Cesta za historií Nobelových cen
   

kniha_nobelovy_ceny_01.jpg   kniha_nobelovy_ceny_10.jpg                                                      

 Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

 Příznivci edice Historie, v níž Nakladatelství Academia publikuje knihy věnující se historickým osobnostem či událostem, avšak zároveň hledající souvislosti mezi historií a současností, se těší z dalšího titulu Nobelovy ceny a  přírodní vědy. Kniha dlouholetého člena Výboru pro udílení nejvýznamnějších vědeckých cen a někdejšího tajemníka Královské švédské akademie věd (Kungliga Vetenskapsakademien) Erlinga Norrbyho přináší přehled jejich nositelů, zejména z oborů biologických věd, tj. z chemie a fyziologie a medicíny. Mimořádnou publikaci pokřtili za účasti autora v Literární kavárně Nakladatelství Academia na Václavském náměstí bývalá předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová a virolog Vladimír Vonka z Ústavu hematogie a krevní transfuze, podle něhož Erling Norrby patří mezi badatele, kteří v druhé polovině dvacátého století nejvíce ovlivnili rozvoj světové virologie. Za cenný příspěvek v této oblasti jej Univerzita Karlova ocenila čestným doktorátem, který Erling Norrby převzal 30. ledna 2013 ve Velké aule Karolina. Norrbyho badatelské práce s adenoviry se stala modelem pozdějších výzkumů ultrastruktury virových částic. Zřejmě nejvýznamnější jsou jeho výzkumy viru spalniček. Vedle viru spalniček a dále adenovirů byly předmětem jeho zájmu i respiratory syncitial virus a další paramyxoviry, poxviry a lidský retrovirus HIV-1 (v roce 1986 zorganizoval první vědeckou konference o AIDS). Jím vedené výzkumy přinesly ve všech případech nové poznatky o imunobiologii těchto virů, z nichž některé lze označit za průlomové objevy. Publikoval 308 experimentálních prací a 14 přehledových článků a zpráv; 116 jeho prací vyšlo v žurnálech s IF vyšším než 3,4. Ojedinělý je jeho přínos mezinárodní vědecké spolupráci. Od zrodu Virologické sekce při International Association of Microbiological Societies se výrazně podílel na organizaci její činnosti včetně mezinárodních kongresů. Působil ve virologické sekci a jako poradce zahraničních vědeckých institucí v USA, Japonsku, Jižní Koreji a Nizozemsku. Dějinami a filosofií vědy se začal zabývat po ukončení aktivní badatelské kariéry.
Nobelovy ceny představují jedno z nejvyšších ocenění vědeckých úspěchů a tato publikace přináší přehled jejich držitelů – a to především v oblasti fyziologie a medicíny. „Jde o knihu neobyčejně autentickou. Informuje nejen o Nobelových cenách jako takových, ale zprostředkovává i pohled do zákulisí jejich udělování. Obraz laureátů, který Norrby vykresluje, definuje nobelistu jako člověka vysokého intelektu, osobnost nadanou nezkrotnou zvědavostí, ale současně nezamlčuje ani některé negativní vlastnosti, jako jsou sebestřednost, bezvýhradné oddání práci či touha po exkluzivním postavení ve vědě a ve společnosti.“

lsd
 

Aktuality

1.2.2013 Vědci chtějí navrátit zubry do české krajiny

Ochranářská společnost Česká krajina představila ve spolupráci s vědci z Biologického centra AV ČR, Jihočeské univerzity a Ústavu biologie obratlovců AV ČR studii Návrat zubra evropského do České republiky, podle níž má Česko vynikající podmínky pro návrat ohrožených zubrů do volné přírody. Podle ředitele společnosti Česká krajina Dalibora Dostála se zubři v posledních desetiletích vrátili do přírody v zemích, jež mají obdobné podmínky jako Česká republika. Studie tak především vyvrací mýtus, že zubři potřebují rozsáhlé oblasti hlubokých, listnatých lesů.

  30.1.2013 Konference k osmdesátinám historika Viléma Prečana

Ústav pro soudobé dějiny AV ČR ve spolupráci s Národním muzeem a Československým dokumentačním střediskem pořádá ve dnech 24.–25. ledna 2013 konferenci Minulost je bitevním polem současníků, jež se koná při příležitosti osmdesátých narozenin význačného českého historika Viléma Prečana. V úvodu mezinárodního sympozia vystoupili ředitel ÚSD AV ČR Oldřich Tůma a senátor Petr Pithart, který ve svém proslovu vyzdvihl Prečanovo působení v klíčových okamžicích moderních českých dějin.

