Search

All intranet Current section


Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Slavnostní představení opery Tosca

Večer Akademie věd ČR a Národního divadla
Ušlechtilá tradice propojení vědy s uměním pokračovala zkraje letošního roku dalším slavnostním představením pořádaným Akademií věd ČR ve spolupráci s Národním divadlem v Praze. Předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš a pověřený ředitel ND Ing. Václav Pelouch tentokrát pozvali významné osobnosti ze všech klíčových sfér naší společnosti, ale též zahraniční hosty, zástupce partnerských organizací a sponzory na inscenaci opery Tosca proslulého italského skladatele Giacoma Pucciniho. Představení se konalo v pátek 11. ledna 2013 v historické budově Státní opery v Praze.

 
V úvodní řeči označil Jiří Drahoš Tosku za klenot světového operního repertoáru, na který lze nahlížet z více stran. „Pro mě osobně je Tosca navíc skvělým příkladem, jak lze vytvořit z bezprostřednosti uměleckého impulzu zcela nadčasové dílo, respektující racionální zákony hudebního divadla. Neboť to, co spojuje zdánlivě nesouměřitelné světy vědy a hudby, je nejen elementární imaginace, ale právě i respekt k racionalitě. Dobrá hudba, stejně jako dobrá věda, se nedají dělat bez nápadu a bez racionální architektury, bez respektování řádu,” uvedl jiří Drahoš. V závěru pak poznamenal, že svébytný čas každého hudebního díla, stejně jako čas člověka, je vymezen vědomím počátku a konce. „Tam, kde je toto vědomí přehlušováno kakofonií hlasů, která zcela znemožňuje vzájemné naslouchání, vítězí nakonec monotónní rytmus těžkých bot. Je tomu tak i v Tosce, ve světě politiky plném nedůvěry, podezíravosti a boje o moc. Mějme to prosím všichni na paměti a snažme se naslouchat a nahlížet nejen během dnešního večera,“ uzavírá své zamyšlení Jiří Drahoš.
 
Slavnostního představení opery Tosca se zúčastnili předseda Senátu PČR Milan Štěch, ministr financí Miroslav Kalousek a další významní hosté.
 
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
 
Get the Flash Player to see this player.
Video vyrobil:  Odbor audivizuálních tecnologií, SSČ AV ČR, v. v. i.

 

11 Jan 2013