Search

All intranet Current section


Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Matematik věnuje miliony mladým vědcům

3. ročník grantové soutěže NFKJ
Mladé talentované badatele, kteří zaměřují svůj výzkum na oblasti matematiky, ekonomie nebo medicíny, letos podpoří Nadační fond Karla Janečka celkovou částkou tří milionů korun. Jednotlivé projekty pak mohou v této grantové soutěži získat až milion korun. Žádosti o nadační příspěvek lze podávat od 15. ledna do 31. března 2013, podmínkou je vysokoškolské vzdělání, české občanství a věk do 40 let. Žadatel se musí zabývat výzkumem v České republice, případně se zaváže, že po dobu ročního grantu bude pracovat v ČR. Podrobné informace na www.nfkj.cz/granty.

 
„Oceňuji, že žádost o grant je administrativně velmi jednoduchá. Stačila jedna stránka textu o projektu, doporučující dopis a krátký životopis. Všechno se posílá prostřednictvím webového rozhraní,“ říká Přemysl Jiruška, nositel grantu za medicínu v roce 2012, který zkoumá příčiny epilepsie. „Granty NFKJ považuji za dobrý způsob jak přilákat české vědce ze zahraničí a zahájit s nimi dlouhodobější spolupráci,“ říká Jan Libich, jenž přijel loni z Austrálie a nyní v Česku využívá grant k analýze demografických trendů a modelování jejich dopadů na rozpočet, měnu a ekonomický růst.
 
„Nadační fond Karla Janečka nabízí alternativu ke státním grantovým programům. Projekty jsou vybírány respektovanými odborníky v daných oblastech. Typická výše naší podpory pro jeden projekt bývá téměř milion korun a v budoucnu bychom rádi tímto způsobem podpořili výzkumné projekty i z dalších oblastí vědy a zaměřili se též na podporu popularizace vědy,“ komentuje vyhlášení grantové soutěže pro rok 2013 ředitelka NFKJ Monika Vondráková.
 
Předsedou správní rady Nadačního fondu Karla Janečka na podporu vědy a výzkumu je zakladatel Karel Janeček, členy a poradci jsou profesor MUDr. Josef Veselka, DrSc., profesor RNDr. Jan Hanousek, DrSc., a profesor RNDr. Jaroslav Nešetřil, DrSc. Každý člen správní rady hodnotí žádost společně se svým poradním sborem.
 
Nadační fond Karla Janečka na podporu vědy a výzkumu byl založen v červnu 2010. Zakladatelem fondu je Karel Janeček a je financován z jeho osobních prostředků.
 
Bližší informace: Monika Vondráková, ředitelku nadačního fondu, mobil: 603 803 390, tel.: 257 531 234, e-mail: monika.vondrakova@rsj.cz, www.nfkj.cz.
 
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR s použitím zdroje NFKJ

 

15 Jan 2013