  28.1.2013 Apokalyptické myšlení v islámu

islam.jpgHusitská teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze pořádá trojdílný cyklus přednášek dr. Bronislava Ostřanského z Orientálního ústavu AV ČR, který se věnuje islámské apokalyptice. Přednášky se uskuteční v rámci Večerní akademie religionistiky a to ve dnech 29. dubna 2013Muslimská eschatologie – stručný přehled, 6. května 2013 Apokalyptické představy v islámu – klasický nástin a 13. května 2013 Znamení Hodiny a jejich moderní interpretace. Více podrobností naleznete na http://www.vareligionistiky.tk/.

  28.1.2013 Třetí výročí Centra Malach

Centrum vizuální historie Malach při Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze zpřístupňuje již třetím rokem rozsáhlý audiovizuální archiv rozhovorů s pamětníky a přeživšími holocaustu. Soubor čítá přes 50 000 záznamů od lidí z 56 zemí a ve 32 jazycích. Archiv spravuje Nadace Shoah na Univerzitě Jižní Kalifornie (USC Shoah Foundation – Institut pro vizuální historii a vzdělávání). Od letošního února bude zájemcům o tuto oblast historie zpřístupněn také archiv Refugee Voices – jedná se o 150 filmových rozhovorů, které v letech 2003–2007 shromáždila Association of Jewish Refugees ve Velké Británii.

  28.1.2013 Zpráva etické komise v případě prof. Karla Bezoušky

Etická komise, která byla ustavena děkanem Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a ředitelem Mikrobiologického ústavu AV ČR, na základě svých zjištění konstatuje, že prof. Karel Bezouška se během své vědecké dráhy s nejvyšší pravděpodobností dopouštěl tzv. scientific misconduct neboli „nebezpečné nebo nezodpovědné odchylky od přijaté praxe jak provádět výzkum“.

  25.1.2013 Evropská aerosolová konference

eac-logo1.jpgČeská aerosolová společnost a Ústav chemických procesů Akademie věd ČR, v. v. i., pořádají 1.–6. září 2013 Evropskou aerosolovou konferenci EAC 2013. Konference bude zaměřena mj. na aerosolovou chemii a fyziku, aerosolové nanotechnologie či základní výzkum a instrumentaci v oboru a koná se pod záštitou Evropské asociace národních aerosolových společností EAA, předsedy AV ČR Jiřího Drahoše a rektora UK Václava Hampla. Zájemci o účast mohou zasílat své příspěvky do konce února 2013 na http://eac2013.cz/, kde se také naleznou veškeré bližší informace.

  25.1.2013 Vzpomínka na profesora Zdenka Slouku

Přicházel na podvečery Pražské skupiny Společnosti pro vědu a umění usměvavý, laskavý a pokaždé s nějakým dobrým nápadem, připomínkou. Měl radost z prezentace svých pamětí Jdi po skryté stopě před třemi lety. V současné době psal další knihu a sliboval, že do roka bude hotová. Už ji nestačil dopsat. Zemřel náhle 23. prosince ve věku 89 let. Ještě před Vánocemi jsme si telefonovali a pan profesor se nabídl, že napíše nebo přednese vzpomínku na začátky Společnosti pro vědu a umění, u jejíž kolébky v roce 1958 v USA stál společně s profesorem Hlavatým, kterému se říkalo druhý Einstein, a dále např. s Rafaelem Kubelíkem, Robertem Firkušným nebo Jarmilou Novotnou.

  24.1.2013 Ceny Josefa Hlávky 2012

Nadace Český literární fond společně s Nadáním Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových udělí tradičně v červnu Ceny Josefa Hlávky za uplynulý rok. Návrhy na ocenění (včetně 1 výtisku publikace) může zaslat každá právnická i fyzická osoba do 1. února 2013 na adresu: Nadace Český literární fond, Pod Nuselskými schody 3, 120 00 Praha 2 telefon: 222 560 081-2, e-mail: hajkova@nclf.cz. Cena je udělována za původní knižní práci z oblasti vědecké a odborné literatury publikovanou v České republice v hodnoceném kalendářním roce. Nadace rovněž vypisuje výběrové řízení na poskytnutí grantů a stipendií v roce 2013, a to z vlastních prostředků i z výnosu prostředků Nadačního investičního fondu z předcházejícího roku. Veškeré informace včetně formulářů a uzávěrky podání žádostí jsou k dispozici na internetových stránkách nadace www.nclf.cz.

