Search

All intranet Current section


Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Prof. Jiří Drahoš jednal s českými poslanci Evropského parlamentu

Předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš se sešel v úterý 15. ledna 2013 s českými poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku, aby je seznámil se strukturou naší nejvýznamnější vědecké instituce a relevantními výsledky a výkonností jejích pracovišť. Během jednání též přiblížil vývoj rozpočtu AV ČR v posledních létech a vysvětlil, jaké problémy přináší pokračující snižování institucionálních výdajů ze státního rozpočtu. V této souvislosti připomněl, že od roku 2009 tyto výdaje klesly takřka o 700 mil. Kč, a to bez jakéhokoli věcného odůvodnění.

 
Prof. Jiří Drahoš rovněž zmínil problémy při spolupráci akademické a průmyslové sféry a poukázal na zcela nedostatečnou podporu výzkumu na vysokých školách a ve veřejných výzkumných institucích ze strany podnikatelského sektoru. Výše této podpory nedosahuje ani 2 % z celkových nákladů firem na výzkum, což ostře kontrastuje s výší výdajů z veřejných zdrojů ve prospěch podnikatelské sféry, která v současné době přesahuje 20 %.
 
Diskutovalo se také o možných aktivitách europoslanců v rámci prosazování národních zájmů v oblasti VaVaI v Evropském parlamentu. Obě strany se dohodly, že budou v těchto informačních setkáních pokračovat.
 
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

16 Jan 2013