fyziku fázových transformací, byly souhrnně publikovány v časopise Acta Materialia [1].

[1] Sedlák P., Seiner H., Landa M., Novák V., Šittner P., Ma?osa L.: Elastic constants of bcc austenite and 2H orthorhombic martensite in CuAlNi shape memory alloy, Acta Materialia, 53(13), 2005, 3643-3661

img16-sekce2.jpg


Porovnání ploch fázových rychlostí pomalé kvasi-příčné akustické vlny v austenitu a v martensitu (orientace je vztažena k odpovídajícím si atomovým rovinám austenitu a jedné variantě martensitu)




2.18 Biomechanika hlasu člověka
Jaromír Horáček a Petr Šidlof

Byl vytvořen originální matematický model kmitání lidských hlasivek založený na principu aeroelastické zpětné vazby pro kmitavý dynamický systém v interakci s proudící tekutinou. Model zahrnuje i rázy hlasivek a umožňuje on-line numerické simulace kmitů v časové oblasti, tj. kmitů hlasivek při fonaci. Analýza dynamických a stabilitních vlastností modelu i samobuzených oscilací vznikajících v důsledku aeroelastické nestability systému typu flutter ukazuje na dobrou korelaci modelu s reálnými fyziologickými daty. Zvláště přínosné je studium závislostí rázového napětí hlasivkové tkáně na tlaku v plicích, fonační frekvenci a na předfonačním postavení hlasivek (na typu fonace). Tyto údaje, obtížně měřitelné v klinické praxi, mohou přispět k odhadům namáhání hlasivek a k objasnění vzniku jejich onemocnění u hlasových profesionálů (zpěváků, herců, učitelů).
Model lze využít i k návrhu hlasivkových protéz, jejichž prototypy jsou paralelně v ústavu vyvíjeny a měřeny jejich dynamické a akustické vlastnosti v rámci celoevropského programu EUREKA NewVoice vedeného Universitou v Groningen (Nizozemí). Spojení aeroelastického modelu pro kmitání hlasivek s dříve vyvinutým konečně-prvkovým modelem vokálního traktu člověka umožňuje numericky simulovat fonaci českých samohlásek a tím i různé vady řeči a pooperační stavy.

Horáček J., Šidlof P., Švec J.G.: Numerical simulation of self-oscillations of human vocal folds with Hertz model of impact forces, Journal of Fluids and Structures, 20 (6) (2005), 853-869
Horáček J., Laukkanen A.M., Šidlof P: Preliminary observations of impact stress using an aeroelastic model of voice production. Plenary lecture at the 6th Pan European Voice Conference (PEVOC6), Abstracts, London, The Royal Academy of Music, 2005, p.3, ISBN 1-905351-01-1
Horáček, J., Laukkanen A.M., Šidlof P: Studies with an aeroelastic model of human vocal folds vibration: closing rate of the glottis in SPL control. Plenary lecture at The Voice Foundation's 34th Annual Symposium: Care of the Professional Voice, June 1-5, 2005, Philadelphia (USA)
Šidlof P., Veselý J., Švec J.G., Šram F., Horáček J.: Videokymographic and acoustic analysis of vibration of silicone lips for use in tracheo-esophageal shunt valves. In: 10th International Congress on Surgical and Prosthetic Rehabilitation after Larygectomy, The Nederlands Groningen, University Medical Center Groningen, 2005, p.37
Horáček J., Šidlof P., Švec J.G., Griffond-Boittier F.: Numerical simulation of human voice production using aeroelastic model of self-oscillations of the vocal folds and finite element model of the vocal tract. In: Computational Fluid and Solid Mechanics 2005, (ed. K.J. Bathe), Elsevier Ltd., 2005, 984-988, ISBN 0-08 0444768