  23.1.2013 Nabídka publikace v IJAR

Prostřednictvím zastupitelského úřadu ČR v New Delhi obdržel Odbor mezinárodní spolupráce Kanceláře Akademie věd ČR nabídku adresovanou vědeckým pracovníkům, která spočívá v možnosti publikovat odborné články a studie v mezinárodním časopise věnovaném výzkumu v zemědělství – International Journal of Agricultural Research (IJAR). Více informací na adrese www.pjournalservice.org.

  22.1.2013 Laboratoř behaviorálních a lingvistických studií – Labels

Psychologický ústav AV ČR ve spolupráci s Filozofickou fakultou UK otevřel v Hybernské ulici v Praze Laboratoř behaviorálních a lingvistických studií (Labels), jež badatelům z obou institucí poskytne prostory pro realizaci experimentálních a observačních studií v psychologii, jazykovědě a dalších vědách o chování. Laboratoř je zároveň místem, kde mohou studenti těchto oborů získat zkušenosti s výzkumem a vědeckou prací.

  21.1.2013 Brněnští vědci potvrdili existenci světelného tažného paprsku

Fanoušci sci-fi se mohou radovat. Brněnští vědci z Ústavu přístrojové techniky prokázali, že tažný paprsek, známý například ze Star Treku nebo Hvězdných válek, skutečně funguje. Jejich článek o experimentálním potvrzení tohoto principu právě vyšel v nejnovějším čísle prestižního vědeckého časopisu Nature photonics. Tažný paprsek (tractor beam) se ve vědecko-fantastické literatuře objevuje už od 20. let a známý je každému, kdo někdy viděl jakýkoliv sci-fi film – stačí si představit loď Enterprise, jak paprskem světla do svých útrob doslova nasaje objekty či osoby.

  18.1.2013 Mikrobiologický ústav otevřel výzkumné centrum pro strukturní biologii

Vědci v areálu biologických a lékařských pracovišť AV ČR mají od 14. ledna 2013 k dispozici špičkové technologie pro výzkum medicínsky důležitých molekul s ohledem na včasnou detekci závažných onemocnění a lepší porozumění jejich mechanismům. V pražské Krči byl totiž zahájen projekt Pražská infrastruktura pro strukturní biologii a metabolomiku – PISBM, který Mikrobiologický ústav AV ČR realizoval v rámci 4. výzvy OP Praha – Konkurenceschopnost. V úvodu programu, jehož součástí byla i prohlídka nových pracovišť, vystoupil ředitel MBÚ AV ČR Martin Bilej s krátkým ohlédnutím se za 45 lety molekulární struktury v tomto ústavu. Vedoucí Laboratoře charakterizace molekulární struktury MBÚ AV ČR prof. Vladimír Havlíček následně shrnul přínos nové infrastruktury české vědě. Průběh realizace projektu můžete sledovat na http://ms.biomed.cas.cz/oppk.php.

  15.1.2013 Novoroční představení Akademie věd a Národního divadla

V historické budově Státní opery v Praze se 11. ledna 2013 uskutečnilo setkání význačných představitelů vědecké obce a zástupců politické sféry, vysokých škol, církví, velvyslanců, partnerských organizací i dalších partnerů a sponzorů, jímž se každoročně naplňuje vzácná tradice propojení vědy s uměním. Předseda Akademie věd Jiří Drahoš a pověřený ředitel Národního divadla Václav Pelouch pozvali tentokrát vážené hosty na inscenaci Pucciniho dramatické opery Tosca. Pro Jiřího Drahoše představuje jeden z klenotů operního repertoáru vynikající příklad, jak lze vytvořit z bezprostřednosti uměleckého impulzu nadčasové dílo respektující racionální zákony hudebního divadla.

  15.1.2013 Historie československé hmotnostní spektrometrie

kniha_herman.jpgNa podzim roku 2012 vyšel první svazek nově vzniklé edice Historie instrumentálních technik, která si vzala za úkol uchovat písemné svědectví o zavádění důležitých technik instrumentální analytické chemie v bývalém Československu. První díl Počátky a historie československé hmotnostní spektrometrie, jenž vyšel společným úsilím České společnosti pro hmotnostní spektrometrii a firmy Thermo Scientific, se věnuje hmotnostní spektrometrii – technice, jež se z metody na „hledání izotopů“ vyvinula během jednoho sta let v zásadní analytickou techniku důležitou ve fyzice, chemii a nověji i v biologických a medicínských vědách.

  11.1.2013 Nabídka pracovního místa

Ústav struktury a mechaniky hornin AV ČR, v. v. i., přijme Ph.D. studenta nebo absolventa VŠ technického směru, v oboru anorganické chemie, případně využití nekovových materiálů zaměřených na geopolymery, na dobu určitou. Životopisy prosím zasílejte do 30. března 2013 personální referentce paní Sukové na kontaktní e-mail: sukova@irsm.cas.cz. Nástup: 1. duben 2013.

  11.1.2013 Mendelova medaile prof. Heleně Illnerové

Dlouholetou vědeckou práci prof. Heleny Illnerové, významné české fyzioložky a bioložky, ocenil předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš 9. ledna 2013 čestnou oborovou medailí G. J. Mendela za zásluhy v biologických vědách.Hlavním zaměřením prof. Heleny Illnerové, která působí již více než 50 let ve Fyziologickém ústavu AV ČR, je časový program savců včetně člověka, tj. řízení a molekulární mechanismy denních rytmů a rytmů sezónních a jejich synchronizace s vnějším dnem. V oboru chronobiologie je světově uznávanou autoritou – její zásluhou se česká chronobiologická škola stala ve světové vědě zavedeným pojmem. Její výsledky studia světelné synchronizace cirkadiánních rytmů jako první potvrzovaly vícesložkový model biologických hodin navržený prof. Colinnem S. Pittendrighem.

  7.1.2013 The Fulbright Specialist Program

Fulbright Specialist Program doplňuje tradiční Fulbrightův stipendijní program pobytu amerických vědců a vysokoškolských pracovníků v ČR. V rámci tohoto programu mohou české vysoké školy a také další instituce s edukačním posláním (např. výzkumná pracoviště s doktorskými programy, knihovny či muzea) žádat o amerického specialistu v daném oboru na dobu od dvou do šesti týdnů.

  4.1.2013 Prezentace knihy Jedno jméno, dva osudy

Ústav pro českou literaturu AV ČR zve na prezentaci knihy Michala Přibáně Jedno jméno, dva osudy, která se uskuteční 10. ledna 2013 od 17 hodin v zasedací místnosti č. 206 v budově Akademie věd ČR na Národní 3 v Praze. Publikace, kterou vydala Společnost pro vědu a umění a Ústav pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., je výsledkem pátrání po životních příbězích dvou výrazných osobností našeho poúnorového exilu – Antonína Vlacha a Roberta Vlacha. Vydavatel a redaktor Antonín Vlach i jeho jmenovec, básník a nakladatel Robert Vlach, v padesátých letech zásadně ovlivnili exilový literární život: vydávali časopis, knižní edici a založili reprezentativní zastřešující organizaci. Tím se po zásluze zapsali do dějin české literatury, ovšem jak ukazují nové archivní nálezy, neméně zajímavé jsou jejich dobrodružné životní osudy, poznamenané dvojí totalitou a plné někdy až románových paradoxů. Autor knihy dr. Michal Přibáň je vedoucím lexikografického oddělení Ústavu pro českou literaturu AV ČR a problematice exilové literatury se věnuje soustavně už řadu let.

  4.1.2013 Ústavní seminář "O Higgsově bosonu"

Fyzikální ústav AV ČR zve na ústavní seminář O Higgsově bosonu ve středu 16. ledna 2013 v 15:00 hod. v přednáškovém sále Fyzikálního ústavu Akademie věd v Cukrovarnické. Prof. Jiří Chýla na semináři připomene zajímavé okolnosti geneze pojmu spontánní narušení symetrie, který je podstatou toho, co se nazývá Higgsův mechanismus a jeho úzká souvislost s jevy ve fyzice pevných látek. Dále budou diskutována fakta a mýty o roli Higgsova bosonu v dnešní teorii elementárních částic a ukázáno, jak se slepými uličkami došlo možná až k Nobelově ceně. Na datech experimentu ATLAS přednášející představí, jakým způsobem se Higgsův boson detekuje.

  27.12.2012 Akademický sněm podruhé navrhl Jiřího Drahoše do funkce předsedy

V pražském Národním domě na Vinohradech se za účasti význačných osobností české vědy i politické reprezentace konalo XLI. zasedání Akademického sněmu. Jedním z hlavních úkolů bylo představit kandidáta na předsedu Akademie věd pro funkční období 2013–2017. Pozici vrcholného představitele obhájil stávající předseda prof. Jiří Drahoš, pro něhož coby jediného kandidáta hlasovalo celkem 172 členů Akademického sněmu ze 196 hlasujících. Předsedu Akademie věd jmenuje do funkce prezident ČR.

 

archiv aktualit

Oficiální časopis Akademie věd ČR